Dagwaarde motor

Benieuwd naar de echte voertuiggevens?

Doe de check

Dagwaarde motor

De dagwaarde van een motor geeft de waarde aan die het heeft op de dag dat het wordt berekend. De naam is dus vrij letterlijk op te vatten en geeft de dagwaarde een indicatie aan van wat er bij de verkoop gevraagd kan worden. Ook ingeval er een ongeluk mocht voordoen en de verzekering over moet gaan tot het vergoeden van de schade zal er naar de dagwaarde worden gekeken. De dagwaarde kan vrij snel worden bepaald en zijn er zelfs websites waar het online kan gebeuren. De dagwaarde kan zeker worden gebruikt als richtlijn om een verkoopprijs te bepalen, maar zijn er nog een tal van factoren waarmee er bij het berekenen van de dagwaarde geen rekening mee is gehouden.

Er wordt dan wel uitgegaan van een motor in goede staat

Bij het berekenen van de dagwaarde motor gaat men af van een motor in goede staat en zullen bij mankementen zeker de nodige correcties worden aangebracht. Dit wordt de werkelijke waarde genoemd en kan soms toch wel grote verschillen vertonen met de dagwaarde. Waar de dagwaarde wordt berekend als functie van de nieuwwaarde minus de afschrijving zal bij de werkelijke waarde de technische staat wel worden meegenomen. Ook de verschillende aanwezige extra opties zullen de prijs helpen te verhogen.

De dagwaarde is een heel goede manier om te gebruiken als uitgangspunt voor het bepalen van bijvoorbeeld de verkoopwaarde. Een potentiële koper van de motor zal zeker ook de prijs vergelijken met andere soortgelijke motoren op de markt en kan ook de dagwaarde zelf berekenen. De prijs die er op de markt voor een bepaald type motor wordt aangeboden wordt zeker ook meegenomen om de afschrijving te bepalen. Niet alle modellen blijven hun waarde even lang behouden en spelen de kwaliteit, de uitvoering, maar ook de populariteit van de motor een grote rol bij het berekenen van de afschrijving.

Let er op welke waarde in de verzekeringspolis is aangegeven

Er is dus wel een groot verschil tussen de aanschafwaarde en de dagwaarde. Vaker wordt er met de dagwaarde gewerkt bij de verzekering. Let er wel op dat het in jouw nadeel kan uitvallen wanneer bij een ongeluk de motor Total-loss wordt verklaard en je slechts de dagwaarde uitgekeerd zult krijgen. je zult immers een nieuwe motor aan moeten schaffen en zal het verschil in prijs dan door jou zelf moeten worden betaald. Een lage verzekeringspremie hoeft dus niet altijd een voordelige dekking op te leveren. Omdat bij het berekenen van de dagwaarde factoren als de kwaliteit en ook de vraag op de markt meegenomen zijn kan het voorkomen dat de dagwaarde van sommige modellen motoren relatief lager zal liggen. In zulke gevallen is het toch beter te kiezen voor een verzekering waar er wordt uitgegaan van de nieuwwaarde voor de dekking.

De dagwaarde motor is dus zeker een heel belangrijk hulpmiddel om te zien wat jouw motor werkelijk waard is. Het kan dus bij de verkoop van jouw motor worden gebruikt als richtprijs, maar is meer bedoeld om verzekeringsmaatschappijen een indicatie te geven hoeveel de uitkering zal moeten zijn in het geval van schade waarbij de hele motor vervangen dient te worden. Gelukkig kan je de dagwaarde ook altijd zelf berekenen en gebruik je die informatie om ook eens de verzekeringsmaatschappijen te vergelijken op hun tarieven en mate van dekking.

50% van de auto’s in Nederland hebben een schadeverleden

Dagwaarde Motor
4.2 (83.5%) 40 votes