Een lastige maar belangrijke keuze: koop je een nieuwe of een tweedehands auto? Beide hebben voordelen en nadelen. Denk bijvoorbeeld aan de betrouwbaarheid, kosten, garantie en de afschrijvingen. Deze blog kan gezien worden als richtlijn voor jouw beslissing, zowel de voor- als de nadelen van het kopen van een nieuwe of tweedehands auto komen aan bod. Daarnaast bespreken we het belang van het afsluiten van de juiste verzekering om jouw investering te beschermen.

Een tweedehands auto

De aanschaf van een gebruikte auto heeft verschillende voordelen. Allereerst is het mogelijk om kosten te besparen. Het is namelijk meestal voordeliger dan een gloednieuwe auto. Gebruikte voertuigen hebben hun initiële afschrijving al doorgemaakt, waardoor het eenvoudiger is een hoge kwaliteit auto aan te schaffen voor een redelijke prijs. Naast de kosten voor de auto zelf, hebben tweedehands auto’s over het algemeen lagere verzekeringskosten. Tot slot is er een ontzettend groot aanbod van gebruikte auto’s.  Binnen uw eigen prijsklasse is er keuze uit verschillende fabrikanten, modellen en jaren. Auto’s die tegenwoordig niet meer gemaakt worden, zijn ook nog beschikbaar op de tweedehands markt. Echter zijn er ook nadelen verbonden aan de aanschaf van een gebruikte auto. Allereerst de betrouwbaarheid. Het is mogelijk dat de auto in het verleden al veel onderhoud nodig heeft gehad of dat de verkoper niet volledig eerlijk is over de zorgen omtrent toekomstige kosten. Zonder uitgebreid onderzoek is er een kans dat u thuiskomt met hoge, onverwachte kosten. Echter, kan dit bespaard worden door voor de verkoop de auto goed na te laten kijken door een monteur. Daarnaast is er vaak weinig tot geen garantie bij de aanschaf van een tweedehands auto. Afhankelijk van de kilometerstand en leeftijd van de auto is het verstandig om ruimte in het budget over te houden voor reparaties in de toekomst.

Een nieuwe auto

Het kopen  van een nieuwe auto voelt betrouwbaar. Het geeft de koper rust om te weten dat de auto de meest recente technische ontwikkelingen heeft, veilig is en lager is in brandstofverbruik. De auto’s hebben nog geen slijtage door veroudering, wat ze betrouwbaar maakt op de weg. Een tweede voordeel is dat er op nieuwe auto’s meestal voor een aantal jaar garantie op zit, wat de koper beschermt voor onvoorziene kosten. Tot slot kan de koper de auto volledig personaliseren naar eigen wensen. Denk aan de verschillende keuzes in modellen, kleuren en functies. Hierdoor past de auto volledig bij de koper. Helaas zijn er ook nadelen verbonden aan de aanschaf van een nieuwe auto. Zo staan de kopers meestal voor hoge kosten bij de aanschaf van de auto. Terwijl de waarde van een auto de eerste jaren snel daalt.

Een auto… en dan?

Stel dat u de (nieuwe of tweedehands) auto van uw dromen heeft gekocht, dan komt de verzekering om de hoek kijken. Het selecteren van een verzekering die aansluit bij uw wensen is essentieel. Op de volgende punten kan men letten bij het afsluiten van een verzekering:

  1. De dekking. Het is van belang om in kaart te brengen bij welke maatschappijen u terecht kunt en wat gedekt wordt door de verzekering. Let er op dat de verzekeringspolis voldoende bescherming biedt voor bijvoorbeeld aansprakelijkheid, aanrijdingen en bescherming van onverzekerde automobilisten.
  2. Het eigen risico. Kies een eigen risico dat binnen het budget past, maar ook bij het risico op schade. Ondanks dat groter eigen risico zorgt voor een minder hoge premie, gaat dit gepaard met hogere onverwachte kosten wanneer er een claim gemaakt wordt.
  3. Samenvoegen. De verzekering van de auto kan mogelijk samengevoegd worden met de verzekering van bijvoorbeeld het huis. Op deze wijze ontvangt de verzekerde mogelijk korting op de premie.

Na deze tips voor het afsluiten van een passende verzekering, is het mogelijk dat u nu bij een polis zit die niet bij u past. Dan hebben wij voor u de gouden tip. Kijk eens op Xpendy! Dit bedrijf helpt jou met verzekeringen en abonnementen opzeggen. Koop je dan uiteindelijk toch een auto en laat je de fiets voortaan thuis staan, dan kan je met Xpendy gemakkelijk je anwb fietsverzekering opzeggen.