Belgische Kenteken Check

Voer een Nederlands kenteken in…

Zoek kenteken info

europaNL
KM standenSchadebedragen
EigenarenhistorieRDW keuringen

 

 

4.8 van de 5 gebaseerd op 727

beoordelingen

Belgische kenteken check

Een auto importeren kan soms voordeliger uitkomen dan eentje lokaal aan te schaffen. Niet alleen de prijs kan voordelig uitvallen, maar zijn de uitvoeringen of modellen die er in het buitenland te vinden zijn soms in Nederland niet te verkrijgen. Een auto uit Belgїe importeren kan dan wel heel voordelig zijn. Het blijft dan natuurlijk de vraag of de auto zich wel in een goede staat bevind. Niet alleen de staat bij de aankoop is belangrijk, maar wil je dan ook graag een inzage hebben in de onderhouds- en schadehistorie van de auto.

 

Belgisch kenteken check

De kilometerstand kan dan ook worden geverifieerd en ben je er dan zeker van dat de verstrekte informatie van de verkoper wel op waarheid berust. Eenmaal in Nederland is het namelijk heel moeilijk om eventuele defecten die verborgen waren op de koper te verhalen. Er wordt wel soms een garantieverklaring getekend, maar blijkt uit de praktijk dat ingeval van een defect het heel lastig is die vergoed te krijgen.

Belgisch kenteken check

Heel raar misschien om te horen, maar in Belgїe wordt een kenteken aan de eigenaar toegekend en blijft die bij hem, ongeacht of er van auto wordt gewisseld. Het voordeel van zo een systeem is dat er bij controle direct kan worden gezien wat de eigenaar allemaal in het verleden heeft”uitgespookt”. Door simpelweg het kenteken check Belgie van een auto in te voeren weet de politie bijvoorbeeld direct wie de eigenaar is en kunnen zaken als openstaande verkeersboetes en overtredingen direct worden achterhaald. Wel handig dus bij wegcontroles, maar is een potentiёle koper hiermee niet geholpen. Die is namelijk niet geїnteresseerd in de eigenaar, maar in de auto. Gelukkig wordt alle informatie van de auto wel opgeslagen in een centrale database en wel onder het chassisnummer van de auto. Dit nummer is uniek voor elke auto die er rondrijd en zijn er niet twee auto’s te krijgen met een zelfde chassisnummer.

Leaseauto.net in het nieuws

Check het Belgische kenteken voor de import

Het chassisnummer kan je zelf aflezen, maar is het niet altijd mogelijk de auto zelf te bezichtigen voordat je tot de aanschaf overgaat. Soms gaat de aankoop via een bedrijf en wordt alle papierwerk ook door hun verricht. Je bent dan wel geheel van hun afhankelijk om de staat van de auto aan te horen. Indien niet aanwezig vraag je dan welk naar de additionele informatie verkrijgen uit het chassisnummer. Deze informatie dienen ze nooit te weigeren en geeft het jou direct een objectief beeld over de onderhoudshistorie en de kilometerstand. Wordt er geweigerd om de informatie te verschaffen dan is dat zeker een teken aan de wand dat er wat mis is.

Belgische kentekens

Niet alleen bij de aankoop van een auto in Belgїe kan je de check laten uitvoeren, maar ook voor een auto die van daaruit is ingevoerd en welke nu te koop wordt aangeboden. Je zult dat merken wanneer je op het kentekenbewijs ziet dat de auto niet lang staat ingeschreven bij het RDW. Een RDW check uitvoeren heeft dan weinig zin omdat die de onderhoudshistorie niet meeneemt en de database van betreffende auto opnieuw zal worden aangevuld. Ook de kilometerstand wordt (helaas) zonder na te trekken overgenomen van de teller. Mocht er dus gefraudeerd zijn met de kilometerstand dan houdt de RDW daar geen rekening mee. Voordat je dus overgaat tot de aanschaf van zo een auto vraag je gewoon het chassisnummer op en laat die zelf in Belgїe natrekken.

Een Belgisch kentekencheck laten uitvoeren kan dus voorkomen dat je voor onaangename verrassingen kan komen te staan nadat je de auto al aangeschaft hebt. Niet alleen kan je te maken krijgen met defecten, maar zal de marktwaarde van de auto veel lager liggen wanneer blijkt dat de kilometerstand veel hoger is dan aangegeven was.

Is er een RDW België?

In België zijn andere voertuigorganisaties actief dan in Nederland. In Nederland is het de RDW, in België een andere organisatie. Er gelden daarom ook andere regels.