Zoek kenteken informatie

Benieuwd naar de echte voertuiggevens?

Doe de check

Bouwjaar auto

Het bouwjaar van een auto is vaker het eerste waar men naar kijkt of vraagt bij de aanschaf van een auto. Het bouwjaar geeft immers het aantal jaartjes aan die de auto in het verkeer heeft doorgebracht en is het een belangrijke graadmeter om de conditie van de auto in te schatten. Er wordt namelijk gewoonlijk van uitgegaan dat een auto met een hoger bouwjaar over het algemeen in een betere conditie zal verkeren dan een ouder auto.

Natuurlijk speelt ook de kilometerstand een belangrijke rol in de staat waarin de auto zich bevindt, maar zegt het bouwjaar ook meer over de complete staat van de auto. Zo zal een oudere auto zeker meer invloeden van het weer moeten verwerken en zijn bepaalde delen van de auto zoals rubbers en het interieur ook onderhevig aan uitdroging. Een auto met een hoger bouwjaar zal dus daarom meer opbrengen dan een exact zelfde model met een lager bouwjaar, ook al heeft de tweede minder kilometers gereden.

Het bouwjaar is gelukkig via het RDW te achterhalen

Omdat het bouwjaar zo bepalend kan zijn voor de prijs en vele modellen auto’s over een aantal jaren heen worden geproduceerd kan het weleens gebeuren dat er wordt geprobeerd om te frauderen met het bouwjaar. Gelukkig zijn er websites te vinden waar je geheel gratis toegang kunt krijgen tot de RDW database en simpel door het invoeren van het kentekennummer alle informatie zoals het bouwjaar en de kilometerstand kunt vinden. Voordat je dus overgaat tot de aanschaf van een tweedehandse auto is het middels deze manier mogelijk om het bouwjaar auto zelf te achterhalen.

Laat bij een verschil in bouwjaar tussen de RDW database en het nummerbewijs je niet ompraten omdat de RDW gegevens worden ingevoerd bij de eerste registratie van het voertuig in Nederland en die altijd correct dienen te zijn.

50% van de auto’s in Nederland hebben een schadeverleden

Bouwjaar auto
4.5 (89.3%) 43 votes