Er is veel informatie op internet te vinden over auto’s en het onderhoud daarvan. Het kan een hele zoektocht zijn om de juiste informatie te vinden, omdat er ook veel dingen worden geschreven die niet altijd waar zijn, of bijvoorbeeld niet voor jouw auto van toepassing zijn. Voor de veiligheid in het verkeer is het belangrijk dat de onderdelen van je auto goed werken. Het is dan ook verstandig om je auto goed te onderhouden. Dat zorgt er voor dat je auto goed blijft rijden, maar ook dat het veilig is om met je auto het verkeer in te gaan. Ook zorgt onderhoud ervoor dat je auto geen onnodige schade oploopt. In deze blog lees je meer informatie over de remschijven van een auto.

Wat zijn remschijven precies?

Remschijven zijn onderdeel van het remsysteem van de auto. De remschijven werken veel samen met de remblokken van je auto. Wanneer je aan het remmen bent, dan duwen de remblokken de hele tijd tegen de remschijf aan. Hierdoor is het zo dat beide onderdelen relatief snel kunnen slijten. Wel gaan remschijven over het algemeen langer mee dan remblokken. Wel kan het handiger zijn om beide onderdelen steeds tegelijkertijd te (laten) vervangen.

Waardoor raken remschijven versleten?

Doordat je tijdens het remmen de hele tijd druk uitoefent op de remschijf, omdat hier door de remblokken tegenaan wordt gedrukt. De remschijf en de remblokken werken als het ware op elkaar in. Wanneer er groeven in de remschijf zijn ontstaan door de wrijving, is de kans groot dat er in de remblokken dezelfde groeven komen. Het kan daardoor verstandig zijn om de remblokken en remschijven tegelijkertijd te vervangen. Anders moet je waarschijnlijk snel  weer voor vervanging gaan.

De duur van remschijven

Er is niet een antwoord op de vraag hoelang remschijven nou precies meegaan. Dit verschilt namelijk heel erg per situatie. Het is niet zo dat het altijd zo is dat je na een bepaald aantal kilometers je de remschijven altijd moet vervangen. Er zijn verschillende factoren die hierin een rol spelen. Enkele voorbeelden zijn het type auto, maar ook het gewicht van de auto, maar ook zeker de manier waarom je remt en of je de auto vooral gebruikt op de snelweg of juist in de stad.

Vervangen van remschijven

Bij de garage kan goed bepaald worden of de remschijven vervangen moeten worden, maar aanbevolen wordt om in ieder geval de remschijven te vervangen bij haarscheuren, of als ze roesten, of wanneer ze krom zijn. Verder is het zo dat bij elke remschijf een minimale dikte wordt voorgeschreven door de autofabrikant. Wanneer de remschijf deze minimale dikte heeft, wordt het ook aanbevolen de remschijf te vervangen of te laten vervangen.

Veilige kilometers gewenst!