Dagwaarde van een motor

Voer een Nederlands kenteken in…

Zoek kenteken info

europaNL
KM standenSchadebedragen
EigenarenhistorieRDW keuringen

 

 

4.8 van de 5 gebaseerd op 727

beoordelingen

Dagwaarde motor

Dagwaarde motor

De dagwaarde motor geeft de waarde aan die het heeft op de dag dat het wordt berekend. Het geeft dus antwoord op de vraag ‘Wat is mijn motor waard’? De naam is dus vrij letterlijk op te vatten en geeft de dagwaarde een indicatie aan van wat er bij de verkoop gevraagd kan worden. Ook ingeval er een ongeluk mocht voordoen en de verzekering over moet gaan tot het vergoeden van de schade zal er naar de dagwaarde worden gekeken. De motor dagwaarde kan vrij snel worden bepaald en zijn er zelfs websites waar het online kan gebeuren. De dagwaarde kan zeker worden gebruikt als richtlijn om een verkoopprijs te bepalen, maar zijn er nog een tal van factoren waarmee er bij het berekenen van de motor dagwaarde geen rekening mee is gehouden. 

Waarde motor

Bij het berekenen van de dagwaarde motor gaat men af van een motor in goede staat en zullen bij mankementen zeker de nodige correcties worden aangebracht. Dit wordt de werkelijke waarde genoemd en kan soms toch wel grote verschillen vertonen met de dagwaarde. Waar de dagwaarde wordt berekend als functie van de nieuwwaarde minus de afschrijving zal bij de werkelijke waarde de technische staat wel worden meegenomen. Ook de verschillende aanwezige extra opties zullen de prijs helpen te verhogen. Je kunt de dagwaarde motor gratis berkenen.

De dagwaarde via een kentekencheck is een heel goede manier om te gebruiken als uitgangspunt voor het bepalen van bijvoorbeeld de verkoopwaarde. Een potentiële koper van de motor zal zeker ook de prijs vergelijken met andere soortgelijke motoren op de markt en kan ook de dagwaarde zelf berekenen. De prijs die er op de markt voor een bepaald type motor wordt aangeboden wordt zeker ook meegenomen om de afschrijving te bepalen. Niet alle modellen blijven hun waarde even lang behouden en spelen de kwaliteit, de uitvoering, maar ook de populariteit van de motor een grote rol bij het berekenen van de afschrijving en de dagwaarde motor. 

Gerelateerd: Dagwaarde auto

Leaseauto.net in het nieuws

Verschil cataloguswaarde motor en dagwaarde motor

Er is dus wel een groot verschil tussen de cataloguswaarde motor en de dagwaarde motor. Vaker wordt er met de dagwaarde gewerkt bij de verzekering. Let er wel op dat het in jouw nadeel kan uitvallen wanneer bij een ongeluk de motor Total-loss wordt verklaard en je slechts de dagwaarde uitgekeerd zult krijgen. je zult immers een nieuwe motor aan moeten schaffen en zal het verschil in prijs dan door jou zelf moeten worden betaald. Een lage verzekeringspremie hoeft dus niet altijd een voordelige dekking op te leveren. Omdat bij het berekenen van de dagwaarde factoren als de kwaliteit en ook de vraag op de markt meegenomen zijn kan het voorkomen dat de dagwaarde van sommige modellen motoren relatief lager zal liggen. In zulke gevallen is het toch beter te kiezen voor een verzekering waar er wordt uitgegaan van de nieuwwaarde voor de dekking.

Dagwaarde motor berekenen

De dagwaarde motor RDW is dus zeker een heel belangrijk hulpmiddel om te zien wat jouw motor werkelijk waard is. Het kan dus bij de verkoop van jouw motor worden gebruikt als richtprijs, maar is meer bedoeld om verzekeringsmaatschappijen een indicatie te geven hoeveel de uitkering zal moeten zijn in het geval van schade waarbij de hele motor vervangen dient te worden. Gelukkig kan je de dagwaarde ook altijd zelf berekenen en gebruik je die informatie om ook eens de verzekeringsmaatschappijen te vergelijken op hun tarieven en mate van dekking. Er zijn verschillende organisaties die ook de dagwaarde berekenen van de motor, een bekende daarvan is de ANWB motorwaarde een andere is Kentekencheck independer. Beide berekenen de dagwaarde op basis van actuele marktcijfers.

Motor verkopen tips

Inruilen van jou “oude” motor voor een nieuwe is altijd mogelijk en zal je weliswaar genoegen moeten nemen met een inruilwaarde die lager zal liggen dan de prijs die je zou vragen bij een particuliere verkoop. Met het inruilen van jouw motor ben je verder ook verplicht een andere aan te schaffen en biedt dat soms weinig opties voor een nieuwe aankoop. Misschien heb je een puike motor gezien bij een vriend en kom je wat geld tekort om de motor over te kopen. Ook wil niet een ieder gelijk een andere motor kopen, maar alvast de oude van de hand doen om wat geld in handen te krijgen. Een particuliere verkoop is in dit soort gevallen dus zeker vereist.

De eerste stap voor de verkoop start gewoonlijk met het plaatsen van de nodige advertenties en is het dan afwachten op het eerste telefoontje. De kans is echter wel klein dat je met zo een passieve aanpak snel succes zult boeken met de verkoop. Een goede verkoopstrategie is dus zeker wel op zijn plaats en dien je daarvoor wel het nodige voorwerk te verrichten. Er zijn namelijk ook heel wat motorliefhebbers te vinden die op zoek zijn naar een voordelig koopje, maar zal een lage prijs alleen niet zeker niet overtuigen.

Motor verkopen

Een andere manier om op een snelle manier jouw motor te kunnen verkopen is door de bemiddeling aan te vragen van een bedrijf die ervoor zal zorgen dat de motor ook via hun eigen verkoopsites te koop zal worden aangeboden. De betaling van deze advertenties geschiedt door het bedrijf en staat daar wel tegenover dat een deel van de uiteindelijke verkoopprijs zal worden ingehouden als vergoeding hier kun je dus niet gratis je motor verkopen. Naast het adverteren van de motor zal het bedrijf ook rechtstreeks onderhandelen met belangstellenden en kom jij als eigenaar van de motor dus nooit in beeld. Jouw privacy is met deze motor verkoopwijze wel gegarandeerd, maar worden er natuurlijk ook de nodige eisen gesteld aan motoren die via zulke bedrijven te koop worden aangeboden.

Met een goede voorbereiding is het verkopen van een motor dus zeker geen moeilijke opgave, ook niet wanneer er sprake is van een motor die toch al wat kilometers achter de kiezen heeft. Er zullen altijd gegadigden zijn die zullen afkomen op een geplaatste advertentie en dien jij de nodige tactieken toe te passen om belangstellenden over te halen tot de koop over te gaan. Vergeet niet om alle papieren bij de hand te hebben voor een vlekkeloze overschrijving.