Heb jij jouw rijbewijs gehaald en ben je al fanatiek op zoek naar een wagen? Een leuke stap, maar het kopen van jouw eerste auto kan ook best spannend zijn. Er komt veel op je af en je moet veel zaken regelen. Gelukkig kunnen wij jou hiermee helpen, want hieronder hebben wij op een rij gezet waar je allemaal rekening mee moet houden.

1. Budget

De allereerste stap is om jouw budget te bepalen. Hoeveel geld heb je voor een auto, of beter gezegd: hoeveel geld wil je uitgeven aan een auto? Het is immers jouw allereerste auto en het is logisch dat je niet meteen een gloednieuwe auto wil kopen. Maar het kostenplaatje is veel groter dan alleen de kosten van de auto zelf. Zo komt er natuurlijk ook de wegenbelasting, een autoverzekering en de brandstofkosten bij. Een auto van lichtgewicht is vaak goedkoop in de wegenbelasting en meestal ook bij de verzekering.

2. Soort auto

Nu je een budget hebt vrijgemaakt is het tijd om het soort auto te bepalen. Wil je een kleine auto die goedkoop is in de maandelijkse kosten, waarbij geen sprake is van luxe? Of wil je liever een comfortabele auto die voorzien is van allerlei technische snufjes? Stel jezelf deze vragen en zet op een rij wat jij belangrijk vindt. Vaak wordt er gekeken of een auto wel een airco heeft, net als centrale deurvergrendeling. Ook vinden veel mensen de kleur belangrijk, hoeveel deuren de auto heeft en natuurlijk ook op welke brandstof de auto rijdt.

3. Maak een proefrit

Je hebt een auto op het oog. Leuk! Hoogtijd om eens een proefrit in te plannen. Zo’n proefrit is erg belangrijk, want het zegt immers veel over de auto. Misschien wordt jouw gevoel wel bevestigd dat dit een topauto is, maar misschien valt het ook wel enorm tegen. Kijk ook altijd even onder de motorkap of alles wel in orde is, of de lichten het wel doen en of de veringen nog in goede staat zijn. Vraag ook altijd even naar het onderhoudsboekje. Hierin kun je terugvinden of jouw toekomstige auto het nodige onderhoud heeft gehad: een erg belangrijke factor in jouw aankoop.

4. Kopen en wegrijden

Is alles in orde en heb je de auto gekocht? Gefeliciteerd! Nu is het tijd om de auto over te schrijven. Jouw naam moet namelijk op het kentekenbewijs van de auto komen te staan. Dit kun je doen bij een RDW-keuringsstation en meestal ook bij een postkantoor. Ook is het belangrijk om van tevoren een autoverzekering af te sluiten, want meteen na de aankoop moet je immers ook al verzekerd kunnen rondrijden.