Niets is zo erg, dan afgewezen te worden voor je eerste theorie examen, terwijl je er zo hard voor gestudeerd hebt. Dat je dan erg gedemotiveerd bent, begrijpen we, maar geef de moed niet op! Net als jouw zijn er vele anderen, die het examen voor een tweede, derde of zelfs tiende keer gaan afleggen. Speciaal voor jullie hebben we hier een aantal tips, die zullen helpen om bij een volgende poging, zeker success te hebben.

Besteed aandacht aan feedback

Feedback is hier misschien niet helemaal correct, omdat zoiets er niet echt is. Maar wat we hiermee willen zeggen, is dat je heel goed moet letten op de fouten die je gemaakt hebt. Kijk of steeds dezelfde, terugkerende fouten zijn en of ze tot een bepaald onderdeel behoren. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je steeds fouten maakt bij het herkennen of beschrijven van verkeersborden.

In zo een geval moet je daar werk van maken, door extra met dit onderdeel te oefenen. Ga bijvoorbeeld op websites als Verkeersborden.nu om flink wat oefeningen te maken en tips door te nemen. Je krijgt natuurlijk niet dezelfde vragen terug, maar door meer te oefenen, heb je de zekerheid dat je bijna alles over het onderdeel gecoverd hebt.

Verander je leermethode

Heb je bij het leren voor het examen steeds weer moeite om de leerstof op te nemen? Probeer je het examen toch te maken en haal je het steeds niet? Dan is er waarschijnlijk iets mis aan de manier waarop je aan het oefenen bent. Er is geen vaste oefenmethode, iedereen doet het op zijn of haar manier. Dat je dus moeite hebt met studeren uit de boeken, is dus heel normaal. Gelukkig zijn er tegenwoordig een heleboel andere manieren om voor te bereiden. Kijk bijvoorbeeld of je beter kan leren met handige apps en videos die online te vinden zijn. Ook kan je echt in het verkeer gaan, verkeerssituaties bekijken en voor jezelf nagaan wat je zou moeten doen. Laat iemand die al een rijbewijs heeft, met je meegaan om te kijken of je goed bezig bent.

Neem een pauze

Dit is afhankelijk van waar je blijft, maar bij de meeste rijscholen is het mogelijk om binnen enkele dagen nadat je examen hebt gemaakt, weer een datum te boeken. Ergens is dit handig, maar we raden toch aan om even een rustpauze van enkele weken te nemen. Zo zie je bepaalde dingen weer anders, oefen je wat beter en is de kans veel groter dat je het de volgende keer haalt.

Tot slot

Meerdere keren theorie examen maken omdat je steeds wordt afgewezen is natuurlijk niet leuk. Probeer daarom voor jezelf na te gaan waar het precies fout gaat en gebruik onze andere tips, zodat je het de eerstvolgende keer met volle punten haalt!