Autohistorie

Voer een Nederlands kenteken in…

Zoek kenteken info

Voer een kenteken in

europaNL

Wij controleren:

KM standen
Schadebedragen
Eigenarenhistorie
RDW keuringen

En meer!

MEEST VOLLEDIGE CHECK

4.8 van de 5 gebaseerd op 727 beoordelingen

Auto historie

Elke auto heeft nou een historie, de ene wat meer dan de andere, en is het van groot belang om te weten wat er in het verleden allemaal met de auto gebeurd is. Er kan namelijk sprake zijn van schade of slecht uitgevoerd onderhoudt en hebben deze allemaal invloed op de huidige en toekomstige staat van de auto. Een slecht onderhouden auto kan op het moment van de aankoop namelijk nog geen mankementen te vertonen, maar kan dat wel snel veranderen. Ook het aantal eigenaren die een auto heeft gehad zegt veel over een mogelijk mankement. Voor nieuwe auto’s is de historie vanzelfsprekend niet relevant, maar verandert dat des te meer naarmate de auto ouder wordt.

Auto check uitvoeren

Bij de aanschaf van een auto kan je door de juiste vragen te stellen al een heleboel te weten komen over de historie, vooropgesteld natuurlijk dat de verkoper wel eerlijk alles vertelt. Zo is het onderhoudt belangrijk en vraag je waar alles heeft plaatsgevonden en welke intervallen er zijn gehanteerd. Verkijk je nooit op het stickertje waarop aangegeven is wanneer voor het laatste de motorolie is verwisseld. Een (misschien niet) slimmerik kan de auto naar een garage hebben gebracht, wetende dat een koper daarnaar gaat kijken, en de olie laten verwisselen. Daarom is het altijd verstandig alvorens je aan auto gaat aankopen een volledige auto check uit te voeren.

Vraag daarom naar zo een onderhoudsboekje en indien die ontbreekt, is de tijd aangebroken om de autohistorie te laten checken. Dit doe je dus niet zelf (behalve de aanvraag natuurlijk), maar wordt daarbij de opgeslagen informatie van de RDW database nagegaan. Je zult je daarbij misschien wel afvragen hoe de informatie daar terecht gekomen is. Het databestand van de RDW houdt (wettelijk verplicht) alle relevante informatie van alle geregistreerde voertuigen bij. Daar horen natuurlijk de kenmerken van het voertuig zoals de kleur, chassis- en motornummer bij, maar alles betreffende het onderhoud en het aantal eigenaren. Ook reparaties horen erbij en zal uit zo een auto check ook blijken wanneer een auto ooit zwaar beschadigd is geraakt bij een aanrijding.

Historie auto informatie niet altijd compleet

Elk bedrijf dat aangesloten is bij de RDW is verplicht alles in te voeren in het systeem en kunnen ze ook de benodigde informatie opvragen. Zo kan bijvoorbeeld een gestolen auto die bij zo een bedrijf aankomt direct worden herkend aan het chassis- of motornummer. Al deze informatie is gelukkig op te vragen via het schadeverleden rapport op onze website.

Ook de details van het onderhoud worden ingevoerd en geldt dat ook voor reparaties. En zeker niet te vergeten de juiste kilometerstand wordt er gelijk bij genoteerd.

De relevantie van de autohistorie checken wordt nu dan wel duidelijker: Bijzonderheden zullen gelijk in het oog springen en zal een structureel verwaarloost onderhoud ook gelijk zichtbaar zijn. Het is daarom ook belangrijk voor elke auto eigenaar om het onderhoudt en reparatie van hun voertuig bij zo een geregistreerd bedrijf te laten plaatsvinden. Voor de duidelijk dient er wel vermeld te worden dat elk bedrijf dat werkzaamheden aan een auto verricht, verplicht is alles op te slaan in de database. Dat is wettelijk bepaalt en zijn er grote consequenties verbonden aan het niet naleven van de regels. Je kunt er dus zeker op rekenen dat er niets zal ontbreken aan de autohistorie

Auto geschiedenis RDW

Dit is zeker het enige grote zwaktepunt van de RDW database op dit moment. Er zijn tal van auto eigenaren te vinden die de reparaties aan hun auto zelf uitvoeren, desnoods met behulp van een handige vriend of buurman. Bij de opgevraagde autogeschiedenis zal dus niets van betreffende reparaties blijken. Wees daarom ook met de auto geschiedenis op zak heel kritisch bij het uitvoeren van jouw inspectieronde. Een nieuwe V-riem valt gelijk op en zal dat ook aangegeven moeten zijn op het onderhoudslijstje. Indien dat niet het geval is, zal je daarom wel moeten vragen aan de eigenaar. Ontkent die het en twijfel je er toch aan, dan is het beter om de koop niet te door te laten gaan. De autogeschiedenis moet overeenkomen met wat er allemaal merkbaar en te zien is aan de auto.

Ook bepalend voor de prijs is de autohistorie. Zo is een ex-schadeauto minder waard dan eentje welke nog nooit bij een incident betrokken is geweest. Indien de reparaties goed zijn verricht zal zo een schadeauto geen problemen geven, maar blijft eenieder er toch huiverig over om met zo een auto rond te rijden. De kans is trouwens levensgroot aanwezig dat jij bij het willen verkopen van de auto wel te maken zult krijgen met een kritische koper en die wel degelijk zal gaan afdingen op de prijs.

Autohistorie opvragen is heel eenvoudig

Informatie over de auto historie opvragen en de auto historie checken is gelukkig heel eenvoudig en gewoon via het internet te achterhalen. Je vraagt alles in jouw vrije tijd op en kan dit ook nog op elk tijdstip van de dag. Op zich is er dus eigenlijk geen excuus om de autohistorie niet even na te gaan. Het kentekennummer dien je wel bij de hand te hebben en krijg je gelijk ook inzage in de juiste kilometerstand van de auto. Met de juiste informatie over de auto kan ook de waarde beter worden geschat en weet je gelijk of er teveel voor wordt gevraagd.

Het mag dus eigenlijk niet mis lopen bij de aankoop van een auto wanneer je de kleine moeite neemt om de autohistorie op te vragen. Hiervoor is het kentekennummer alleen al voldoende. Ook voor auto’s afkomstig uit andere Europese landen is het mogelijk de historie op te vragen. Vergelijk vervolgens de door de eigenaar opgegeven informatie met die welke je zelf opgezocht hebt en zullen eventuele misstanden gelijk aan het licht komen.

Leaseauto.net in het nieuws