Overweeg je een vakantiereis naar Bulgarije? Wellicht moet je er naartoe voor zaken. Je wilt in ieder geval een auto huren in Bulgarije. Een goede voorbereiding is hiervoor nodig. Behalve een goed huurcontract voor een auto, is kennis over de Bulgaarse munt ook nodig. De Bulgaarse valuta is de Lev waarvan er munten in omloop zijn van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 stotinki.

Stotinki betekent logischerwijs, centen in het Nederlands. Er zijn ook munten van 1 Lev terwijl er biljetten zijn van 2, 5, 10, 20 en 50 Lev. Het grootste biljet is 100 Lev. De wisselkoers, Bulgaarse Lev onderling met de euro, is relatief nieuw omdat het eerst was gekoppeld aan de Duitse Mark.

BGN

De Bulgaarse Lev heeft de ISO-code BGN en de Lev-euro koers wordt aangegeven als BGN/EUR. Verder bepaalt de Centrale Bank van Bulgarije de waarde van de Lev. De wisselkoers van Bulgaarse Lev is aangevraagd om de waarde vergeleken met andere munten te bepalen. Zo kun je voor je vertrek naar Bulgarije, gemakkelijk, online en snel nagaan welke autoverhuurder voordeliger is.

Auto huren in Bulgarije

Een goede voorbereiding voor het huren van een auto in het buitenland, is een degelijk huurcontract afsluiten. Je kunt dit direct met het verhuurbedrijf regelen of met een bemiddelaar in Nederland. In het tweede geval heb je uiteindelijk twee overeenkomsten, van de bemiddelaar en het autoverhuurbedrijf. Echter, de bemiddelaar zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld niet onnodig extra kosten maakt.

Verder is het contract van de bemiddelaar in het Nederlands. En bemiddelt hij voor je als er problemen zijn met het autoverhuurbedrijf in Bulgarije. Voordeliger dus.

Interessant nog om te weten is dat de Lev een heel oude munteenheid is van Europa, voor het eerst gebruikt in 1881. Vertaald naar het Nederlands, betekent het woord Lev, leeuw. Tenslotte is het belangrijk om een goed contract af te sluiten voordat je afreist naar Bulgarije. En met de wisselkoers, weet je precies welk bedrijf het voordeligst auto’s verhuurt.