Met welk vervoersmiddel ga jij het liefst op vakantie? Het vliegtuig is populair, zeker voor relatief verre bestemmingen. We pakken soms ook de bus of de trein. Het meest populair is echter de auto, ongeveer de helft van de vakanties kiezen we hiervoor. Wat is dat toch dat Nederlanders zo graag in de auto stappen op weg naar hun vakantiebestemming?

We reizen in ons eigen tempo, op onze eigen tijden

Voor veel mensen geldt dat zij het prettig vinden om met een eigen vervoersmiddel op vakantie te gaan. Je bent niet afhankelijk van vluchttijden, die altijd ongunstig lijken te zijn. Vertragingen of annuleringen zijn niet aan de orde, op zo hier en daar een file na. Je bent meteen met je eigen groep of gezin, want je deelt je vervoersmiddel niet met onbekenden. En je kan lekker op je eigen tempo reizen, op de tijden die jij het fijnst vindt. Eerst lekker uitslapen en dan pas gaan rijden? Of juist in de nacht de weg op, omdat het dan zo lekker rustig is? De keuze is helemaal aan jou. Die vrijheid, daar houden we van.

We kunnen zoveel meenemen als we willen

Een andere goede reden om de auto boven het vliegtuig te kiezen, is de hoeveelheid bagage die we graag meenemen. We zijn een volkje dat nogal gehecht is aan onze eigen spulletjes, maar in koffers die mee moeten in het vliegtuig ben je nu eenmaal vrij beperkt; je eigen koffiemachine meenemen wordt wel een dingetje.

Reis je per eigen vervoer dan heb je dit probleem niet. Ja, natuurlijk, je eigen auto heeft ook zijn grenzen als het gaat om hoeveel er mee kan. Maar loop je tegen deze grenzen aan, dan kun je altijd nog een busje huren. Helemaal geen rare keuze, het geeft je meteen een stuk meer ruimte, vaak ook om te zitten. Voor goede busjes om mee op vakantie te gaan kun je terecht bij verhuurbedrijven die je verspreid door heel Nederland vindt. Een busje huren Amsterdam is bijvoorbeeld heel gemakkelijk, maar ook in andere steden is er genoeg mogelijk.

We hebben meteen een vervoersmiddel ter plaatse

We zijn een vrij praktisch volkje, en zien aan het reizen per eigen vervoer nog een groot voordeel: we hebben meteen een vervoersmiddel op onze vakantieplek. Geen gedoe met taxi’s of openbaar vervoer, nee, je stapt ook in Frankrijk of Spanje gewoon in je eigen auto als je ergens heen wilt. Fijn, als je de omgeving een beetje wilt verkennen, of simpelweg even naar een supermarkt wilt rijden om boodschappen te doen.