RDW kenteken check

Voer een Nederlands kenteken in…

Zoek kenteken info

europaNL
KM standenSchadebedragen
EigenarenhistorieRDW keuringen

 

 

4.8 van de 5 gebaseerd op 727

beoordelingen

rdw kenteken check

RDW kenteken

De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) is in Nederland de instantie die de kentekens uitgeeft voor alle motorvoertuigen. Daarom heet het het checken van een kenteken RDW kentekencheck of ook wel de RDW check genoemd. Zowel voor onder andere personenauto’s, vrachtwagens en motoren. Aan het kenteken zijn gegevens gekoppeld van het voertuig en de eigenaar. Deze gegevens zijn gemakkelijk op te verkrijgen via de kenteken check rdw.

De gegevens over het voertuig zijn openbaar en dus voor iedereen op te vragen via internet. Op de website van de RDW (RDW.nl) kun je het kenteken van bij voorbeeld een personenauto invoeren en zo de gegevens daarvan raadplegen. Informatie over de eigenaar kun je niet opvragen, deze gegevens zijn beschermd op grond van de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Bevoegde instanties zoals onder andere de politie, de sociale dienst en de Belastingdienst kunnen deze gegevens uiteraard wel raadplegen vanzelfsprekend.

Voertuiggegevens via de kentekencheck RDW

Het is belangrijk om het kenteken te controleren wanneer je een tweedehands auto gaat kopen. Als je het kenteken invoert op de website van de RDW data krijg je direct de basisgegevens te zien. Dit zijn onder andere het merk en type auto, maar ook het bouwjaar en de kleur. Verder vind je informatie over de APK (Algemene Periodieke Keuring) en kun je controleren of de auto eventueel als gestolen geregistreerd staat. Ook als er bijzonderheden zijn worden die hier vermeld.

Het is belangrijk dit te controleren wanneer je een auto koop van een particulier of via een autohandelaar. Je kunt zo namelijk controleren of de verkoper eerlijk is. Naast de al genoemde informatie kun je ook opvragen welk onderhoud er aan de auto is gepleegd, bij voorbeeld tijdens de APK keuring.

Leaseauto.net in het nieuws

Ook is er informatie te raadplegen over schade die aan deze auto is hersteld. Het kan immers zijn dat de auto in het verleden betrokken is geweest bij een aanrijding. Schade die daarbij ontstaat is niet altijd zichtbaar, zeker niet voor een leek. Dan is het prettig om te kunnen nagaan of er ooit een grote reparatie aan de auto is geweest waardoor deze misschien minder betrouwbaar is dan je zou denken.

Voordelen RDW kentekencheck

Wanneer je een auto koopt is het wettelijk je plicht om voor zover dat mogelijk is na te gaan of je geen auto koopt die gestolen is en of de gegevens van de auto overeenkomen met de papieren die erbij worden geleverd. Tegenwoordig wordt bij voorbeeld bij veel auto’s het kenteken in de ruiten gegraveerd. Dit maakt het voor criminelen een stuk lastiger om auto’s te stelen en voorzien van een vals kenteken door te verkopen. Maar dit systeem werkt natuurlijk alleen wanneer een potentiële koper controleert of het kenteken dat in de ruiten is gegraveerd overeenkomt met de kentekenplaten. Is dit niet het geval dan is het verstandig om bij de verkoper na te gaan wat hiervan de reden is.

Het kan in uitzonderlijke gevallen voorkomen dat een auto een nieuw kenteken heeft gekregen, maar de reden daarvan moet dan bij de RDW bekend zijn. Wanneer je als koper de gegevens onvoldoende controleert en als dan later blijkt dat je een gestolen auto hebt gekocht, dan kan het zijn dat je geen beroep kunt doen op het principe dat jij de auto eerlijk hebt gekocht en niet wist dat deze was gestolen. Zeker wanneer je al argwaan zou moeten hebben, bij voorbeeld als een auto wel heel goedkoop wordt aangeboden of wanneer de verkopende partij erg aandringt dat hij er snel vanaf wil, is het raadzaam om op je hoede te zijn en geen overhaast besluit te nemen.

Aanvullende informatie via de Rdw kenteken check

Je kunt bij de RDW check behalve de standaard informatie over een auto ook aanvullende informatie raadplegen die betrekking heeft op het onderhoud en reparaties aan de auto, en ook de kilometerstand die bij de laatste APK is opgegeven. De kilometerstand moet kloppen met deze informatie, zo niet dan is er mogelijk met de kilometerteller geknoeid. De aanvullende informatie is niet gratis, maar voor minder dan 20 euro kun je alle beschikbare informatie over een auto opvragen. Dit kan je veel problemen en mogelijke teleurstellingen in de toekomst besparen. Alle informatie over een auto kun je opvragen door het kenteken in te voeren op de website van de RWD particulier is dit mogelijk, maar ook zakelijk. Op deze site vind je ook meer informatie en handige tips voor het kopen of verkopen van een auto.

Indien je meer specifieke autogegevens wilt, zoals het schadeverleden of de APK historie. Dan kan je deze opvragen bij websites als Kentekencheck.nu – Zij bieden een groot scala aan data aan om een nog beter inzicht te krijgen in alle voertuiggegevens.