Wanneer je jouw auto wilt verzekeren, voelt het misschien al snel alsof je heel veel verschillende keuzes moet maken. Dat terwijl je in werkelijkheid binnen een paar minuten de juiste autoverzekering kunt kiezen. Als je al weet wat voor soort dekking je nodig hebt, is het slechts een kwestie van iedere autoverzekering vergelijken. En ook dat heb je zo gedaan. In dit artikel ontdek je waar je op moet letten als je autoverzekeringen met elkaar wilt vergelijken. Zo heb je over een paar minuten de juiste informatie paraat om de autoverzekering die het beste bij jou past af te sluiten!

Welke dekking heb je eigenlijk nodig?

Behalve dat je kunt kiezen tussen verschillende autoverzekeringen bij verschillende verzekeraars, moet je eerst kiezen welke dekking het best bij je past. In Nederland heb je de keuze uit drie soorten autoverzekeringen met ieder een eigen dekking, namelijk:

  • WA
  • WA Beperkt Casco
  • All Risk

Bij een All Risk autoverzekering ben je voor zo goed als alles gedekt. Als jij met je auto bij een andere auto schade veroorzaakt, wordt zowel de auto van de ander als jouw eigen auto voor schade gedekt. Dat is bij een WA verzekering bijvoorbeeld niet het geval. Ook diefstal en schade door storm of brand is bij een WA-verzekering niet gedekt.

Reputatie van verzekeraar bij claims

Hopelijk kom je nooit voor de situatie te staan waarbij je met een claim bij de verzekeraar aanklopt. Autoschade zit echter in een klein hoekje, waardoor het niet ondenkbaar is dat je vroeg of laat een schadegeval bij je verzekeraar meldt. In dat geval is het wel zo prettig als je een verzekeraar hebt die snel en niet al te streng met schades omgaat. De ene verzekeraar verwerkt dergelijke schadegevallen binnen enkele dagen. Er zijn echter ook verzekeraars met een wat mindere reputatie waarbij de afhandeling van een claim maanden kan duren. Dit is dan ook iets om op te letten bij het vergelijken van verzekeraars.

Schadevrije jaren

Je krijgt vaak een hogere korting op je maandelijkse premie wanneer je veel schadevrije jaren hebt. De hoogte van deze korting verschilt per verzekeraar. Het loont dan ook om autoverzekeringen te vergelijken op basis van de premie die overblijft als de korting van jouw schadevrije jaren verwerkt is. Mogelijk komt er dan een hele andere verzekering als goedkoopste uit de bus!

Kortingen of andere acties

Met enige regelmaat bieden verzekeraars extra kortingen of cadeaus aan om een autoverzekering interessanter te maken. Echter zien we ook steeds vaker andere manieren waarop een autoverzekering wordt gepromoot, waaronder middels een gratis diefstaldekking voor WA-verzekeringen. Hierdoor heb je voor dezelfde prijs van een WA-verzekering een WA-verzekering én ben je gedekt wanneer je auto gestolen wordt.

Mocht je na het lezen van dit artikel extra hulp wensen van bijvoorbeeld een adviseur, adviseren we je om contact op te nemen met een bedrijf als Alpina financieel advies. Dan ben je er pas echt zeker van dat je de beste autoverzekering kiest!