Voer een Nederlands Kenteken in…

Zoek kenteken info

europaNL

Taxatiewaarde auto

De taxatiewaarde van je auto is de waarde die je auto op een bepaald moment heeft. Deze waarde wordt vastgesteld door een beëdigd makelaar taxateur en heeft maar een beperkte geldigheid. Dit verschilt per verzekeringsmaatschappij. Dit is over het algemeen 3 jaren. Hoe de taxateur tot deze waarde komt schrijft hij uiteindelijk in een taxatierapport.

Auto laten taxeren voor verzekering

Een auto wordt vaak getaxeerd om de verzekeringswaarde vast te stellen. Stel je hebt een mooie oldtimer die je thuis zelf hebt opgeknapt. Dan wil je deze natuurlijk het liefst zo goed mogelijk verzekeren. Maar hoe wet je nu wat deze auto precies waard is? Om dat te achterhalen wordt er een professioneel taxateur bij gehaald die aan de hand van een aantal kenmerken de waarde zal taxeren.

Maar het is niet alleen aan te raden om oldtimers te laten taxeren voor de autoverzekering. Ook mensen die een zakelijke auto rijden is het slim om de waarde te laten taxeren. Als je auto 15jaar of ouder is dan betaal je geen bijtelling over de nieuwprijs, maar over de dagwaarde. Je wilt dan uiteraard dat deze dagwaarde ook de juiste is, zodat je niet onnodig veel bijtelling betaalt.

Hoe werkt een taxatie?

Tijdens een taxatie inspecteert een taxateur de auto op verschillende onderdelen. Dit komt neer op enkele punten zoals:

  • de motor en versnellingsbak worden gecontroleerd op werking, geluiden en lekkages
  • het motornummer wordt vergeleken met het carrosserienummer en het versnellingsbaknummer
  • de remmen en het onderstel worden gecontroleerd op werking
  • het lakwerk wordt nagekeken
  • de staat van de carrosserie wordt gecontroleerd-
  • eventuele auto onderdelen worden in het rapport meegenomen

Aan de hand van bovenstaande punten, in combinatie met gegevens van de auto, wordt de waarde van het voertuig bepaald. Deze waarde is belangrijk voor jouw verzekeringsmaatschappij.  

Waarom je auto laten taxeren

Je auto laten taxeren kan een aantal redenen hebben. Zo kan het van belang zijn bij de verzekering van een oldtimer, klassieker of een bijzondere moderne auto. Ook kan het belangrijk zijn als je de auto later wilt door verkopen aan een ander. Op die manier weet je dat je niet minder voor je auto krijgt dan het waard is. De taxatiewaarde is de waarde die je auto op dat moment waard is. Ga je het na enkele jaren verkopen, dan kan de waarde minder zijn. Aan de hand van de taxatiewaarde kun je inschatten hoeveel je je auto wilt verkopen.

Veel Gestelde Vragen

Hoe komen jullie aan de gegevens?

Wij werken samen met verschillende databronnen zoals het RDW waar wij onze gegevens verzamelen. Hierdoor hebben wij een van Nederlands grootste kenteken databases. Geen kenteken dat wij niet kennen in ons systeem.

Voor welke voertuigen kan ik een check uitvoeren?

Het is heel eenvoudig, ieder voertuig met een Nederlands kenteken kan gecontroleerd worden. Of het nou een scooter is, een camper of een normale personen auto. Voer het kenteken in en krijg direct resultaat.

Of neem contact op

Is het volledig gratis?

Onze basis check is volledig gratis. Zo geven wij bijvoorbeeld de voertuig gegevens gratis, maar bieden onze partners ook betaalde opties aan. Denk hierbij aan de correcte km stand of een schadeverleden. Helaas is deze data niet gratis verkrijgbaar, dus verwijzen wij je door naar onze data partners.

Ik heb nog een vraag

Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder!