Ben je van plan om een auto te kopen? Maar wil je niet de hoofdprijs betalen? Dan kan een tweedehands auto de oplossing bieden. Bij het kopen van een tweedehands auto zijn er verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden. Betrouwbaarheid is daar een van, maar denk ook aan documentatie. Wij vertellen je waar je op moet letten bij een tweede auto.

Algemene staat van de auto

Wanneer je naar een tweedehands auto gaat kijken, is het belangrijk dat je de binnen- en buitenkant van de auto zorgvuldig controleert op eventuele deuken, krassen, roest of andere schade. Let ook op mogelijke tekenen van ongelukken of reparaties. Dit zijn bijvoorbeeld kleurverschillen in de lak of inconsistentie in de panelen.

Kilometerstand

Controleer of de kilometerstand overeenkomt met het uiterlijk van de auto en of deze realistisch is voor de leeftijd van de auto. Een verdachte lage kilometerstand kan wijzen op teruggedraaide tellers, wat een teken van zorg kan zijn.

Onderhouds- en servicegeschiedenis

Vraag naar de onderhouds- en servicegeschiedenis van de auto. Controleer of regelmatig onderhoud is uitgevoerd en of eventuele problemen zijn aangepakt. Een gedetailleerd onderhoudslogboek kan waardevolle inzichten bieden in de geschiedenis van de auto. Om zeker te weten of het klopt, kun je ook het kenteken laten checken.

Proefrit

Maak altijd een uitgebreide proefrit voordat je besluit om de auto te kopen. Let op eventuele ongewone geluiden, trillingen, problemen met het sturen of remmen, enzovoort. Dit kan je helpen om eventuele verborgen mechanische problemen op te sporen.

Documentatie

Controleer of alle benodigde documenten aanwezig zijn, zoals het kentekenbewijs, APK-certificaat, onderhoudsboekje en eventuele garantie- of servicecontracten. Zorg ervoor dat alle papieren up-to-date en geldig zijn.

Controle van technische staat

Als je niet bekend bent met auto’s, overweeg dan om een professionele monteur in te schakelen om de auto grondig te inspecteren op mogelijke mechanische problemen voordat je tot aankoop overgaat.

Prijsonderhandeling

Vergelijk de prijs van de tweedehands auto met vergelijkbare modellen op de markt en onderhandel indien nodig over de prijs. Wees bereid om vragen te stellen over eventuele onvolkomenheden of problemen die je hebt geĆÆdentificeerd tijdens de inspectie. Wist je dat je ook een autofinanciering kunt aangaan voor een tweedehands auto?

Door deze punten grondig te onderzoeken voordat je een tweedehands auto koopt, kun je ervoor zorgen dat je een betrouwbare en geschikte auto krijgt die aan je behoeften voldoet.