Een auto rijklaar maken klinkt misschien wel wat vreemd in de oren en is dat wel iets waar niet het eerst op zal komen bij de aanschaf van een auto. Niemand zal namelijk een auto willen kopen die niet rijbaar is (behalve een sloperij of een autobedrijf) en zal jij je weliswaar afvragen waar het rijklaar maken dan nou voor nodig is. Daar valt er in de praktijk nogal veel over te discussiëren en zijn de kosten die eraan verbonden zijn nogal uiteenlopend. Het rijklaar maken van de auto heeft in de praktijk ook niets te maken met de technische staat van het voertuig (die moet immers helemaal in orde zijn), maar gaat het vaker om administratieve handelingen.

Kosten rijklaar maken

Het is belangrijk dat je voor de aankoop al op de hoogte bent van de eventueel bijkomende kosten voor het rijklaar maken. Dat wordt gelukkig wel van te voren ook kenbaar gemaakt, maar dien je er toch voor de zekerheid naar te vragen. Bij de aankoop van een auto gaat bij de meeste personen de laatste centjes mee gemoeid en kan zo een extra kostenpost dus wel heel nadelig uitkomen. Het is ook goed om te weten wat er valt onder het rijklaar maken. Het meest voorkomend is het laten ondergaan van de auto aan een complete service beurt, het laten verzekeren en het eventueel in orde maken van de APK. De kosten voor de overschrijving komen er ook nog bij kijken.

Kijk wel even wat noodzakelijk is

Niet om het rijklaar maken met wantrouwen te bekijken, maar het gebeurt weleens dat er zaken worden toegevoegd aan het lijstje die eigenlijk wel even kunnen wachten. Zo kan een was- en poetsbeurt wel worden uitgesteld en kan je de bandenspanning wel (gratis) zelf controleren. Wees kritisch naar het aangeboden lijstje toe en weet ook dat het bedrijf je niet kan verplichten met alle kosten mee te gaan. Zonder een geldige APK of een overschrijving kan je immers niet over straat met jouw nieuwe aanwinst en zullen wel punten zijn waar je niet omheen zal kunnen.

Gaat het om een nieuwe of tweedehandse auto?

Er is wel een verschil in het rijklaar maken tussen een nieuwe en een tweedehandse auto. Een nieuwe auto wordt goed beschermd vanuit de fabriek naar de showroom getransporteerd. Denk maar aan alle plastic kapjes en overige methodes van bescherming. Deze dienen uiteraard eerst vakkundig verwijderd te worden en is daar nogal wat tijd mee gemoeid. Ook hebben bepaalde delen van zo een nieuwe auto een bepaalde vetlaag op zitten en dient die dus ook verwijderd te worden. Het gebeurt weleens dat door de dealer nog wat laatste handelingen moeten worden gepleegd aan zo een auto in de vorm van een inspectieronde. Dit doen ze om na te gaan of alles wel goed aangedraaid is en niets ontbreekt aan de auto. Op zo een nieuwe auto krijg je namelijk altijd een forse fabrieksgarantie en is de dealer er ook verantwoordelijk voor dat de auto gedurende die periode zo min als mogelijk of helemaal niet naar de garage hoeft voor reparaties. Zo een laatste controle voor het afleveren van de auto is dus zeker een belangrijk punt waar ze niet omheen kunnen gaan.

Vanwege de massaproductie gebeurt het weleens dat er tijdens de assemblage wat schroeven niet goed aangedraaid zijn of dat wat plastiek kapjes niet goed op hun plaats zijn gedrukt. Een ieder die echter met een nieuwe auto wegrijdt van de dealer wil die echter niet weer zo gauw terugbrengen voor een rammelend geluid of wat onderdelen die los zijn komen te zitten.

Maar let er wel op wat noodzakelijk is

Bij nieuwe auto’s dient vaker de aangebrachte vetlaag die bedoeld is om de lak te beschermen middels een was- en poetsbeurt verwijdert te worden en zullen deze kosten dus terecht op de verwijderingsbijdrage worden opgebracht. Voor een tweedehandse auto kan dat wel in twijfel worden getrokken omdat die al gewassen en gepoetst bij de handelaar staat (je gaat nooit een vuile auto aantreffen bij een autohandelaar). De auto kan dus gewoon zo worden meegenomen en kan je die gewoon zelf even naar de wasstraat brengen. Dat geldt eveneens voor het laten schoonmaken van het interieur.

Wat bij zo een tweedehandse auto wel vaker erbij komt, zijn de extra’s waar men om vraagt bij het akkoord gaan met de koop van de auto. Zo kan een setje nieuwe banden erbij horen of een andere autoradio. Meestal kan er wel bij onderhandeld worden dat deze extra’s gewoon bij de verkoopprijs worden opgeteld. Wanneer je de auto niet contant hebt gekocht en elke maand een deel van het aankoopbedrag zal moeten aflossen, kunnen de kosten voor het rijklaar maken van de auto laag worden gehouden. De kosten voor het rijklaar maken dienen vrijwel altijd direct voldaan te worden en zit niet iedereen zo ruim in de centjes bij de aankoop van een auto, vooral wanneer je ook nog een aanbetaling hebt moeten verrichten.

Belangrijk bij de aankoop van elke auto, nieuw of tweedehands, is dus dat je vooraf goed op de hoogte zal worden gesteld wat de kosten zullen zijn voor het rijklaar maken. Hou er wel rekening mee dat je niet om bepaalde punten op de lijst heen zult komen zoals de nodige APK en het verzekeren. Voor het laten plaatsen van een geurtje of een wasbeurt kan je echter wel vragen waar het nou echt voor nodig is, vooral wanneer blijkt dat de prijzen die er gehanteerd worden hoger liggen dan waarvoor je zelf zou betalen.