Autohistorie (autoverleden)

Voer een Nederlands kenteken in…

Zoek kenteken info

europaNL
KM standenSchadebedragen
EigenarenhistorieRDW keuringen

 

 

4.8 van de 5 gebaseerd op 727

beoordelingen

Autohistorie controleren

Auto historie

Elke auto heeft een historie, de ene wat meer dan de andere, en is het van groot belang om te weten wat er in het verleden allemaal met de auto gebeurd is. Er kan namelijk sprake zijn van schade of slecht uitgevoerd onderhoudt en hebben deze allemaal invloed op de huidige en toekomstige staat van de auto. Een slecht onderhouden auto kan op het moment van de aankoop namelijk nog geen mankementen te vertonen, maar kan dat wel snel veranderen. Ook het aantal eigenaren die een auto heeft gehad zegt veel over een mogelijk mankement. Voor nieuwe auto’s is de historie vanzelfsprekend niet relevant, maar verandert dat des te meer naarmate de auto ouder wordt.

Geschiedenis auto check uitvoeren

Bij de aanschaf van een auto kan je door de juiste vragen te stellen al een heleboel te weten komen over de historie, vooropgesteld natuurlijk dat de verkoper wel eerlijk alles vertelt. Zo is het onderhoudt belangrijk en vraag je waar alles heeft plaatsgevonden en welke intervallen er zijn gehanteerd. Verkijk je nooit op het stickertje waarop aangegeven is wanneer voor het laatste de motorolie is verwisseld. Een (misschien niet) slimmerik kan de auto naar een garage hebben gebracht, wetende dat een koper daarnaar gaat kijken, en de olie laten verwisselen. Daarom is het altijd verstandig alvorens je aan auto gaat aankopen een volledige auto check uit te voeren.

Vraag daarom naar zo een onderhoudsboekje en indien die ontbreekt, kun je de auto historie opvragen via de kentekencheck. Dit doe je dus niet zelf (behalve de aanvraag natuurlijk), maar wordt daarbij de opgeslagen informatie van de RDW database nagegaan. Je zult je daarbij misschien wel afvragen hoe de informatie daar terecht gekomen is. Het databestand van de RDW houdt (wettelijk verplicht) alle relevante informatie van alle geregistreerde voertuigen bij. Daar horen natuurlijk de kenmerken van het voertuig zoals de kleur, chassis- en motornummer bij, maar alles betreffende het onderhoud en het aantal eigenaren. Ook reparaties horen erbij en zal uit zo een auto check ook blijken wanneer een auto ooit zwaar beschadigd is geraakt bij een aanrijding.

Autohistorie kenteken informatie niet altijd compleet

Elk bedrijf dat aangesloten is bij de RDW is verplicht alles in te voeren in het systeem en kunnen ze ook de benodigde informatie opvragen. Zo kan bijvoorbeeld een gestolen auto die bij zo een bedrijf aankomt direct worden herkend aan het chassis- of motornummer. Al deze informatie is gelukkig op te vragen via het schadeverleden rapport op onze website.

Ook de details van het onderhoud worden ingevoerd en geldt dat ook voor reparaties. En zeker niet te vergeten de juiste kilometerstand wordt er gelijk bij genoteerd.

Leaseauto.net in het nieuws

Hoe correct is het autoverleden?

Niet alle bedrijven zijn bij het RDW geregistreerd. In hoeverre zulke bedrijven vergunningsplichtig zijn laten we even in het midden, maar kan je soms van een koude kermis thuis komen door zo een bedrijf op je auto te laten werken. De tarieven mogen dan wel wat gunstiger uitvallen, maar zijn de lange termijn effecten niet zo voordelig. Ook kan je bij een eventueel defect dat veroorzaakt wordt door zo een bedrijf veel moeilijker geraken tot een compensatie. Ook zijn de lange termijn verliezen die je zult lijden bij verkoop van je auto groter dan de “besparingen” die je opdoet door met zo een bedrijf zaken te doen.

Elke nieuwe eigenaar zal eerst vragen naar het RDW rapport en merken dat er grote verschillen zijn de de onderhoudshistorie. Elke fabrikant geeft namelijk een bepaald onderhoudsschema mee die strikt zal moeten worden opgevolgd om een lange levensduur te garanderen. Indien uit de RDW kentekencheck blijkt dat er, gegeven de kilometerstanden, geen onderhoudsbeurten plaats hebben gevonden zal de prijs van de auto behoorlijk naar beneden gaan. Niemand wil immers “een kat in de zak” kopen en wordt het risico eigenlijk met de lage prijs afgekocht.

Belang van het autoverleden checken RDW

Een historie die duidelijk is af te lezen uit het RDW rapport geeft aan dat jij als eigenaar het onderhoud serieus hebt genomen en niet echt iets te verbergen hebt. Bij de aankoop van een tweedehands auto is er sprake van een zekere mate van vertrouwen tussen de koper en verkoper en helpt het autoverleden RDW rapport daarmee zeker wel, je kan bijvoorbeeld een kentekencheck autoverleden aanvragen. Ook kan je eerlijk voor de dag komen wanneer er wordt gevraagd naar bijzonderheden betreffende schade en/of grote reparaties. Een autoverleden check kan je veel ellende besparen omdat je voor aankoop hierdoor meer inzicht in de auto verkrijgt.

In het geval van reparaties kan het RDW rapport ook zeker in jouw voordeel werken omdat je zo ook duidelijk bewijs hebt dat er reparaties hebben plaatsgevonden. Zo een bewijs zegt immers meer dan een paar bonnen die je zult tonen. Door aan te geven dat de reparatie heeft plaatsgevonden door een RDW erkend bedrijf kan je de koper trouwens ook overtuigen dat er vakwerk is geleverd en is het ook zo dat er vaker ook nog garantie is op bepaalde reparatiewerkzaamheden zoals bijvoorbeeld een gereviseerde motor.

De autohistorie is dus een belangrijk deel van de waarde die een auto vertegenwoordigd. Daar wordt jij je pas van bewust wanneer de auto moet worden verkocht en de toekomstige eigenaar de auto verleden natrekken gaat en hier kritisch over is. Zorg er ook daarom voor dat alle onderhouds- en reparatiebeurten door een RDW erkende werkplaats gebeuren. De meerprijs die je (misschien) bij zo een werkplaats betaalt is zeker wel de moeite waard als gekeken wordt naar de mate van waardevastheid die er zo voor jouw auto wordt gecreeёrd.