Het gebruik van groene energie is aan een indrukwekkende opmars bezig, net als de elektrische auto. Wanneer die laatste rechtstreeks kan worden opgeladen vanuit een onuitputtelijke energiebron zoals de zon, ben je dubbel duurzaam bezig. Dat is het geval met de zogenaamde solar carport, je eigen stalling voor de auto met daarbovenop panelen die in verbinding staan met de laadpaal.

Besparing

Het is een investering van enkele duizenden euro’s, en je moet er maar net de ruimte voor hebben. Energie vergelijken doe je snel online en het rekensommetje dat daaruit voortkomt leert hoe snel je de kosten er weer uithaalt. Dat geldt voor zonne-energie die via het dak van het huis gewonnen wordt, maar net zo goed voor de panelen op de carport.

Auto staat overdekt

Behalve tegen extreme weersomstandigheden beschermt de carport ook tegen dieven en vandalen. Niet dat het een gesloten ruimte is (al zullen er vroeg of laat ongetwijfeld afsluitbare solar carports op de markt komen), maar een auto onder een afdak is nou eenmaal minder aantrekkelijk voor een inbreker dan een exemplaar dat open en bloot voor het huis staat. Bovendien is het installeren van een lamp of camera die met dezelfde energie wordt gevoed, een kleine moeite.

Aansluiting op apparaten in schuur

Wanneer de panelen niet worden gebruikt om de auto op te laden, kunnen ze wellicht in de nabijgelegen schuur of werkplaats hun werk doen. Daar staan immers apparaten die opgeladen moeten worden. Terwijl jij onderweg bent naar de bouwmarkt, worden je schroefboormachine, schuurmachine en elektrische zaag opgeladen. Ook andere elektrische apparatuur buitenshuis (tuinverlichting, robotmaaier, fonteintje) profiteert van de energie via de carport.

Als pakket verkrijgbaar

Deze solar carports worden als complete pakketten aangeboden. Het is niet onmogelijk de boel zelf te installeren, al is het het beste om je van tevoren in te lezen op internet. Gelukkig neemt de kennis van (het gebruik van) zonne-energie snel toe in Nederland en zijn er ook bij jou in de buurt bedrijven die je op weg helpen. Denk daarbij lokaal, dat is handig als je na het installeren ook nog advies nodig hebt, en bovendien duurzaam.

Waar op letten?

Het is zaak bij het gemeenteloket te informeren wat de regels zijn. Voor normale, houten carports bestaan standaard afmetingseisen en is meestal geen vergunning nodig. Dat is trouwens een mooi idee voor de gevorderde knutselaar: een zelfgebouwde houten carport, met zelf bevestigde panelen! Aangezien veel solar carports er ietwat futuristisch uitzien, is het raadzaam te overleggen met de gemeente – er wil nog wel eens een welstandscommissie dwarsliggen. Maar over het algemeen worden dergelijke duurzame investeringen aangemoedigd.