Zoek kenteken informatie

Schadeverleden auto controleren?

Doe de check

Schadeverleden auto

Een auto kan tijdens zijn “leven” een heleboel meemaken. Het kan zijn dat hij wordt gekoesterd door zijn bestuurder en zonder schade oud wordt, maar het kan ook zijn dat er zo af en toe iets misgaat. Wanneer schade aan een auto wordt hersteld wordt dit vermeld in het schadeverleden van de auto. Deze gegevens zijn gekoppeld aan het kenteken. Je kunt, ook als particulier, door het kenteken van een auto in te voeren op de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) onder andere de gegevens over schade aan een voertuig opvragen.

Schade en herstel wordt gemeld door garages

Een garagehouder is verplicht om schade en het herstel van deze schade aan een auto te melden aan de RDW. Wanneer een auto betrokken is geweest bij een ernstige aanrijding kan het ook zijn dat deze tijdelijk niet meer de weg op mag of kan. Dit kan ook voorkomen bij de APK. Wanneer er gebreken worden gevonden die eerst hersteld moeten worden voordat je weer met de auto de weg op mag, dan wordt dit aan de RDW gemeld. Zij trekken dan in sommige gevallen tijdelijk het kenteken gedeeltelijk in.

Zonder geldig kenteken mag je niet op de openbare weg rijden. Er geldt dan een zogenaamde WOK-melding (Wachten op Keuring). Pas nadat de schade is hersteld of de gebreken zijn verholpen en nadat de auto is goedgekeurd en vrijgegeven wordt het kenteken ook weer vrijgegeven en mag je weer met de auto rijden.

Schadeverleden belangrijk bij koop en verkoop

Ga je een tweedehands auto kopen dan is het altijd verstandig om het schadeverleden van een auto te controleren. Dit kan aan de hand van het kenteken. Wanneer je het kenteken van een auto invoert op de website van de RDW, krijg je allereerst de standaard gegevens te zien. Merk, type, bouwjaar, transmissie, brandstof et cetera. Er zijn ook gegevens apart op te vragen, waaronder het onderhouds- en schadeverleden. Wanneer je klikt op één van deze opties word je doorgestuurd naar een website waar je kunt zien welke informatie beschikbaar is. Je kunt aanvinken welke info je wilt inzien. Hier zijn kosten aan verbonden, maar het geeft wel een duidelijk beeld van de staat van de auto. Zo kun je zien of er ooit schade is geweest aan de auto en wanneer dit is gebeurd.

Om diezelfde reden is het dus ook niet verstandig om bij verkoop van je tweedehands auto bepaalde gebeurtenissen te verzwijgen. Een garagehouder of particulier die je auto wil kopen kan de informatie immers zo opvragen. Een garage zal dit zeker doen, een particulier ook als deze verstandig is. Je bent namelijk ook als koper verantwoordelijk om informatie over een auto in te winnen voordat je deze koopt. En daar hoort het schadeverleden ook bij. Helemaal waterdicht is de check natuurlijk niet. Wanneer schade aan een auto door een niet erkende garage wordt hersteld, of de eigenaar is een handige klusser die zelf aan zijn auto sleutelt dan is dit vanzelfsprekend niet bekend bij de RDW.

50% van de auto’s in Nederland hebben een schadeverleden

Schadeverleden auto
4.2 (83.83%) 47 votes