Het kopen van een auto is een spannende maar beangstigende ervaring. Het is een van de grootste aankopen die je ooit zult doen, en het is belangrijk te weten waarop je moet letten bij het inspecteren en testen van een auto vóór de aankoop. In deze blog vind je 4 essentiële tips die je kunnen helpen een goede beslissing te nemen bij het winkelen voor jouw volgende auto.

1. Regel een proefrit

Het regelen van een proefrit moet bovenaan je lijstje staan als het gaat om belangrijke dingen die je moet doen bij het kopen van een auto. Je wilt achter het stuur kruipen en zien hoe hij aanvoelt op verschillende wegen zoals snelwegen, zijstraten of heuvels – dus zorg ervoor dat je tijdens deze cruciale stap alles op jouw lijstje afvinkt. Controleer of alle bedieningselementen goed werken en let op vreemde geluiden van binnen of buiten de auto tijdens het rijden op verschillende terreinen. Dit geeft je een idee van hoe goed de auto is onderhouden en of er misschien onderliggende problemen zijn die verder moeten worden onderzocht vóór de aankoop.

2. Krijg een voertuiggeschiedenisrapport

Voordat je een gebruikte auto wilt overnemen, is het essentieel dat je een voertuiggeschiedenisrapport krijgt. Dit geeft gedetailleerde informatie over de eigendoms- en onderhoudsgegevens van de auto in het verleden, evenals eventuele ongevallen of andere problemen die de auto heeft gehad. Een volledig historisch rapport laat je ook weten of er terugroepacties zijn voor het merk en model van jouw potentiële aankoop – dit is dus een belangrijke stap voordat je een contract ondertekent of een betaling doet.

3. Kijk onder de motorkap

Bij het kopen van een gebruikte auto is het essentieel om de motorkap te openen en een kijkje binnenin te nemen. Over het algemeen wijst roest op een gebrek aan zorg en/of onderhoud, terwijl olielekkages tekenen kunnen zijn van grotere problemen in de toekomst. Laat een monteur alle vloeistoffen, riemen, slangen en andere onderdelen controleren om er zeker van te zijn dat de auto in goede staat is. Als je zelf niet mechanisch onderlegd bent, dan is dit een stap die zeker door een vakman moet worden gedaan.

Heb je een auto op het oog die je graag zou willen leasen? Dan kun je gebruik maken van de handige lease-calculator op https://www.carleasenederland.nl/lease-calculator om eenvoudig jouw maandelijkse termijn te berekenen!

4. Laat een professionele inspectie uitvoeren

Hoewel het mogelijk is om een voertuig zelf te inspecteren, is het altijd verstandig om een professionele monteur in te huren die de auto grondig kan inspecteren. Zij kunnen eventuele problemen opsporen die op het eerste gezicht niet direct duidelijk zijn en zullen je ook waardevolle feedback geven over de betrouwbaarheid van de auto in de loop der tijd. Het is de moeite waard om op te merken dat sommige dealers gratis inspecties aanbieden – dus informeer hiernaar voordat je een beslissing neemt!

Bekijk ook Alles wat je moet weten over auto veilingen en import