Elektrisch rijden wordt steeds populairder, ook in Nederland. Het totaal aantal elektrische auto’s op de Nederlandse wegen steeg in één jaar tijd met 38 procent. In het begin van 2021 reden er ruim 273 duizend elektrische auto’s. Een elektrische auto is dus heel gewild, maar hoe kan je je auto elektrisch laden onderweg? Wij leggen je dat graag uit!

De snelheid van het opladen

Het opladen van een elektrische auto kan enorm verschillen in tijd. Dit komt omdat er een onderscheid wordt gemaakt tussen snelladers en gewone laders. Het laden met een gewone lader wordt meestal gedaan op het moment dat de auto niet in gebruik is, bijvoorbeeld in de avond- of nachturen. Het volledig opladen bij een gewone lader duurt namelijk tussen de 6 en 10 uur. Het laden met een snellader gebeurt vaak onderweg. De snelladers voor elektrische auto’s laden namelijk veel sneller op. Gemiddeld duurt het opladen tot 80% van een auto tussen de 20 en 40 minuten.

Plan je reis vooraf

Ondanks het feit dat de elektrische auto steeds populairder wordt, kun je nog niet overal zomaar je auto laden. Het is dus verstandig om vooraf je reis te plannen, zo voorkom je  een stilstaande auto. Daarnaast beschikt een elektrische auto met accu vaak over een minder groot bereik dan dat van een brandstofauto. Zo tank je een brandstofauto binnen slechts enkele minuten vol en dat duurt bij een elektrische auto toch net even wat langer. Rijd je een lange afstand, houd dan extra rekening met het opladen van de auto.

Benodigdheden

Het opladen van een elektrische auto werkt vrijwel hetzelfde als het opladen van een mobiele telefoon. Met een laadkabel sluit je de auto aan op een laadpaal en middels een laadpas zorg je ervoor dat de laadpaal wordt geactiveerd. Er zijn verschillende laadpassen. De een biedt je toegang tot alle laadpalen en de ander slechts tot geselecteerde laadpalen. Het is goed om dit vooraf uit te zoeken, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

De opkomst van elektrisch rijden

Door de opkomst van elektrisch rijden, worden er ook steeds meer laadpalen geïnstalleerd. De laadpalen vind je onder andere bij tankstations, winkelcentra, bedrijven en in woonwijken. De laadpalen bij de tankstations bieden vaak zowel snelladers als gewone laders aan. De andere locaties beschikken in de meeste gevallen over een gewone lader.

Kortom het elektrisch rijden wordt steeds populairder, maar daarbij mag een goede voorbereiding voor het opladen van de auto zeker niet ontbreken.