Nummerplaat Opzoeken

Voer een Nederlands kenteken in…

Zoek kenteken info

europaNL
KM standenSchadebedragen
EigenarenhistorieRDW keuringen

 

 

4.8 van de 5 gebaseerd op 727

beoordelingen

Nummerplaat opzoeken

Voor elk voertuig dat zich op de openbare weg begeeft is het noodzakelijk date r een duidelijk onderscheidt kan worden gemaakt, niet alleen door de eigenaar zelf, maar natuurlijk ook door de autoriteiten. Zo op het oog zijn er haast een oneindig aantal auto’s bijvoorbeeld die qua uiterlijk niet van elkaar te onderscheiden zijn en kunnen die (uiterlijke) kenmerken niet worden gebruikt om de auto’s apart te kunnen identificeren.

Daar heeft men gelukkig wel een oplossing voor gevonden in de vorm van kentekennummers. Met zo een nummer kan elke auto apart worden gezet en is het nummer duidelijk zichtbaar aanwezig op de nummerplaten. Deze dienen duidelijk zichtbaar geplaatst te zijn aan de zowel de voor- als achterzijde van de auto. Het formaat van de platen is aangegeven in de wet en dient de achterste plaat verlicht te zijn in de avonduren.

Zoek op kenteken

Het zal wel duidelijk zijn dat niet alleen de positie van de platen gebonden is aan regels en er ook voor de overige specificaties er voorwaarden gelden. Zo is de kleur van de tekst en de achtergrondkleur ook bij wet bepaald en zijn ze op een zodanige wijze gekozen dat de afleesbaarheid ervan duidelijk is over een grote afstand. Zo’n kentekennummer dient namelijk als eerst geregistreerd te worden in het geval van een incident en is dit ook de informatie waar de politie mee gaat werken. Een beschrijving van de auto alleen zal namelijk niet voldoen omdat, zoals al hierboven aangegeven, er tal van andere auto’s op de weg te vinden zijn die ook soortgelijke kenmerken zullen hebben. Het is daarom handiger te zoeken op kenteken omdat deze meer bindend en uniek is.

Naast het kunnen identificeren van een auto in het geval van een incident, kan zo een nummerplaat ook handig zijn voor het opvragen van meer informatie over betreffende auto. Het kentekennummer wordt namelijk gebruikt om alle relevante informatie van de auto zoals het bouwjaar, de kilometerstand, maar ook het aantal eigenaren op te slaan. Bij diefstal wordt dat natuurlijk ook geregistreerd en is er op zo een manier veel achtergrondinformatie van elke auto te achterhalen. Kentekens opzoeken is voor zowel de politie als voor particulieren een waardevolle manier om informatie over een voertuig te verkrijgen.

Nummerplaat check

Je zult dan weliswaar afvragen waar al die informatie dan opgeslagen ligt en is het antwoord daarop heel eenvoudig: op het databestand van de RDW. Deze is ook wettelijk verplicht om alle relevante data op te slaan en is er dus geen ontkomen aan. Dat is maar goed ook omdat het in grote mate bescherming biedt aan niet alleen de huidige maar ook de toekomstige eigenaren van de auto.

Leaseauto.net in het nieuws
Door de informatie namelijk via een kentekencheck op te vragen kan gelijk nagegaan of er wat mis is met de auto. De onderhoudshistorie en de laatst genoteerde juiste kilometerstand staan namelijk ook in de database en kan eventuele fraude dus gelijk opgemerkt worden. Ook de politie maakt er gebruik van de nummerplaat check en kunnen er heel wat ongepaste handelingen tijdig opgemerkt worden.

Elke auto eigenaar heeft ook toegang tot de informatie en vergt dat vaker maar een paar klikjes met jouw computermuis. Op het internet zijn er tal van websites te vinden waar je gewoon het kentekennummer invult en daarbij alle relevante data opgegeven wordt. Heel belangrijk bij het opzoeken van de nummerplaten is om te kijken of de APK verlopen is of dat binnen korte tijd zal doen. Bij de aankoop van een tweedehandse auto moet je dus alleen naar de nummerplaten kijken om zo op eigen houtje op onderzoek uit te gaan.

Nummerbord zoeken

Het opzoeken van de nummerplaten is ook een goede manier om de waarde van een auto te kunnen bepalen. Elke auto is namelijk gebonden aan een zekere mate van afschrijving en kan de waarde die het op een gegeven moment heeft worden berekend aan de hand van de nieuwprijs en het afschrijvingspercentage. Deze waarde hoeft niet alleen te worden opgezocht bij het willen aanschaffen van een tweedehandse auto, maar ook bij verkoop van eentje. Zo krijg je gelijk een idee of de prijs die je vraagt voor het karretje wel realistisch is.

Door de nummerplaten te noteren van een auto die ter verkoop wordt aangeboden, kan je bij de RDW de autowaarde opvragen of zelfs een zoek kentekencheck laten uitvoeren. Dit alles gebruik je vervolgens om een betere onderhandelingspositie voor jezelf te creëren en de prijs omlaag te krijgen. Hetzelfde geldt ook bij de verkoop van een auto en kan je de informatie gebruiken om een belangstellende over te halen de auto te kopen. Een auto zoeken op kenteken kan je dus van waardevolle gegevens voorzien, die positieve invloed op jouw portemonnee kan hebben.

Controle is nooit een daad van vijandschap en geldt dat zeker ook niet voor het opzoeken van nummerplaten en zo meer over een bepaalde auto te weten te komen. Het is dankzij de RDW mogelijk voor een ieder om aan de gewenste informatie te komen. Met dit beleid van transparantie betreffende gegevens van voertuigen wordt onder andere fraude tegengegaan, maar zorgt het er ook voor dat aan- en verkopen van auto’s op vooral de particuliere markt minder riskant verlopen. Het is echter niet verplicht om via de nummerplaten aan de informatie te komen en ligt het uiteindelijk wel aan jou zelf of de stap zal worden genomen.