We hoeven er geen geheim van te maken dat een stel goede autobanden enorm belangrijk zijn voor de veiligheid op de weg. Immers, alleen de banden zorgen ervoor dat je auto contact heeft met de weg. Met goede banden heb je een optimale wegligging en het beste remvermogen zodat je adequaat kunt reageren in iedere verkeerssituatie. Naast de verkeersveiligheid zorgen goede banden ook voor een lager brandstofverbruik en voorkomen ze verkeerd afslijten van de banden. Hoe controleer je nu zelf in welke staat je banden verkeren?

Waar moet een goede band aan voldoen?

Een goede band moet voldoende profieldiepte hebben. Het profiel zorgt immers voor de grip die je hebt op de weg. Bij de APK-keuring zal er gelet worden op de diepte van het profiel. Is het profiel minder dan 1,6 mm dan ben je verplicht de banden te vervangen door exemplaren die wel voldoende profiel hebben. Kies je voor nieuwe zomerbanden, dan zal er doorgaans een profieldiepte van 7,5 a 8 mm aanwezig zijn. Winterbanden hebben een profieldiepte van ongeveer 9 mm. Is er minder dan 1,6 mm profiel aanwezig, dan wordt je auto niet alleen afgekeurd, je kunt ook een boete hiervoor krijgen wanneer de politie je aanhoudt. Kijk je naar de racesport, dan zie je ook hoe enorm belangrijk de keuze voor het soort banden is. Hier varieert niet alleen het profiel, maar ook de hardheid of zachtheid van de banden naargelang de baan en de weersomstandigheden. Vraag je je af hoe wedden op Formule 1 en de bandenkeuze samenhangen, dan weet je dat een verkeerde bandenkeuze de overwinning kan kosten.

Bandenspanning

Niet alleen de profieldiepte is enorm belangrijk voor veilig rijden. Ook de bandenspanning draagt bij aan de verkeersveiligheid, en een lager brandstofverbruik. Heb je een te lage bandenspanning, dan zullen je banden ook sneller slijten. Te hoge bandenspanning vermindert weer de grip van de band op de weg. Er zijn verschillende tabellen te vinden waarin staat welke bandenspanning op jouw voertuig van toepassing is.

De staat van de banden zelf controleren

Een jaar is lang en wanneer je autobanden bij de APK-keuring zijn goedgekeurd, wil het niet zeggen dat de banden een jaar lang goed blijven. Daarom is het belangrijk om in ieder geval iedere maand de bandenspanning te controleren. De bandenspanning kan het beste gecontroleerd worden bij koude banden. En als je dan toch de bandenspanning test, is het een kleine moeite om de banden ook op onder andere profieldiepte te controleren. De profieldiepte van zomerbanden is vrij eenvoudig te controleren. Gebruik hier een euromunt voor en laat deze door het profiel van de band rollen. De diepte is voldoende als de sterren op de rand van de euromunt niet zichtbaar zijn. Bij winterbanden doe je deze test met een muntstuk van 2 euro. Naast de bandenspanning en profieldiepte let je ook op scheurtjes in de band om lekke banden te voorkomen. De slijtage van banden is niet alleen afhankelijk van het aantal gereden kilometers, maar ook afhankelijk van uitdroging.