Jaarlijks is het weer een onderwerp van gesprek, de winterbanden. De volgende vragen worden vaak gesteld als de kou zijn intrede doet:
– “Is het nodig om zomerbanden te vervangen?”
– “Wanneer is het eigenlijk verstandig om banden te vervangen?”
– “Wat zijn nu de verschillen tussen de types banden?”

Vandaar de reden dat deze blog over wat meer opklaring kan zorgen. En aangezien BMW een geweldig automerk is, focussen we op de Duitse autofabrikant in deze blog. De winterbanden die worden geproduceerd door BMW zijn van hoogstaande kwaliteit, en deze zijn kwalitatief gezien ook veel beter dan replica winterbanden. Beschikken over originele banden zorgt tevens ook voor meer veiligheid en rijcomfort. De aansluiting van de banden op de rest van de auto is namelijk stukken beter, hierdoor is de remwerking ideaal en is het besturen erg soepel.

Voor welke soorten BMW zijn er winterbanden beschikbaar?

BMW heeft door de jaren heen een gigantisch aantal autos geproduceerd en uitgebracht, en elke generatie beschikt ook over winterbanden, zomerbanden en in sommige gevallen all-season banden. Inmiddels zijn er al wel 20 series van het automerk uitgebracht, waardoor het aanbod enorm is. Ook voor winterbanden is dit een feit.

Verschil tussen BMW winterbanden en BMW zomerbanden

Het grootste verschil tussen winterbanden en zomerbanden is de remweg. Bij winterse weersomstandigheden, waaronder kou, sneeuw en ijs zijn winterbanden bijna cruciaal om te hebben, aangezien het risico op ongelukken sterk wordt vergroot met zomerbanden. Winterbanden zijn een stuk zachter dan zomerbanden, waardoor het dus geschikter is voor een aangetast wegdek. Uiteraard is het tegenovergestelde ook waar, de remweg van winterbanden in de zomer is namelijk drastisch langer dan bij zomerbanden.

Met BMW zomerbanden is het dus een verschrikking om tijdens de winter de weg op te gaan. Zorg er dus voor dat je op tijd van banden wisselt om vervelende situaties te voorkomen en lekker comfortabel kunt rijden in een BMW.

Verschil tussen BMW winterbanden en all-season banden

Het verschil tussen BMW winterbanden en BMW all-season banden is niet enorm. All-season banden hoeven uiteraard niet te worden vervangen als de weersomstandigheden veranderen, waardoor het voor sommige mensen een ideale uitkomst is. Toch is de remweg iets langer en rijd de auto iets minder comfortabel in de winter dan bij een BMW met winterbanden.

Wanneer banden vervangen door winterbanden?

Ten slotte rest er nog de vraag wanneer het nodig is om de de zomerbanden te vervangen door winterbanden, en uiteraard andersom. Aangezien het weer onvoorspelbaar is op lange termijn is het verstandig om op tijd je banden te verwisselen om moeilijkheden te voorkomen. De standaardregel die je hierbij kunt toepassen is de 7 graden celcius regel. Deze houdt in dat als de temperatuur lager wordt dan 7 graden, het verstandig is om je zomerbanden te vervangen door winterbanden. Voor de winterbanden geldt dat je deze het dus het beste kan wisselen als de temperatuur boven de 7 graden uitkomt. Normaal gesproken is Oktober een goede maand om te wisselen voor winterbanden, en april de ideale maand om te wisselen naar zomerbanden. Toch is het zo dat door de onvoorspelbaarheid van het weer en de klimaatverandering dat de 7 graden regel betrouwbaarder is om toe te passen.

Wie maakt de winterbanden van BMW?

De winterbanden van BMW worden niet door BMW zelf geproduceerd, het Duitse bedrijf produceert alleen de auto’s. Toch is het zo dat de samenwerking tussen BMW en de bandenfabrikanten heel nauw is, om uiteindelijk de consument zo tevreden mogelijk te houden. BMW wil namelijk de goede status behouden en dat kan alleen als er absolute topkwaliteit wordt geleverd, dus ook door de bandenfabrikanten.