Elektrische auto

De elektrische auto is de laatste jaren bezig aan een opmars. Elektrisch rijden heeft heel veel voordelen, maar er zijn uiteraard niet alleen maar pluspunten te benoemen. Wij zetten de voor- en nadelen van elektrisch rijden op een rijtje, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Beter voor het milieu en omgeving

Een volledig elektrisch auto is beter voor het milieu omdat er bijna geen CO2 wordt uitgestoten tijdens het rijden. Daarnaast zijn de elektromotoren stil, waardoor de geluidsoverlast is het verkeer wordt verminderd. Het is dan des te belangrijker dat de stroom waarop je rijdt, zo groen mogelijk is. Dit kan door groenere stroom uit jouw eigen elektrische laadpaal. Je kunt energie vergelijken om te zien welke groene energieleverancier het beste bij jouw wensen past. Wees je wel bewust van het feit dat de stroom uit het stopcontact door jou iets groener wordt als je kiest voor een duurzaam contract. De stroom uit het stopcontact is namelijk altijd een mix van alle soorten die mensen afnemen. Wat ook een optie is, is de auto opladen met groene stroom van zonnepanelen. Je kunt deze zonnepanelen op het dak van je huis plaatsen of het dak van de auto. Op deze manier wordt elektrisch rijden wel een stuk duurzamer.

Aantrekkelijke fiscale voordelen

Om elektrisch rijden te stimuleren, gelden er tot 2021 een aantal belastingvoordelen. Allereerst betalen mensen met een volledig elektrische auto van de zaak 4% bijtelling tot een cataloguswaarde van € 50.000. Over het bedrag daarboven moet er wel de gebruikelijke 22% bijtelling worden betaald. Ook kunnen ondernemers over de investering in een volledig elektrische personenauto Milieu-investeringsaftrek (MIA) claimen. Tot slot hoeft men over een volledig elektrische auto geen bpm of motorrijtuigenbelasting te betalen. Er zijn dus zakelijke en particuliere voordelen.

Lagere energiekosten en goedkoper in onderhoud

Bij een elektrische auto hoeft er niet getankt te worden, maar moet de batterij opgeladen worden. Rijden op stroom is een stuk goedkoper dan op diesel of benzine. De hoogte van de kosten zijn uiteraard afhankelijk van de tarieven van jouw energieleverancier, maar zullen ongeveer € 0,045 per kilometer bedragen. Daarnaast is een elektrische auto goedkoper in onderhoud. Een elektrische auto bestaat uit veel minder bewegende delen. Dit betekent dat er veel minder slijtage zal plaatsvinden. Ook de olie hoeft niet ververst te worden. Al zijn de kosten vaak wel een stuk hoger zodra er wel iets vervangen moet worden.

De aanschafprijs is hoog

Ondanks de prijsdalingen die de afgelopen jaren zijn doorgevoerd, is de verkoopprijs van een elektrische auto nog steeds een stuk duurder dan die van een brandstofauto of dieselauto. Dit bedrag moet dus eerst geïnvesteerd worden, voordat er genoten kan worden van de voordelen. Als de vraag naar elektrische auto’s blijft stijgen, dan zal dit wel een positief effect kunnen hebben op de restwaarde van de auto. Maar ook hier is een nadeel te noemen: de waarde daalt na aankoop nog snel, door het verminderen van de accu.

Beperkt bereik en langere oplaadtijden

Je kunt met een elektrische auto een stuk minder lang rijden dan met een traditionele brandstofauto. Het bereik van een elektrische auto ligt op dit moment tussen de 100 en 500 km, tegenover 1000 km bij een normale auto. De laadtijd is ook iets om rekening mee te houden. Als je jouw auto oplaadt aan een publieke oplaadbaar, dan duurt dit ongeveer 4 uur. Je kunt ook gebruik maken van een snellaadpaal. Deze laadpalen kunnen de auto al binnen 30 minuten tot ongeveer 80% opladen.