Kenteken check eigenaar

Voer een Nederlands kenteken in…

Zoek kenteken info

europaNL
KM standenSchadebedragen
EigenarenhistorieRDW keuringen

 

 

4.8 van de 5 gebaseerd op 727

beoordelingen

Kenteken check eigenaar

Kenteken check eigenaar

We staan er vaker niet bij stil, maar achter het kentekennummer van een auto gaat er een berg aan informatie schuil. Zo een kentekenplaat dient namelijk niet alleen om auto’s van elkaar te kunnen onderscheiden. Alle overige relevante informatie, van de onderhoudshistorie tot alle uitgevoerde reparaties, worden centraal geregistreerd op de database van de RDW. Daarom wordt het ook wel de RDW kenteken check eigenaar genoemd. Daar zorgt men ook voor dat de opgeslagen informatie opgevraagd kan worden en maken vele partijen daar natuurlijk gebruik van.

De politie kan bijvoorbeeld achterhalen of een kentekenplaat wel hoort bij het type auto waar het aan bevestigd is of kan een autohandelaar zo achterhalen als er ooit sprake is geweest van (grote) schade aan een auto. Belangrijk om te weten is dat niet de namen achterhaald kunnen worden in verband met privacy. Je krijgt daarom niet antwoord op de vraag Wie is eigenaar van de auto. Maar je ziet wel de eigenarenhistorie, je ziet hoeveel eigenaren er zijn geweest, hoelang en of dit privé of zakelijke eigenaren zijn geweest. Een eigenaar zoeken op kenteken is dan ook niet mogelijk. Deze informatie over eigenaren auto natrekken gratis niet te achterhalen, maar ook betaald niet te achterhalen in verband met de privacyregels.

RDW kenteken check eigenaar

Het is belangrijk dat je altijd op de hoogte bent van alle relevante informatie van een auto, vooral in gevallen wanneer je van plan bent er eentje aan te schaffen bij een particulier. Maar ook in andere gevallen kan het nodig zijn om alleen met het kentekennummer de benodigde informatie te kunnen achterhalen. Met een kentekencheck is dat snel geregeld, maar zijn daar natuurlijk wel voorwaarden aan verbonden. Zo is de database van de RDW niet voor een ieder toegankelijk en dient er ook voor de opgevraagde informatie te worden betaald.

Er zijn gelukkig een heleboel bedrijven te vinden waar een ieder terecht kan voor het opvragen van informatie tegen een kleine vergoeding. Deze bedrijven zijn allemaal geregistreerd bij de RDW en ben je zo in staat om een goed idee te krijgen over de status van een bepaalde auto. Wie echter op zoek gaat naar de gegevens over de eigenaar van een auto, zal helaas niet geholpen kunnen worden met een kentekencheck. De privacy van de burgers in Nederland wordt namelijk goed beschermd en wordt persoonlijke informatie nooit zonder enige valide reden vrijgegeven.

Leaseauto.net in het nieuws

Overheidsinstanties wel inzicht

Het is begrijpelijk dat informatie over de eigenaar van een auto niet aan particulieren, maar ook niet aan bedrijven wordt verstrekt. Bij een kenteken check worden wel de intervallen (jaartallen) aangegeven waarin een auto verschillende eigenaren heeft gehad, maar blijven die zelf anoniem. Het is trouwens voor de doorsnee burger ook niet belangrijk wie de eigenaar is of was geweest van een auto. Deze informatie is pas gewenst wanneer er sprake is geweest van strafbare feiten zoals het doorrijden na een aanrijding. In zulke gevallen zal het aan de betreffende Overheidsinstanties zoals de politie liggen om de eigenaar op te sporen. Die maken wel vaker gebruik van het kentekennummer alleen en is het altijd goed om die te noteren wanneer jij bent benadeeld en een aangifte zal gaan doen bij de politie. Het opsporen van betreffende auto eigenaar zal dan ook door haar gebeuren.

De Belastingdienst heeft ook in haar bestand alle informatie van auto eigenaren opgeslagen en wordt dit ook gebruikt om achterstallige betalingen (wegenbelasting, BTW) te kunnen declareren.
Het zoeken van de eigenaar op kenteken is dus niet weggelegd voor particulieren of bedrijven. Op zo een manier wordt voorkomen dat kwaadwilligen aan persoonlijke informatie kunnen komen. indien het nodig mocht zijn om toch de eigenaar te achterhalen middels het kenteken, dan is dat het werk van de daartoe bevoegde Overheidsinstanties. Daar kun je dus altijd wel terecht met het kentekennummer en zal zullen zij aan de hand van de noodzaak van jouw klacht de informatie over de eigenaar opvragen. Hou er wel rekening mee dat die informatie naar alle waarschijnlijkheid ook niet zal worden gedeeld met jou en dus strikt confidentieel zal worden gehouden.

Eigenaar auto achterhalen?

Belangrijk om te weten is dat een eigenaar auto achterhalen op kenteken niet mogelijk is. Je kunt via een eigenaren rapport precies zien hoeveel vorige eigenaren het voertuig heeft gehad, maar niet de persoonlijke gegevens. Deze kunnen uiteraard niet op straat komen te liggen. Via de RDW kenteken check eigenaar kun je dus eenvoudig het rapport kopen en krijg je belangrijke inzicht. Een grote eigenarenhistorie is vaak een slecht teken gezien er veel gewisseld is van eigenaren, wat vaak duid op een slecht voertuig. Net als bijvoorbeeld een slecht schadeverleden of onderhoudshistorie. De exacte eigenaar kenteken achterhalen is dus niet mogelijk, maar een overzicht met het aantal eigenaren dat de auto heeft gehad is wel degelijk een mogelijkheid.