Wie overweegt op basis van private lease voor een elektrische auto te kiezen zal daarbij de voor- en nadelen voor zichzelf op een rijtje willen zetten. Misschien is het beter om te kiezen om op zakelijke basis een auto te leasen of aan je werkgever te vragen wat de beste mogelijkheden zijn.

De private lease van een elektrische auto kan verstandig zijn, afhankelijk van de persoonlijke behoeften en voorkeuren. Het kan zijn dat je er over nadenkt om binnenkort een elektrische auto aan te schaffen. Toch kan een hoge aanschafprijs van een nieuw vervoersmiddel een drempel zijn om toch weer voor een tweedehands benzine-auto te kiezen. Daarnaast kun je voor de optie van een elektrische auto private lease gaan. Dan heb je het plezier van elektrisch rijden, maar hoef je je geen zorgen te maken over het regelwerk en veel bijkomende kosten. Hoe mooi is dat!

Subsidie

Ga je toch liever voor een elektrische auto in eigen bezit dan is er vanaf 10 januari 2023 weer de mogelijkheid om subsidie aan te vragen. In tegenstelling tot 2022 geldt deze subsidie dan alleen voor de aanschaf van nieuwe auto’s die een koopovereenkomst hebben vanaf 1 januari 2023. De subsidie geldt alleen voor het goedkoopste en middensegment en geldt ook alleen voor auto’s voor privégebruik.

Privé of op de zaak

Reis je voor je werk met een auto, dan komt al snel de vraag naar voren of het beter is een auto op de zaak of privé te nemen. Het antwoord op deze vraag hangt af van je persoonlijke situatie. Maak daarin ook onderscheid of het autogebruik voor je eigen zaak is of dat je in dienst bent van een werkgever. Ben je bijvoorbeeld als commercieel vertegenwoordiger in dienst van een bedrijf dan is een leaseauto eigenlijk onmisbaar. Heb je een eigen zaak waarbij je grotendeels je werkzaamheden online doet en weinig kilometers naar klanten maakt dan zal een auto beter als privébezit aangeschaft kunnen worden.

Neem je de beslissing om een private lease op een elektrische auto te nemen dan heeft dat zeker voordelen. Omdat je maandelijks een vast leasebedrag betaalt heb je geen kosten aan rente en afschrijving, reparatie, onderhoud en vervanging van banden. Ook de verzekeringen voor WA + All Risk en inzittenden is inbegrepen. Bij veel maatschappijen is er recht op schadeherstel en ruitreparaties en 24/7 pechhulp binnen Europa. Daarnaast is de wegenbelasting geregeld en kosten voor vervangend vervoer. Kortom een hele lijst met voordelen.

Een ander belangrijk voordeel is dat je minder energiekosten hebt omdat elektriciteit nog steeds goedkoper is dan fossiele brandstof. Een ander zwaarwegend argument om voor een elektrische auto te kiezen is dat ze milieuvriendelijker zijn, dan dan benzine- of dieselauto’s, wat betekent dat je een kleinere carbon footprint hebt wanneer je erin rijdt.

Ook wordt het aantal nadelen ten opzichte van een brandstof auto steeds kleiner. De actieradius door efficiëntere accu’s is steeds groter en daarnaast is de infrastructuur van oplaadpunten tegenwoordig ook fijnmaziger dan tien jaar geleden.