Er zijn steeds meer mensen die met een elektrische auto gaan rijden. Dat is naast prettig, ook voordeliger en duurzamer dan rijden met benzineauto’s. Ook binnen uw bedrijf zult u steeds vaker werknemers en klanten zien met een elektrische auto. Wellicht bent u zelf ook al overgestapt op elektrische leaseauto’s binnen uw organisatie. Hoe handig is het dan om een eigen laadpaal bij uw bedrijf te laten installeren! Maar wat komt daar allemaal bij kijken?

Handig om vooraf te weten

Wanneer u laadpalen wilt laten plaatsen bij uw bedrijf is het goed om alvast over een paar dingen vooraf na te denken. Zo is het noodzakelijk dat u weet in hoeveel fasen uw elektrische auto’s opladen. Er zijn twee mogelijkheden. Opladen via 1-fase of via de 3-fase. Daarnaast moet u weten of u de beschikking heeft over de juiste aansluiting in uw meterkast. De fases bepalen het maximale laadvermogen. Een 3-fase is hierbij beduidend sneller. Bedenk ook alvast na over waar u de laadpalen wilt laten installeren. Op eigen grond is het plaatsen van een laadpaal altijd toegestaan. Wanneer de laadpalen op gemeentegrond komen te staan, is het nodig om daarvoor een vergunning aan te vragen. In veel gevallen bent u dan ook verplicht om de laadpalen beschikbaar te stellen voor openbaar gebruik. De afstand tussen uw laadpalen en uw meterkast is ook een punt waar u rekening mee dient te houden en uiteraard moet u vooraf bedenken of u gebruik gaat maken van slimme functies die de laadpalen bieden. Denk bijvoorbeeld aan automatische facturering, dynamic load balancing, backoffice of apps.

Laten plaatsen door installateur of zelf doen ?

Laadpaal installatie wordt veelal overgelaten aan erkende installateurs. Zij sluiten de laadpunten direct aan op uw meterkast en plaatsen ook een aardlekautomaat. Tevens wordt in de meterkast een nieuwe groep aangelegd om overbelasting op het stroomnet te voorkomen. Hierna worden de benodigde gaten geboord om de kabels vanaf de meterkast naar de laadpalen te laten lopen. Buitenshuis worden deze kabels ingegraven. Dan is het tijd om de laadpalen zelf neer te zetten en in bedrijf te stellen. Wanneer u de juiste voorzorgsmaatregelen heeft getroffen is het installeren van laadpalen binnen 1 dag gedaan. Zelf uw laadpalen installeren is ook een optie, maar veelal wordt dit werk toch uitbesteed aan gecertificeerde installateurs.

Wat zijn de kosten

De kosten van het plaatsen van één of meerdere laadpalen bij uw bedrijf hangen af van uw specifieke situatie en wensen. Wilt u bijvoorbeeld gebruik maken van de slimme functies dan is de installatie duurder maar is er op de langere termijn zeker voordeel te behalen. Bovendien kunt u wanneer u als bedrijf laadpalen laat installeren profiteren van subsidies. Wanneer de investering meer kost dan 2500 euro dan komt u in aanmerking voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA) of de willekeurige afschrijving milieu investeringen (VAMIL). Daarnaast kunt u ook gebruik maken van de kleinschaligheidsinvesting (KIA). Dit laatste kan zelfs wanneer de investering minder dan € 2500 bedraagt. De fiscale voordelen kunnen met gebruik van deze subsidies flink oplopen.