Er zijn veel verschillende vervoersmiddelen waar je gebruik van kunt maken. Fiets, scooter, auto, noem maar op. Iedereen in Nederland heeft er wel een uit dit rijtje voor de deur staan. 

De auto is verreweg één van de meest populaire vervoermiddelen. Het brengt ons op de mooiste plekjes zónder dat we hiervoor zelf heel veel moeite voor hoeven te doen. Zowel bij het aanschaffen van een auto als bij de verkoop moet je  aan bepaalde dingen denken. Het is een nog best ingewikkeld proces. In onderstaand artikel worden de belangrijkste punten besproken.

Het overschrijven van een kenteken

Een belangrijk onderdeel van het kopen en verkopen van een auto is het overschrijven van het kenteken. Maar een kenteken overschrijven: hoe werkt dat nou precies? Het is verplicht om het kenteken meteen op de naam van de nieuwe eigenaar te zetten. Bij het overschrijven van een kenteken moet je een Kentekenloket opzoeken waar ze, met het kentekenbewijs en je identiteitsbewijs, de auto overschrijven. Het vrijwaringsbewijs geef je aan de verkoper en je houdt zelf het eerste deel van de tenaamstellingscode. Zorg er vervolgens voor dat je je auto laat verzekeren.

Als je zelf de auto verkoopt moet je een volledig kentekenbewijs hebben. Een volledig kentekenbewijs bevat het originele tenaamstellingsbewijs en het overschrijvingsbewijs. Bij de RDW kan je een nieuw bewijs aanvragen als er een deel van het kentekenbewijs mocht ontbreken. Vervolgens kan je dezelfde stappen doorlopen die je doorloopt bij het kopen van de auto. Stappen zoals het verzekeren van de auto zijn uiteraard nog altijd voor de koper en dus niet voor de verkopende partij.

Het controleren van een kenteken

Het kenteken van een auto is erg belangrijk. Er is namelijk veel informatie gekoppeld aan het kenteken van het voertuig. Je moet hierbij denken aan erg voor de hand liggende informatie, maar ook informatie over wat er in het verleden allemaal met de auto gebeurd is. Bij het verkopen van een auto blijft het kenteken nog wel hetzelfde. Doordat het kenteken hetzelfde blijft kan je erg veel waardevolle informatie achterhalen met behulp van het kenteken. Als je op zoek bent naar een tweedehands auto is het dus ook erg handig om eerst het kenteken van de auto te checken. Zo kom je niet voor vervelende en onverwachte verrassingen te staan. Na het checken van het kenteken weet je zeker dat je een goede aankoop doet. Je krijgt bijvoorbeeld te zien of er vroeger schade is geweest aan de auto en wanneer dat geweest is. Het aantal eigenaren is ook te zien bij het controleren van het kenteken. Misschien nog wel het allerbelangrijkste is dat je kunt zien of de kilometerstand klopt. Hier willen mensen nog wel eens iets aan veranderen en het is dus zeer belangrijk om te weten of de kilometerstand klopt of dat deze door een eerdere eigenaar is aangepast naar een lagere stand.

Zorgen voor een goede verkoop

Na verloop van tijd ben je gewoon toe aan een andere auto. Of dit nou komt omdat je uitgekeken bent op de auto of omdat de auto niet meer aan je eisen voldoet maakt niet uit. Je kan dan op zoek gaan naar een auto en je huidige auto inruilen voor de nieuwe. Zelf je auto verkopen is ook een optie. Het zelf verkopen van een auto is zo makkelijk nog niet. Je zou misschien denken dat het snel klaar is na het bepalen van een vraagprijs, maar zo makkelijk is het dus absoluut niet. Een goede verkoop begint namelijk bij een zo realistisch mogelijke vraagprijs. Het is ook belangrijk dat je belangrijke gegevens en onderhoudsbeurten aan kunt tonen aan de koper. Het achterlaten van een goede eerste indruk en duidelijke uitleg bij technische zaken helpen ook. Natuurlijk is het verstandig dat je zo eerlijk mogelijk bent bij de verkoop van je auto. Dit zorgt misschien voor een iets lagere opbrengst dan waarop je van tevoren had gehoopt, maar het kan een hoop gedoe achteraf voorkomen. Door met al deze dingen rekening te houden gaat het verkopen sowieso goed.