Dagwaarde auto

Voer een Nederlands kenteken in…

Zoek kenteken info

europaNL
KM standenSchadebedragen
EigenarenhistorieRDW keuringen

 

 

4.8 van de 5 gebaseerd op 727

beoordelingen

Dagwaarde auto

Het is van cruciaal belang om op de hoogte te zijn van de dagwaarde van je auto, of je nu overweegt om je auto te verkopen, in te ruilen of gewoon nieuwsgierig bent naar de waarde ervan. 

Dit artikel biedt inzicht in hoe je de dagwaarde van je auto kunt bepalen en verkennen, wat een essentiële stap is bij het nemen van weloverwogen beslissingen met betrekking tot je voertuig.

Wat is de dagwaarde van een auto? 

De actuele waarde van een auto is de huidige marktwaarde ervan, rekening houdend met factoren zoals:

 • Leeftijd
 • Merk
 • Model
 • Onderhoudstoestand
 • Cataloguswaarde

Deze waarden vertegenwoordigt de waarde van de auto vlak voordat deze niet meer bruikbaar is, bijvoorbeeld door diefstal of grote schade.

Deze waarde is van groot belang voor zowel het beoordelen van schadeverzekeringen als het bepalen van verkoop- of inruilprijzen

Waardebepaling auto

Kilometerteller fraude

Een belangrijke factor die invloed heeft op de waarde van een auto is het manipuleren van de kilometerstand, met name bij geïmporteerde voertuigen. Door de kilometerstand terug te draaien, wordt kunstmatig de waarde van een auto verhoogd.

Aantal eigenaren

Het aantal vorige eigenaren van een auto kan ook van invloed zijn op de waarde ervan. Als een auto meerdere eigenaren heeft gehad, kan dit wijzen op mogelijke problemen met de auto, wat op zijn beurt de waarde ervan vermindert.

Schadeverleden

Schade die eerder aan de auto is toegebracht, zoals bij ongevallen of sloop, heeft een negatieve invloed op de waarde van de auto.

Dagwaarde auto berekenen: hoe werkt het? 

Het berekenen van de waarde van een auto op een bepaalde dag kan op verschillende manieren worden gedaan, met behulp van diverse instrumenten en methoden.

Bepalende factoren voor waarde auto berekenen

 • Merk en model: Het merk en model van de auto hebben invloed op de dagwaarde, deze kan variëren afhankelijk van het specifieke merk en model.
 • Leeftijd van auto: Over het algemeen geldt dat hoe ouder de auto is, hoe lager de dagwaarde meestal zal zijn.
 • Cataloguswaarde: De cataloguswaarde verwijst naar de oorspronkelijke waarde van de auto toen deze nieuw was.
 • Kilometerstand: Een hogere kilometerstand kan resulteren in een lagere dagwaarde voor een auto.
 • Opties en accessoires: Extra opties en accessoires kunnen de dagwaarde van een auto verhogen.

Methoden om auto waarde te berekenen

 1. Voertuigverificatie: Onze website stelt kentekenverificaties beschikbaar om een geschatte waarde van het voertuig te geven.
 2. Online hulpmiddelen: Wij bieden ook hulpmiddelen aan om de waarde van het voertuig te berekenen, meestal op basis van gedetailleerde voertuiginformatie.

Gebruik van dagwaarde

 • Autoverkoop: Bij het verkopen van je auto is het handig om de dagwaarde te raadplegen om een realistische prijs vast te stellen.
 • Autoaankoop: Als je een andere auto wilt kopen, helpt kennis van de dagwaarde voorkomen dat je te veel betaalt.
 • Schade en verzekering: Wanneer er schade is, gebruikt de verzekeraar de dagwaarde als basis om de vergoeding te bepalen.

Rol van experts

 • Wanneer er sprake is van schade, zal een expert namens de verzekeraar de dagwaarde van de auto bepalen.
 • Indien gewenst, bestaat er de mogelijkheid om een eigen expert in te schakelen om een mogelijk hogere dagwaarde te laten vaststellen.

Verschil tussen dagwaarde en andere waarden

 1. Dagwaarde: Dit verwijst naar de huidige marktwaarde van de auto, die wordt beïnvloed door factoren zoals het bouwjaar, aantal kilometers, uitrusting en onderhoud.
 2. Cataloguswaarde: Dit is de oorspronkelijke nieuwprijs van de auto inclusief belastingen en fabrieksopties. Deze waarde neemt af door afschrijving en veroudering.
 3. Inruilwaarde: Dit is het bedrag dat een dealer biedt bij inruil, meestal lager dan de dagwaarde.
 4. Verkoopwaarde: Dit is het bedrag dat je kunt krijgen wanneer je de auto verkoopt; dit kan afwijken van de dagwaarde.
Leaseauto.net in het nieuws

Wat is mijn auto waard?

Bij het verkopen van een auto is de dagwaarde een essentiële factor. Hieronder vind je een samenvatting van de belangrijkste elementen met betrekking tot dagwaarde in verband met de verkoop van auto’s:

Bepalen van de verkoopprijs

 • Kennis dagwaarde: Het is belangrijk om te weten wat de dagwaarde is, omdat dit helpt bij het bepalen van een realistische verkoopprijs.
 • Verkoopprijs vs dagwaarde: De uiteindelijke verkoopprijs kan verschillen van de dagwaarde, afhankelijk van de conditie van de auto en de huidige marktomstandigheden.

Aankoop van een auto

 • Aankoop bij particulier: Wanneer je een auto koopt bij een particulier, betaal je meestal de marktwaarde op dat moment.
 • Aankoop bij dealer/garage: Als je ervoor kiest om een auto te kopen bij een dealer of garage, moet je meestal meer betalen dan de huidige marktwaarde, omdat zij winst willen maken.

Schade en verzekering

 1. Gebruik van dagwaarde bij schade: Bij schadegevallen maken verzekeraars gebruik van de dagwaarde om het bedrag van de vergoeding te bepalen.
 2. Total loss scenario: In het geval van total loss, wanneer de kosten voor reparatie hoger zijn dan de dagwaarde, wordt doorgaans de dagwaarde uitgekeerd.

Onderhoud en leeftijd

 • Belang van onderhoud: Het is van groot belang om regelmatig onderhoud te plegen, vooral voor auto’s die ouder zijn dan 12 jaar. Dit kan namelijk een positieve invloed hebben op de dagwaarde van het voertuig.

Inruilwaarde auto

Bij het inruilen van een auto is de waarde die je ervoor krijgt erg belangrijk. Deze waarde wordt bepaald door verschillende factoren en heeft invloed op het proces van het inruilen van je auto.

Factoren die de inruilwaarde beïnvloeden

 1. Staat van de auto: De staat van de auto speelt een rol bij het bepalen van de inruilwaarde, inclusief eventuele schade.
 2. Onderhoudsgeschiedenis: Een auto met een aantoonbaar goede onderhoudsgeschiedenis kan een hogere inruilwaarde hebben.
 3. Extra opties en accessoires: Extra opties en accessoires die aan de auto zijn toegevoegd, kunnen de waarde ervan verhogen.
 4. Leeftijd en kilometerstand: De leeftijd van de auto en het aantal gereden kilometers hebben direct invloed op de waarde ervan.

Proces van auto inruilen

 1. Dealerinspectie: De dealer voert een inspectie uit op de auto en bepaalt de potentiële verkoopwaarde.
 2. Vaststellen van de inruilwaarde: De dealer bepaalt de inruilwaarde door rekening te houden met diverse factoren.

Alternatieven voor inruilen

Soms is het misschien gunstiger om de auto eerst te verkopen en vervolgens een nieuwe auto te kopen zonder inruil, zodat je de beste deal kunt krijgen.

Conclusie dagwaarde auto

In dit artikel hebben we de belangrijke elementen van de dagwaarde van auto’s besproken, variërend van hoe deze wordt berekend tot de impact ervan op de verkoop en inruil van auto’s

Met deze kennis zou je nu een weloverwogen beslissingen kunnen nemen en een eerlijke waarde kunnen krijgen voor je auto, ongeacht of je deze koopt, verkoopt of inruilt.