Zoek kenteken informatie

ANWB Autowaarde

Doe de kenteken check

ANWB Dagwaarde

 

Een ieder die een auto bezit betaald nou ook verplicht wegenbelasting en wordt dit geld ondermeer gebruikt voor het onderhoud van de uitgebreide weginfrastructuur waar ons land over beschikt. De hoogte van het bedrag dat betaald dient te worden aan de Belastingdienst is niet voor een ieder gelijk en zijn er een aantal factoren waar het bedrag van afhangt. Voor het bereken van de hoogte van de wegenbelasting die er zal moeten worden betaald voor jouw auto is het belangrijk om eerst alle relevante gegevens bij de hand te hebben. Indien je echter niet zo veel zin hebt om alles zelf te bereken is het gelukkig ook mogelijk heel eenvoudig middels het kentekennummer de hoogte van het bedrag automatisch te laten bereken.

De Belastingdienst rekent de hoogte van het bedrag niet voor jou uit

De waarde die een auto heeft op een gegeven moment hangt af van een heleboel factoren en is er vaker sprake van grote verschillen tussen instanties die een taxatie uitbrengen.Omdat er bij de aankoop van een auto vrij grote bedragen over de tafel gaan, is het belangrijk een goede indicatie te krijgen wat de werkelijke waarde is van een auto. Deze vraag is niet alleen belangrijk voor de verkoper, maar ook de koper omdat die moet weten of de auto wel de gevraagde waarde vertegenwoordigd. Ook in het geval van schade zal de waarde van de auto door de verzekeringsmaatschappij eerst moeten worden bepaald voordat er eventueel overgegaan zal worden tot het vergoeden van de schade. Het ANWB staat er bekend om haar wegenwachtdiensten en ook de verschillende autoverzekeringen die er aangeboden worden en is het daarom van groot belang dat ze de autowaarde vrij nauwkeurig kunnen berekenen.

De ANWB werkt samen met het BOVAG

Vanwege het groot aantal factoren die de waarde van een auto mee helpen bepalen is het raadzaam om samen te werken met partijen die veel ervaring hebben binnen de autobranche. Zo is het BOVAG bij uitstek geschikt om mee te helpen de autowaarde te bepalen en is er een speciale autokoerslijst samengesteld. Deze houdt rekening met het bouwjaar, de kilometerstand, het motortype en de APK. Dit zijn de hoofdfactoren die gebruikt worden als richtlijn, maar zal de waarde van een auto natuurlijk van meer andere factoren afhangen. Zo zullen mankementen aan de auto of extra accessoires die aanwezig zijn ook hun invloed hebben op de waarde.

Maar om even terug te komen op de autokoerslijst van het ANWB: deze berekent automatisch de waarde van een auto nadat het kentekennummer is ingevoerd en de huidige kilometerstand. Omdat de database van het ANWB haar gegevens ook haalt uit die van het BOVAG, is alle informatie die er nodig is voor het berekenen van de autowaarde direct bekend bij het invoeren van het kentekennummer.

Hoe er wel rekening mee dat het gaat om een richtwaarde!

Omdat de gegevens die er gebruikt worden bij het samenstellen van de ANWB autowaarde niet volledig zijn, hoeft de berekende autowaarde niet persѐ overeen te komen met de marktwaarde van de auto. De ANWB waarde is wel belangrijk omdat je die kunt gebruiken als referentiewaarde en die kan dalen als er sprake is van mankementen of juist kan stijgen wanneer er bijvoorbeeld accesoires aanwezig zijn in de auto die standaard niet aanwezig zijn. De ANWB heeft op haar website ook diverse tips geplaats waarvan er gebruik kan worden gemaakt om de waarde van jouw auto te helpen vergroten. Je dient daarom ook advertenties na te gaan waarbij er vergelijkbare auto’s als de jouwe te koop worden aangeboden en krijg je daarbij een goed idee van de marktwaarde die jouw auto vertegenwoordigd.

Ook bij het kopen van een auto kan de ANWB autowaarde worden opgevraagd

Niet alleen bij het verkopen van een auto is het handig om de ANWB autowaarde op te vragen, maar ook wanneer je van plan bent er eentje te kopen. Je hebt namelijk alleen het kentekennummer en de kilometerstand nodig om de waarde op te kunnen vragen en kan je vrij makkelijk aan die informatie komen. Je kunt bij het bezichtigen van de auto namelijk heel eenvoudig aan de benodigde informatie komen en vergelijk je de ANWB autowaarde met de vraagprijs. Ook hier geldt er de regel dat de autowaarde van de ANWB een richtprijs is en je bij (grote) verschillen tussen de vraagprijs en die van de ANWB dus wel even de nodige vragen zal moeten stellen omtrent het verschil.

De ANWB autowaarde is dus een heel handig om na te kunnen gaan wat de richtprijs zal moeten zijn bij de aan- of verkoop van een auto. Omdat er voor het bepalen van de autowaarde niet wordt gekeken naar de schade- of onderhoudshistorie van de auto en de waarde van accessoires ook niet is meegenomen, zal je toch wel moeten kijken naar de marktprijs. De ANWB autowaarde blijft echter een goede richtprijs waar je van af kunt gaan en zal je, vooral bij de aankoop van een auto, wel even moeten nagaan wat de reden is van een eventueel groot prijsverschil.

50% van de auto’s in Nederland hebben een schadeverleden

ANWB autowaarde
4.3 (86.36%) 44 votes