Chassisnummer

Voer een Nederlands kenteken in…

Zoek kenteken info

europaNL
KM standenSchadebedragen
EigenarenhistorieRDW keuringen

 

 

4.8 van de 5 gebaseerd op 727

beoordelingen

Chassisnummer

Chassisnummer check

Het chassisnummer van een auto is het nummer aan de hand waarvan de auto wordt geïdentificeerd. Dit nummer is per merk auto op een vaste plaats te vinden. Er zijn op het internet diverse websites te vinden waar je kunt nagaan waar je bij een bepaald merk auto het chassisnummer kunt vinden. Met behulp van een chassisnummer check kun je gegevens over de auto raadplegen. Niet alleen de standaard gegevens zoals merk, type en bouwjaar. Ook kun je nagaan of er in het verleden schade is geweest aan de auto en of er groot onderhoud heeft plaatsgevonden. Deze informatie wordt gekoppeld aan het chassisnummer en is dus op die manier te raadplegen. Het chassisnummer wordt ook wel de VIN Nummer genoemd, dit is het voertuig identificatie nummer. Een vin nummer check is eenvoudig uit te voeren.

Een verkoper, of dit nu een particulier of handelaar is, die te goeder trouw is, zal je openheid van zaken geven over schade en groot onderhoud aan de auto. Hij weet immers dat deze informatie te raadplegen is en dat het altijd uitkomt als er onwaarheden worden verteld of zaken worden verzwegen. Wanneer een verkopende partij hier geen antwoord op wil geven of wel erg vlot zegt dat er nooit problemen zijn geweest en dat de auto nooit schade heeft gehad dan is het raadzaam om eerst het chassicnummer controleren voordat je een auto koopt.

Chassisnummer check RDW

Criminelen frauderen vaak het met chassisnummer auto. Het nummer wordt onleesbaar gemaakt zodat niet meer is na te gaan om welk voertuig het precies gaat. Dit gebeurt vaak wanneer gestolen auto’s met valse papieren worden doorverkocht. Wanneer je een tweedehands auto gaat kopen en je constateert dat het chassisnummer is verwijderd of onleesbaar gemaakt dan moet je alert zijn, om deze reden is het belangrijk altijd het chassisnummer checken.

Wanneer de verkoper hiervoor geen plausibele verklaring heeft is de kans aanwezig dat het om een gestolen voertuig gaat. Aan de hand van het kenteken kun je dit checken op de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) Hier kun je een chassis nummer check gratis uitvoeren dit heet de RDW vin check. Een gestolen auto staat hier als zodanig geregistreerd. Ook kan er sprake zijn van fraude met de kilometerstand, deze wordt namelijk bij onder andere de APK doorgegeven aan de RDW. Wanneer deze informatie niet overeenkomt met de kilometerstand op de teller, dan mag je aannemen dat hiermee geknoeid is. Allemaal redenen om een auto niet te kopen.

Leaseauto.net in het nieuws

Kenteken check Europa & Buitenlands kenteken check

Een check aan de hand van het chassisnummer is vooral aan te raden wanneer het gaat om een auto die uit het buitenland is geïmporteerd. Je doet dan in een feite in buitenlands kenteken check. Wanneer een auto niet van oorsprong een Nederlands kenteken heeft gehad kan het zijn dat de informatie die aan de hand van het kenteken is op te vragen niet volledig is. De informatie die is gekoppeld aan het chassisnummer kenteken is dat wel. Wanneer je weet of vermoedt dat een auto uit het buitenland is ingevoerd dan is het dus altijd raadzaam om de schade- en onderhoudshistorie te controleren aan de hand van het chassisnummer. Vooral wanneer een buitenlandse kenteken check geen informatie oplevert en het aannemelijk is dat er wel onderhoud is geweest, bijvoorbeeld vanwege het bouwjaar van de auto, is een check op chassisnummer een logische vervolgstap.