Je hebt net je rijbewijs gehaald na tal van rijlessen. Eindelijk mag je dat pasje in je portemonnee schuiven en kun je zelf plaatsnemen achter het stuur, zonder instructeur of examinator naast je. Maar heb je eigenlijk al een auto gekocht? Het vinden van een leuke eerste auto kan lastig zijn wanneer je net meer dan duizend euro voor je rijbewijs neergelegd hebt. Een wat oudere auto of auto met schade valt vaak nog wel binnen het budget. Maar hoe zit het nou met autoruitschade? Kun je die Volkswagen Passat of Renault Clio direct gebruiken of moet de autoruit vervangen worden voordat je deel mag nemen aan het verkeer?

Wat kies jij als eerste auto na het halen van je rijbewijs?

Wellicht heb je al eens reikhalzend gekeken naar de nieuwste modellen van Volkswagen of de PSA-groep, met veel aantrekkelijke types vol met features en opties. Het is echter niet echt aantrekkelijk om direct achter het stuur te kruipen van deze duurdere exemplaren. Ook niet wanneer je gelest hebt in een nieuwe auto van de autorijschool en al lang bekend bent met alle nieuwe rijhulpsystemen.

Je hebt rijles gehad en je bent geslaagd voor je rijbewijs. Dat betekent niet dat je direct een goede automobilist bent. Het betekent dat je de regels kent en de vaardigheden beheerst. Nu is het tijd om de praktijkervaring op te doen. Beginnen in een wat oudere auto, al dan niet met autoruitschade of schade aan lak bij de deur, is dan een verstandige optie. De kans is namelijk best groot dat je zelf het een en ander aan schade toe gaat voegen in de eerste maanden. Daarnaast bespaar je op deze manier flink op de verzekeringspremie, want die is hoog wanneer je nog geen schadevrije jaren op kunt voeren.

Dus niet ‘op een oude fiets moet je het leren’, maar ‘in een gebruikte auto moet je het leren’.

Autoruitschade: laat je dat buitenkansje staan of toch niet?

Na het behalen van je rijbewijs is er vaak geen uitbundig budget over. Dat hoeft ook niet, want ook voor minder dan € 1000 kun je een prima tweedehandsauto vinden. Modellen die je vooral in deze categorie vindt, zijn de Ford Ka, de Lupo van Volkswagen, net als de Polo, samen met de Suzuki Alto en de Renault Twingo. Zeker geen slechte auto’s om je eerste zelfstandige kilometers mee te maken.

Vaak zijn de modellen met zichtbare schade aantrekkelijker geprijsd dan exemplaren die nog volledig gaaf zijn. Dit geldt ook voor autoruitschade. Mede omdat dit in nagenoeg alle gevallen zichtbaar is, en ook omdat lang niet iedereen bekend is met de regelgeving rond autoruitschade.

Laat je die auto met autoruitschade staan omdat de autoruit vervangen moet worden, of kun je toch voor een leuk bedrag een prachtauto scoren?

Wanneer moet de autoruit nou eigenlijk vervangen worden?

Tijdens je rijlessen heb je veel geleerd, maar waarschijnlijk is autoruitschade onderbelicht gebleven. Kleinere autoruitschade in de voorruit kan bestaan uit een scheur of ster. In nagenoeg alle gevallen bevindt de ruitschade zich in één van de twee glaslagen van de voorruit. De voorruit vervangen is daarmee lang niet altijd nodig, omdat de schade niet ‘zomaar’ veel groter wordt.

Voordat je kunt bepalen hoe erg de autoruitschade is, kijken we eerst even naar het handboek van de RDW om te zien wanneer je nou écht niet verder mag rijden. De RDW ziet autoruitschade als afkeur wanneer dit in het zichtveld van de bestuurder aanwezig is en het gaat om:

  • Een ster met een diameter van minstens 20 millimeter
  • Een vertakte scheur

In bovenstaande gevallen moet de voorruit vervangen worden voordat je met de auto mag rijden. Bevindt deze schade zich buiten het zichtveld van de bestuurder? Dan is het vervangen van de autoruit niet direct noodzakelijk.

Wanneer neemt de autoruitschade toe?

We schreven al dat autoruitschade niet zomaar toeneemt. Een ster groeit niet ’s nachts verder en een scheur in de voorruit scheurt niet direct door heel de ruit. Er zijn een aantal gevallen waarbij de ruitschade wel toeneemt:

  • Grote temperatuurverschillen, zoals de verwarming in de winter of airconditioning in de zomermaanden
  • Sterke impact op de voorruit, zoals het aanrijden van een vogel of een verkeersdrempel die (veel) te hard genomen wordt

En autoruitschade in de overige autoruiten?

Tot zover heeft de voorruit centraal gestaan. Dit is de belangrijkste ruit wanneer je achter het stuur zit. De overige autoruiten kunnen uiteraard ook beschadigd raken. De zijruiten en standaardachterruiten bestaan echter niet uit meerdere lagen glas. Zij zijn gemaakt van gehard glas, dat ook wel veiligheidsglas genoemd wordt.

Dit autoglas valt in duizenden delen uiteen bij ruitschade. Dat betekent automatisch dat de autoruit vervangen moet worden wanneer deze schade oploopt. Zonder een van de zijruiten rijden is onveilig voor de auto en inzittenden en is daarnaast ontzettend oncomfortabel.

De voorruit moet vervangen worden van de auto die ik wil kopen… en nu?

Stel je voor dat je tijdens je zoektocht naar een betaalbare auto een geweldige tweedehandsauto vindt die alles heeft wat jij wilt. Plus een beetje extra, want bij het bekijken van de auto zie je een vertakte scheur in de voorruit zitten, recht in het zichtbeeld van de bestuurder. Laat je de auto dan staan, of zijn er meer opties?

Er is een veel betere optie. Ga naar de uitgebreide database van Autoglas Concurrent (specialist op het gebied van autoruitschade) en voer in welke auto je voor je hebt staan. Je ziet dan direct wat de prijs is van een nieuwe voorruit, inclusief montage door FOCWA-gecertificeerde montagepartners. Aangezien je de prijs van tevoren al weet, weet je ook direct wat je kunt bieden voor de auto én binnen je budget kunt blijven.

Uiteraard kun je ook proberen om nog minder te bieden. Wanneer je de verkoper erop kunt wijzen dat de voorruit vervangen moet worden, zal de prijs zakken. En wanneer jij wel weet dat de after market voorruiten voor dat model veel goedkoper zijn dan de voorruiten die door de merkdealer verkocht worden, kun je straks eindelijk met je rijbewijs in je eigen auto met nieuwe voorruit rijden, met nog een paar flappen in je portemonnee die je bespaard hebt op de aankoop! Zo kun je zelfs de tank volgooien voor je eerste rit in je eentje in jouw auto.