Blockchain is een datasysteem dat gegevens, informatie, en transacties opslaat en verwerkt. Het werkt middels een ketting aan computers (nodes) op de server voor de verwerking van de gegevens. Dit heel proces is beveiligd middels cryptografie. Verschillende soorten gegevens, zoals documenten, contracten, eigendomspapieren, kunnen opgeslagen worden op de blockchain. Blockchain kan gebruikt worden in verschillende sectoren, denk hierbij aan de verzekeringswereld, scheepvaart, medische wereld, voertuigenindustrie.

Gebruik blockchain

Blockchain heeft heel veel bekendheid verworven door bitcoin. Blockchain maakt de transacties voor bitcoins veilig en betrouwbaar. Blockchain is namelijk de perfecte data systeem om de veiligheid te garanderen, het is haast onmogelijk om te hacken. Om het te hacken moet men de codes en gegevens van alle nodes ter beschikking hebben. Dit is haast onmogelijk, elke volgende node bevat data van de vorige en deze is in de tussentijd alweer bezig nieuwe data te verwerken. Wil jij bitcoins kopen met iDeal is hiervoor aan te raden als betalingsmethode. Het kopen via iDeal kost meestal iets meer dan (± 1%) via een broker, maar je beschikt gelijk over je geld. Er is geen wachttijd aan verbonden, de meeste kopers vinden de gemak en snelheid opwegen tegen de extra kosten.

Blockchain in de voertuigenindustrie

Hewlitt Packard Enterprises (HPE) heeft het idee om blockchain in samenwerking met technologiebedrijf Continental te integreren in de voertuigen industrie. Voertuig data zal middels deze platform gedeeld worden, met de bedoeling om veiligheid te garanderen voor gebruikers. Auto-industrieën kunnen dit systeem gebruiken om hun data te delen. Dit concept is in 2019 geïntroduceerd, en men hoopt in de toekomst ermee aan de slag te kunnen gaan.

Voordelen blockchain

Blockchain is een betrouwbare data systeem dat het uitwisselen van informatie onderling veilig en efficiënt doet. Bitcoins maakt al succesvol gebruik hiervan. Veiligheid is gegarandeerd, door gebruik van nodes worden alle veranderingen steeds doorgestuurd naar alle computers. Er is niet 1 centrale beheersysteem, die bij het crashen alle informatie doet wegvallen. Er zijn verschillende computers die de informatie (data) bevatten om verder te kunnen. Er zijn geen derde partijen meer nodig, jij bent de gebruiker met de codes. Hierdoor is de tussenkomst van bijvoorbeeld de bank niet nodig (bitcoin). Papieren documenten zoals, contracten, overeenkomsten, waardevolle papieren, kunnen hier vervangen worden door slimme elektronische documenten. Blockchain is kortom een veelbelovende systeem, die voor verschillende doeleinde gebruikt kan worden.