Schadeverleden auto

Voer een Nederlands kenteken in…

Zoek kenteken info

Voer een kenteken in

europaNL

Wij controleren:

KM standen
Schadebedragen
Eigenarenhistorie
RDW keuringen

En meer!

MEEST VOLLEDIGE CHECK

4.8 van de 5 gebaseerd op 727 beoordelingen

Schadeverleden auto

Een auto kan tijdens zijn “leven” een heleboel meemaken. Het kan zijn dat hij wordt gekoesterd door zijn bestuurder en zonder schade oud wordt, maar het kan ook zijn dat er zo af en toe iets misgaat. Wanneer schade aan een auto wordt hersteld wordt dit vermeld in het schadeverleden autohistorie. Deze gegevens zijn gekoppeld aan het kenteken. Je kunt, ook als particulier, door het kenteken van een auto in te voeren hierboven en het schaderapport auto op te vragen krijg je inzicht in het schade verleden auto. Welke cruciaal is om een aankoopbeslissing te maken.

 

Schaderapport auto

Een garagehouder is verplicht om schade en het herstel van deze schade aan een auto te melden aan de RDW. Wanneer een auto betrokken is geweest bij een ernstige aanrijding kan het ook zijn dat deze tijdelijk niet meer de weg op mag of kan. Dit kan ook voorkomen bij de APK. Wanneer er gebreken worden gevonden die eerst hersteld moeten worden voordat je weer met de auto de weg op mag, dan wordt dit aan de RDW gemeld. Zij trekken dan in sommige gevallen tijdelijk het kenteken gedeeltelijk in. Alle informatie over het schadeverleden staat dus in dit rapport welke hier verkrijgbaar is. Je hebt hiermee inzicht in de schade historie auto. Doe daarom direct een kenteken check schade.

 

Zonder geldig kenteken mag je niet op de openbare weg rijden. Er geldt dan een zogenaamde WOK-melding (Wachten op Keuring). Pas nadat de schade is hersteld of de gebreken zijn verholpen en nadat de auto is goedgekeurd en vrijgegeven wordt het kenteken ook weer vrijgegeven en mag je weer met de auto rijden.

Hoe belangrijk is de schade check auto?

Ga je een tweedehands auto kopen dan is het altijd verstandig om een RDW schade check van een auto te controleren. Dit kan aan de hand van het kenteken en het schaderapport te bestellen. Wanneer je het kenteken van een auto invoert op de website hier, krijg je allereerst de standaard gegevens te zien. Merk, type, bouwjaar, transmissie, brandstof et cetera. Er zijn ook gegevens apart op te vragen, waaronder het onderhouds- en schadeverleden. Wanneer je klikt op één van deze opties word je doorgestuurd naar een website waar je kunt zien welke informatie beschikbaar is voor het schaderapport auto opvragen. Je kunt aanvinken welke info je wilt inzien. Hier zijn kosten aan verbonden, maar het geeft wel een duidelijk beeld van de staat van de auto. Zo kun je de schadehistorie auto inzien en wanneer de eventuele schade is geleden.

Om diezelfde reden is het dus ook niet verstandig om bij verkoop van je tweedehands auto bepaalde gebeurtenissen te verzwijgen. Een garagehouder of particulier die je auto wil kopen kan een schadecheck auto opvragen. Een garage zal dit zeker doen, een particulier ook als deze verstandig is. Je bent namelijk ook als koper verantwoordelijk om informatie over een auto in te winnen voordat je deze koopt. En daar hoort het schadeverleden ook bij. Helemaal waterdicht is de check natuurlijk niet. Wanneer schade aan een auto door een niet erkende garage wordt hersteld, of de eigenaar is een handige klusser die zelf aan zijn auto sleutelt dan is dit vanzelfsprekend niet bekend bij de RDW.

Leaseauto.net in het nieuws