Rijden in een schone auto is fijn. Toch kennen we het allemaal wel, na verloop van tijd wordt het interieur van je auto vies. Die verpakking die je hebt laten liggen, op de grond ligt zand van die ene wandeling in het bos en er stapelen zich spullen op zoals paraplu’s, een jas of een trui. Op een gegeven moment wordt een vieze auto een bron van ergernis. Dan is het tijd om hem eens een goed schoon te maken. In dit artikel vind je de beste tips om je auto weer te laten stralen.

De rommel opruimen

Begin altijd met het opruimen van de rommel. Dan kun je later als je gaat schoonmaken overal goed bij. Pak een vuilniszak en begin met opruimen. Om te voorkomen dat er steeds meer rommel en afval in je auto komt te liggen kun je ook een plastic zakje of een vuilniszak in de auto leggen zodat je hier gelijk al je afval in kan doen. Zodra het zakje vol is kun je het gelijk weggooien. Zo houd je altijd een opgeruimde auto. 

De vloer stofzuigen 

Als je je auto helemaal hebt opgeruimd kun je beginnen met de grote schoonmaak. Begin met het stofzuigen van de achterbank en de chauffeurs- en bijrijdersstoel. Hiervoor kun je een gewone stofzuiger gebruiken. In de auto zijn veel lastig bereikbare plekken. Kies daarom voor een stofzuiger met hulpstukken zodat je die lastig bereikbare plekken ook goed kunt schoonmaken. Gebruik bij het stofzuigen de borstel zodat je de bekleding niet beschadigt. Vergeet ook de automatten niet. Deze kun je het beste uit de auto halen, uitkloppen en daarna op de grond stofzuigen. Stofzuig nu eerst de binnenbekleding van de auto voordat je de matten teruglegt. Er zijn veel soorten stofzuigers op de markt, van stofzuigers met en zonder zak tot draadloze stofzuigers. Ben je op dit moment toevallig toe aan een nieuwe stofzuiger? Vergelijkingssites zoals Bestenu.nl kunnen je helpen met het maken van de beste keuze. 

De bekleding reinigen 

Gebruik na het stofzuigen een reiniger voor de bekleding. Dit zorgt voor een diepe reiniging en geeft de bekleding een aangename geur. Neem de kunststof onderdelen zoals het dashboard, de middenconsole en de vakken aan de zijkant af met een sponsje en maak dit af met een vochtige doek. 

De autoruiten schoonmaken

Het schoonmaken van de binnenkant van de ruiten is net zo belangrijk als het schoonmaken aan de buitenkant. De binnenkant van de ramen wordt vies door vette vingers, stof en vuil dat erop neerslaat. Voornamelijk zie je deze aanslag op de voorruit waardoor de zichtbaarheid verminderd kan worden. Dat kan leiden tot gevaarlijke situaties, vooral als de zon schijnt. Met een speciale reiniger voor autoruiten kun je deze aanslag verwijderen. Spray de reiniger op de ruiten en wrijf de spray uit met een droge doek. Zorg ervoor dat je dit met een zachte doek doet zodat er geen krassen op de autoruit ontstaan. Vergeet als je de auto van buiten schoon gaat maken ook de buitenkant van de voorruit niet. 

De buitenkant van de auto schoonmaken

Je auto is natuurlijk niet helemaal schoon als je buitenkant niet schoon is. Je kunt dit op twee manieren doen. Je rijdt door de wasstraat, of je doet het zelf. Het is een fabel dat je auto schoner wordt als je door de wasstraat rijdt. Je auto wordt net zo schoon als je het zelf doen. Er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee kunt houden. Gebruik liever geen gewone spons. Het nadeel van zo’n standaard spons is dat er makkelijk vuil en zand in kan komen. Hierdoor krijg je snel krassen in de lak. Deze zijn goed te zien als de zon schijnt. Gebruik daarom liever een microfiber washandschoen of een microfiber spons. Spuit eerst je auto grondig schoon. Daarna vul je twee emmers met water. Eén emmer gebruik je voor het sop en de andere emmer om je washandschoen of microfiber spons in schoon te maken. Zo komt er geen vuil in de washandschoen terecht. Gebruik een goede shampoo en werk van boven naar beneden. Begin met het dak, vervolgens de ramen en de deuren en als laatste de bumpers. Wordt het water erg zwart? Vervang het dan, zodat je niet opnieuw vuil op je auto aanbrengt. Spoel daarna je auto af met de tuinslang. Is al het sop weg, dan kun je beginnen met droogmaken. Doe dit met een zachte schone doek zodat er geen krassen in de lak ontstaan. Hierna is je auto weer helemaal rijklaar!