Kies jij voor de aankoop van een nieuw model elektrische auto? In dat geval is deze mogelijk voorzien van V2G-technologie, wat staat voor vehicle to grid. Deze moderne technologie maakt het mogelijk om bidirectioneel te laden. Niet alleen loopt er hierbij stroom vanuit de woning naar de accu van je elektrische auto, maar ook andersom van de accu naar je woning. Dit is interessant voor huishoudens met een zonne-energiesysteem of bijvoorbeeld een dynamisch energiecontract. Zij kunnen de accu van hun elektrische auto inzetten als thuisbatterij. Dit artikel vertelt je meer over deze toepassing.

Tip: om deze vehicle to grid-technologie te kunnen gebruiken heb je niet alleen een geschikte elektrische auto nodig, maar ook een laadpaal aan huis.

Voorkom het betalen van een hoge terugleverheffing

Huishoudens met een zonne-energiesysteem wekken op zonnige lente- en zomerdagen vaak meer stroom op, dan dat zij die dag gebruiken. Het leidt tot het ontstaan van een overschot, dat verkocht kan worden aan het stroomnet. Waar dit voorheen resulteerde in een financieel voordeel voor huishoudens met zonnepanelen, het salderen, is dat tegenwoordig niet langer het geval. Een groeiend aantal energieleveranciers rekent een terugleverheffing voor verkochte groene stroom. Dat betekent dat je straks betaalt voor het terugleveren ervan.

Sla een overschot aan groene stroom thuis op

De oplossing voor deze nieuwe situatie is het opslaan van een overschot aan groene stroom. Je kunt investeren in een thuisbatterij, maar zoals eerder in dit artikel genoemd werd ook bewust kiezen voor een auto met vehicle to grid-technologie. Zodra er een overschot aan opgewekte groene stroom ontstaat, wordt de accu van je elektrische auto opgeladen. Heb je in de avond meer stroom nodig dan je zonnepanelen opwekken? In dat geval ontlaad je de accu van de auto. Het leidt tot het een situatie waarin de opbrengst van je zonne-energiesysteem optimaal benut wordt.

Niet alle auto’s geschikt voor deze manier van laden en ontladen

De vehicle to grid-technologie is in opkomst, wat betekent dat steeds meer elektrische auto’s hiervan voorzien worden. Op dit moment beschikt lang niet iedere auto over de mogelijkheid van bidirectioneel laden. Het kan een factor zijn om rekening mee te houden, wanneer je zelf een nieuwe elektrische auto aanschaft. Met een auto die V2G-technologie ondersteunt ben je klaar voor de toekomst! Huishoudens die geen laadpaal bij hun woning hebben en deze daar ook niet kunnen plaatsen, bijvoorbeeld door het ontbreken van een eigen parkeerplek, hebben minder baat bij een vehicle to grid-technologie.