Auto verkopen particulier

Voer een Nederlands kenteken in…

Zoek kenteken info

europaNL
KM standenSchadebedragen
EigenarenhistorieRDW keuringen

 

 

4.8 van de 5 gebaseerd op 727

beoordelingen

Taxatiewaarde auto

Auto verkopen online

Wie zo alle advertenties waar auto’s te koop worden aangeboden even nagaat zal wel tot de conclusie komen dat het om een druk bevochten markt gaat. De concurrentie is er groot en zal je wel alle zeilen moeten bijzetten om een auto particulier te kunnen verkopen. Ook de verkoop aan een autobedrijf verloopt niet altijd naar jouw wens omdat het aanbod aan jonge occasions op de markt nogal groot is. Is het dan wel mogelijk om toch een auto tegen een voordelige prijs te kunnen verkopen? Dat is zeker wel mogelijk wanneer je de auto zult aanbieden tegen een aantrekkelijke prijs en er daarbij ook voor zorgt dat je zo veel als mogelijk personen zult bereiken met de geplaatste advertenties.

Auto verkopen online markt

Kennis maakt macht en geldt dit zeker ook wanneer je van plan bent een auto te verkopen. Het is belangrijk dat je kijkt naar soortgelijke auto’s als de jouwe en de prijzen tezamen met alle aanwezige accessoires bekijkt. Het internet is de beste plek om rond te kijken omdat er tal van auto verkoopsites zijn.

Maak een vergelijking tussen alle aangeboden auto’s en de jouwe en stel een indicatieve prijs samen. Door dit voor elke verkoopsite te doen krijg je een vrij nauwkeurig beeld van de marktprijs van jouw auto. Je kunt bij het verkopen van jouw auto namelijk wel uitgaan van de dagwaarde of de ANWB autowaarde, maar is er bij het samenstelling ervan geen rekening gehouden met factoren die er spelen op de automarkt zoals de populariteit van bepaalde modellen. Een zeldzaam en veel gevraagd model zal namelijk meer opbrengen dan de dagwaarde zal aangegeven en zal omgekeerd ook de prijs lager liggen dan de dagwaarde wanneer betreffend model bekend staat om steeds terugkomende mankementen.

Een handige tip om jouw auto sneller te laten verkopen is door aan te geven dat die pas een servicebeurt heeft gehad en de APK zeker nog voor een tijdje geldig zal zijn. Een auto verkopen waarvan de APK nog maar een maand geldig zal zijn of die dringend toe is aan een servicebeurt duidt meer erop dat de auto “uitgereden” is en je er niets meer in hebt geïnvesteerd. Dat zal zeker voor de nodige vragen zorgen, zeker wanneer het zal aankomen op de manier waarop jij de auto altijd hebt onderhouden.

Hoe het beste de auto verkopen

Wanneer het jou eenmaal is gelukt om een belangstellende aan de haak te krijgen, ben je nog lang niet toe aan de daadwerkelijke verkoop van de auto. Er zal zeker een afspraak worden gemaakt om de auto te mogen bezichtigen en zullen daarbij de nodige vragen worden gesteld: Waarom verkoop je de auto nou? Is hij wel volgens het boekje onderhouden? Is de auto ooit betrokken geweest bij een aanrijding?

Op deze “standaard” vragen kan je gelukkig wel een gepast antwoord geven door een kentekencheck uit te laten voeren. In het rapport komen alle onderhouds- en reparatiebeurten duidelijk naar voren en zal zo een officieel rapport natuurlijk ook meer vertrouwen wekken dan een mondeling toezegging. De auto moet dan wel altijd zijn geweest bij een RDW erkende garage.

Het is natuurlijk ook geheel overbodig om te zeggen dat de auto er netjes moet uitzien, zowel van binnen als van buiten. Laat eventueel ook de motorruimte grondig schoonmaken en de onderkant. Naast het uiterlijk moet natuurlijk ook technisch de auto helemaal in orde zijn. Eventuele mankementen waar je van op de hoogte bent, maar niet hebt laten repareren moeten ook gelijk worden doorgespeeld aan de belangstellende. Dat schept gelijk een vertrouwensband en maakt dit het onderhandelen over de prijs zeker wel makkelijker.

Zakelijke auto verkopen

Als het aankomt op de status van een auto qua bezit, kan er een onderscheidt worden gemaakt tussen particulier en zakelijk bezit. Een zakelijke auto heeft vaak een behoorlijk aantal kilometers binnen een korte tijd gereden zijn er aan het bezit verschillende voordelen verbonden voor de onderneming. Zo zijn er op het gebied van te betalen belastingen wat voorzieningen verbonden waardoor het zakelijk bezit voordelig uitvalt. Echter gelden er voor een zakelijke auto verkopen een aantal regels waar aan moet worden gehouden.

Zakelijk auto verkopen aan particulier is mogelijk

Weliswaar het grootste voordeel dat een zakelijke auto, is dat er bij de aanschaf geen BTW betaald dient te worden. Deze voorziening is echter alleen van toepassing voor ondernemers en mogen particulieren daar absoluut geen aanspraak op maken. Bij de auto verkoop van zo een zakelijke koper is dat dus zeker iets waar er rekening mee moet worden gehouden. Gelukkig is de Belastingdienst daarover duidelijk en zal een particuliere koper alsnog BTW dienen te betalen.

Leaseauto.net in het nieuws

Indien de auto nog onder de categorie nieuw valt, dan dient de BTW auto verkopen betaald te worden over het aankoopbedrag. Echter is dit pas van toepassing wanneer na aankoop (nieuw natuurlijk) er maar 6000 km of minder gereden is met de auto of er maar 6 maanden mee gereden is. Voor auto’s die niet vallen onder deze groep betaalt de verkoper een BTW bedrag berekend over de verkoopsom. Let wel: het is de verkoper die de BTW moet overdragen aan de Belastingdienst. Het verkoopbedrag is dus inclusief de BTW en dien je daar als verkoper wel rekening mee te houden. Wanneer je de zakelijke auto particulier verkopen wilt zullen er dus met een aantal zaken verplicht rekening moeten worden gehouden.

Eventueel moet ook de BPM meegenomen worden

Net als bij de BTW, wordt aan ondernemers vrijstelling gegeven voor het betalen van de BPM. Bij de verkoop aan een particulier is er nog een bedrag, de rest-BPM, welke betaalt, zal moeten worden. Dit wordt wel door de koper betaald. Indien de auto verkocht wordt aan een andere ondernemer, dan zal die gewoon alle voordelen blijven behouden. Als verkoper betaal je dus geen BTW en wordt de BPM gewoon overgenomen door de nieuwe eigenaar. Zo een verkoop gaat dus veel eenvoudiger, maar ligt de markt voor de verkoop van tweedehandse zakelijke auto’s vooral bij de particulier.

Omdat zakelijke auto’s doorgaans op tijd onderhouden zijn en alle reparaties tijdig uitgevoerd worden (de bedrijfsvoering mag immers niet stagneren), is het altijd aantrekkelijk om er eentje aan te schaffen. Zelfs een hoge kilometerstand zal belangstellenden niet afschrikken. Ook vanuit het buitenland is men vaak ook op zoek naar zulke zakelijke auto’s. Omdat de meeste ondernemers nu geen tijd hebben om zelf voor de verkoop te zorgen, wordt het vaak overgelaten aan zo een verkoopbedrijf. Die kunnen de auto ook gelijk over nemen of dienen ze als tussenpersoon bij de verkoop. Daar ben je als eigenaar weer wat geld aan kwijt, maar wordt de verkoop jou uit handen genomen en wordt alle papierwerk ook nog door de tussenhandelaar afgehandeld.