Voer een Nederlands Kenteken in…

Zoek kenteken info

europaNL

Dagwaarde motor

Dagwaarde motor

De dagwaarde motor geeft de waarde aan die het heeft op de dag dat het wordt berekend. Het geeft dus antwoord op de vraag ‘Wat is mijn motor waard’? De naam is dus vrij letterlijk op te vatten en geeft de dagwaarde een indicatie aan van wat er bij de verkoop gevraagd kan worden. Ook ingeval er een ongeluk mocht voordoen en de verzekering over moet gaan tot het vergoeden van de schade zal er naar de dagwaarde worden gekeken. De motor dagwaarde kan vrij snel worden bepaald en zijn er zelfs websites waar het online kan gebeuren. De dagwaarde kan zeker worden gebruikt als richtlijn om een verkoopprijs te bepalen, maar zijn er nog een tal van factoren waarmee er bij het berekenen van de motor dagwaarde geen rekening mee is gehouden.

Waarde motor

Bij het berekenen van de dagwaarde motor gaat men af van een motor in goede staat en zullen bij mankementen zeker de nodige correcties worden aangebracht. Dit wordt de werkelijke waarde genoemd en kan soms toch wel grote verschillen vertonen met de dagwaarde. Waar de dagwaarde wordt berekend als functie van de nieuwwaarde minus de afschrijving zal bij de werkelijke waarde de technische staat wel worden meegenomen. Ook de verschillende aanwezige extra opties zullen de prijs helpen te verhogen.

De dagwaarde is een heel goede manier om te gebruiken als uitgangspunt voor het bepalen van bijvoorbeeld de verkoopwaarde. Een potentiële koper van de motor zal zeker ook de prijs vergelijken met andere soortgelijke motoren op de markt en kan ook de dagwaarde zelf berekenen. De prijs die er op de markt voor een bepaald type motor wordt aangeboden wordt zeker ook meegenomen om de afschrijving te bepalen. Niet alle modellen blijven hun waarde even lang behouden en spelen de kwaliteit, de uitvoering, maar ook de populariteit van de motor een grote rol bij het berekenen van de afschrijving en de dagwaarde motor.

Verschil cataloguswaarde motor en dagwaarde motor

Er is dus wel een groot verschil tussen de cataloguswaarde motor en de dagwaarde motor. Vaker wordt er met de dagwaarde gewerkt bij de verzekering. Let er wel op dat het in jouw nadeel kan uitvallen wanneer bij een ongeluk de motor Total-loss wordt verklaard en je slechts de dagwaarde uitgekeerd zult krijgen. je zult immers een nieuwe motor aan moeten schaffen en zal het verschil in prijs dan door jou zelf moeten worden betaald. Een lage verzekeringspremie hoeft dus niet altijd een voordelige dekking op te leveren. Omdat bij het berekenen van de dagwaarde factoren als de kwaliteit en ook de vraag op de markt meegenomen zijn kan het voorkomen dat de dagwaarde van sommige modellen motoren relatief lager zal liggen. In zulke gevallen is het toch beter te kiezen voor een verzekering waar er wordt uitgegaan van de nieuwwaarde voor de dekking.

Dagwaarde motor berekenen

De dagwaarde motor is dus zeker een heel belangrijk hulpmiddel om te zien wat jouw motor werkelijk waard is. Het kan dus bij de verkoop van jouw motor worden gebruikt als richtprijs, maar is meer bedoeld om verzekeringsmaatschappijen een indicatie te geven hoeveel de uitkering zal moeten zijn in het geval van schade waarbij de hele motor vervangen dient te worden. Gelukkig kan je de dagwaarde ook altijd zelf berekenen en gebruik je die informatie om ook eens de verzekeringsmaatschappijen te vergelijken op hun tarieven en mate van dekking. Er zijn verschillende organisaties die ook de dagwaarde berekenen van de motor, een bekende daarvan is de ANWB motorwaarde een andere is Kentekencheck.nu. Beide berekenen de dagwaarde op basis van actuele marktcijfers.

Veel Gestelde Vragen

Hoe komen jullie aan de gegevens?

Wij werken samen met verschillende databronnen zoals het RDW waar wij onze gegevens verzamelen. Hierdoor hebben wij een van Nederlands grootste kenteken databases. Geen kenteken dat wij niet kennen in ons systeem.

Voor welke voertuigen kan ik een check uitvoeren?

Het is heel eenvoudig, ieder voertuig met een Nederlands kenteken kan gecontroleerd worden. Of het nou een scooter is, een camper of een normale personen auto. Voer het kenteken in en krijg direct resultaat.

Of neem contact op

Is het volledig gratis?

Onze basis check is volledig gratis. Zo geven wij bijvoorbeeld de voertuig gegevens gratis, maar bieden onze partners ook betaalde opties aan. Denk hierbij aan de correcte km stand of een schadeverleden. Helaas is deze data niet gratis verkrijgbaar, dus verwijzen wij je door naar onze data partners.

Ik heb nog een vraag

Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder!