Een roetfilter is een essentieel onderdeel van iedere moderne dieselauto. Het draagt namelijk bij aan de vermindering van de impact op het milieu. De roetfilter houdt roetdeeltjes tegen die anders in de atmosfeer zouden worden uitgestoten. Net zoals alle andere onderdelen van een auto dient het goed te functioneren. Periodiek onderhoud is daarom noodzakelijk en in dit artikel vertelt dutchperformanceproducts.nl je daar meer over.

Wat is roetfilter regeneratie?

Roetfilter regeneratie, ook wel roetfilter reiniging genoemd, is het proces waarbij opgehoopt roet in het filter wordt verbrand zodat het filter gereinigd wordt. Hierdoor behoudt het de efficiëntie en gaat het langer mee. Er zijn verschillende types van regeneratie, passief, actief en geforceerd:

  1. Passieve regeneratie gaat zoals de naam al doet vermoeden automatisch. Dit gebeurt bij hoge snelheden op de snelweg. De roetfilter warmt vanzelf op en het roet verbrandt. 
  2. Actieve regeneratie gebeurt door het voertuig zelf. Dit gaat vaak zodra het filter een bepaald niveau bereikt heeft.
  3. Geforceerde regeneratie gebeurt door een professional. Er wordt naar gekeken wanneer de eerste twee processen niet voldoende effect hebben gehad. 

Tips voor roetfilter onderhoud

  1. Door regelmatig voor een langere termijn hard te rijden (natuurlijk niet te hard) treedt passieve regeneratie in werking. 
  2. Probeer minder korte ritten te maken. Het filter wordt niet zo snel warm bij deze ritjes en je dat is nodig om het roet te verbranden.
  3. Regelmatig onderhoud aan de auto en de motor zorgt voor een optimale conditie. Hoe beter dit allemaal functioneert, hoe minder roet er uiteindelijk geproduceerd wordt.
  4. Twijfel je of de filter het nog wel goed doet? Laat dan de regeneratie uitvoeren door een pro. Ga naar een garage en laat de boel goed nakijken. Hiermee ben je goed bezig voor je auto én het milieu.

Vond je dit interessant? Dan kun je hier meer lezen over een roetfilter regenereren. Het onderhoud aan je roetfilter is beter voor het milieu. Daarnaast is het ook nog eens goed voor de levensduur van je auto en de algehele prestaties. Zorg ervoor dat je roetfilter schoon is en je zult nog lang gebruik kunnen maken van je auto.