Zakelijke auto verkopen

Vraag vrijblijvend bod op

✔ Binnen 24 uur prijs binnen
✔ Geheel vrijblijvend
✔ Snel en veilig

Auto verkopen

Krijg snel een bod binnen

Als het aankomt op de status van een auto qua bezit, kan er een onderscheidt worden gemaakt tussen particulier en zakelijk bezit. Een zakelijke auto heeft vaak een behoorlijk aantal kilometers binnen een korte tijd gereden zijn er aan het bezit verschillende voordelen verbonden voor de onderneming. Zo zijn er op het gebied van te betalen belastingen wat voorzieningen verbonden waardoor het zakelijk bezit voordelig uitvalt.

Er wordt geen BTW betaald bij de aankoop

Weliswaar het grootste voordeel dat een zakelijke auto, is dat er bij de aanschaf geen BTW betaald dient te worden. Deze voorziening is echter alleen van toepassing voor ondernemers en mogen particulieren daar absoluut geen aanspraak op maken. Bij de verkoop van zo een zakelijke koper is dat dus zeker iets waar er rekening mee moet worden gehouden. Gelukkig is de Belastingdienst daarover duidelijk en zal een particuliere koper alsnog BTW dienen te betalen. Indien de auto nog onder de categorie nieuw valt, dan dient de BTW betaald te worden over het aankoopbedrag. Echter is dit pas van toepassing wanneer na aankoop (nieuw natuurlijk) er maar 6000 km of minder gereden is met de auto of er maar 6 maanden mee gereden is. Voor auto’s die niet vallen onder deze groep betaald de verkoper een BTW bedrag berekend over de verkoopsom. Let wel: het is de verkoper die de BTW moet overdragen aan de Belastingdienst. Het verkoopbedrag is dus inclusief de BTW en dien je daar als verkoper wel rekening mee te houden.

Eventueel moet ook de BPM meegenomen worden

Net als bij de BTW, wordt aan ondernemers vrijstelling gegeven voor het betalen van de BPM. Bij de verkoop aan een particulier is er nog een bedrag, de rest-BPM, welke betaalt zal moeten worden. Dit wordt wel door de koper betaald. Indien de auto verkocht wordt aan een andere ondernemer, dan zal die gewoon alle voordelen blijven behouden. Als verkoper betaal je dus geen BTW en wordt de BPM gewoon overgenomen door de nieuwe eigenaar. Zo een verkoop gaat dus veel eenvoudiger, maar ligt de markt voor de verkoop van tweedehandse zakelijke auto’s vooral bij de particulier. Omdat zakelijke auto’s doorgaans op tijd onderhouden zijn en alle reparaties tijdig uitgevoerd worden (de bedrijfsvoering mag immers niet stagneren), is het altijd aantrekkelijk om er eentje aan te schaffen. Zelfs een hoge kilometerstand zal belangstellenden niet afschrikken. Ook vanuit het buitenland is men vaak ook op zoek naar zulke zakelijke auto’s. Omdat de meeste ondernemers nu geen tijd hebben om zelf voor de verkoop te zorgen, wordt het vaak overgelaten aan zo een verkoopbedrijf. Die kunnen de auto ook gelijk over nemen of dienen ze als tussenpersoon bij de verkoop. Daar ben je als eigenaar weer wat geld aan kwijt, maar wordt de verkoop jou uit handen genomen en wordt alle papierwerk ook nog door de tussenhandelaar afgehandeld.

50% van de auto’s in Nederland hebben een schadeverleden

Zakelijke auto verkopen
4.5 (90.24%) 41 votes