Taxatiewaarde auto

Voer een Nederlands kenteken in…

Zoek kenteken info

europaNL
KM standenSchadebedragen
EigenarenhistorieRDW keuringen

 

 

4.8 van de 5 gebaseerd op 727

beoordelingen

Taxatiewaarde auto

De taxatiewaarde van je auto is de waarde die je auto op een bepaald moment heeft. Deze waarde wordt vastgesteld door een beëdigd makelaar taxateur en heeft maar een beperkte geldigheid. Dit verschilt per verzekeringsmaatschappij. Dit is over het algemeen 3 jaren. Hoe de taxateur tot deze waarde komt schrijft hij uiteindelijk in een taxatierapport.

Auto laten taxeren voor verzekering

Een auto wordt vaak getaxeerd om de verzekeringswaarde vast te stellen. Stel je hebt een mooie oldtimer die je thuis zelf hebt opgeknapt. Dan wil je deze natuurlijk het liefst zo goed mogelijk verzekeren. Maar hoe wet je nu wat deze auto precies waard is? Om dat te achterhalen wordt er een professioneel taxateur bij gehaald die aan de hand van een aantal kenmerken de waarde zal taxeren. Met een kenteken check krijg je een goede indicatie, maar niet de meest accurate waarde.

Maar het is niet alleen aan te raden om oldtimers te laten taxeren voor de autoverzekering. Ook mensen die een zakelijke auto rijden is het slim om de waarde te laten taxeren. Als je auto 15jaar of ouder is dan betaal je geen bijtelling over de nieuwprijs, maar over de dagwaarde. Je wilt dan uiteraard dat deze dagwaarde ook de juiste is, zodat je niet onnodig veel bijtelling betaalt.

Leaseauto.net in het nieuws

Hoe werkt een taxatie?

Tijdens een taxatie inspecteert een taxateur de auto op verschillende onderdelen. Dit komt neer op enkele punten zoals:

  • de motor en versnellingsbak worden gecontroleerd op werking, geluiden en lekkages
  • het motornummer wordt vergeleken met het carrosserienummer en het versnellingsbaknummer
  • de remmen en het onderstel worden gecontroleerd op werking
  • het lakwerk wordt nagekeken
  • de staat van de carrosserie wordt gecontroleerd-
  • eventuele auto onderdelen worden in het rapport meegenomen

Aan de hand van bovenstaande punten, in combinatie met gegevens van de auto, wordt de waarde van het voertuig bepaald. Deze waarde is belangrijk voor jouw verzekeringsmaatschappij.  

Waarom je auto laten taxeren

Je auto laten taxeren kan een aantal redenen hebben. Zo kan het van belang zijn bij de verzekering van een oldtimer, klassieker of een bijzondere moderne auto. Ook kan het belangrijk zijn als je de auto later wilt door verkopen aan een ander. Op die manier weet je dat je niet minder voor je auto krijgt dan het waard is. De taxatiewaarde is de waarde die je auto op dat moment waard is. Ga je het na enkele jaren verkopen, dan kan de waarde minder zijn. Aan de hand van de taxatiewaarde kun je inschatten hoeveel je je auto wilt verkopen.