Zoek kenteken informatie

Benieuwd naar de echte voertuiggevens?

Doe de check

Grijs kenteken

Wie bij het horen van dit woord op zoek zal gaan naar een grijs gekleurde kentekenplaat zal wel van een koude kermis thuis komen. Met een grijs kenteken wordt het verschil aangegeven in het nummer welke op de (gewoon gele) plaat af te lezen is. Afhankelijk van het voertuig zal er een B of V voor de getallen staan. Omdat deze categorie voertuigen ook technisch anders in elkaar zitten, zijn er ook andere voorwaarden aan verbonden aangaande verzekeringen en belastingen.

Met een grijs kenteken betaal je minder belasting

Logisch, want het voertuig wordt niet ingezet voor privé doeleinden, maar worden er economische activiteiten mee ontplooid. Het belastingvoordeel kan je dus zien als een stimulans naar ondernemers toe, maar worden ze ook hiermee wat gecompenseerd voor hun andere bedrijfsactiviteiten waarvoor ze ook belasting moeten betalen. Er zijn echter wel heel strenge voorwaarden aan verbonden en wordt er strikt erop toegezien dat het voertuig uitsluitend zal worden gebruikt voor het ontplooien van bedrijfsactiviteiten. Zo is er een beperking over het aantal zitplaatsen dat in een vrachtbusje aanwezig mag zijn (maar 1 extra zit rij) en dient de laadvloer ook helemaal gelijk te zijn. Het belastingvoordeel is alleen van kracht wanneer de eigenaar natuurlijk ook als ondernemer geregistreerd staat en BTW plichtig is.

De aanschaf van zo een voertuig is ook voordeliger

Niet alleen betaal je voor een auto met een grijs kenteken minder aan wegenbelasting, maar ook het BPM bedrag dat bij de aanschaf van een nieuwe auto betaalt dient te worden komt te vervallen. Het is daarom soms ook voordeliger om een bedrijfsauto over de grens te kopen omdat ook dan het BPM niet betaald hoeft te worden.

Een grijs kenteken biedt dus zeker wel voordelen, maar zijn die uitsluitend het geval wanneer de auto daadwerkelijk gebruikt wordt voor bedrijfsactiviteiten.

50% van de auto’s in Nederland hebben een schadeverleden

Grijs kenteken
4.2 (84.29%) 42 votes