Een gemiddelde auto-accu heeft een capaciteit van ongeveer 48 ampère-uur, wat betekent dat hij, volledig opgeladen, 1 ampère levert gedurende 48 uur, 2 ampère gedurende 24 uur, 8 ampère gedurende 6 uur, enzovoort.

Een basis acculader voor auto laadt gewoonlijk op met ongeveer 2 ampère – en heeft dus 24 uur nodig om de 48 ampère te leveren die nodig is om een lege batterij van 48 ampère volledig op te laden. Maar er is een breed scala aan laders met verschillende laadsnelheden op de markt – van 2 tot 10 ampère. Het laadvermogen bepaalt hoe snel een batterij wordt opgeladen, snel opladen is echter ongewenst omdat de batterijplaten hierdoor kunnen vastgrijpen.

Theoretisch zou een volledig opgeladen batterij, zonder stroom van de generator op te nemen, de starter ongeveer tien minuten moeten laten werken, of de koplampen acht uur en een verwarmde achterruit 12 uur. Naarmate de batterij bijna volledig ontladen is, worden de lichten geleidelijk zwakker en gaan ze uiteindelijk helemaal uit.

Naast korte ritten en koud weer zijn er ook andere oorzaken die de toestand van uw accu kunnen beïnvloeden. Uitval komt vaker voor bij auto’s die zijn uitgerust met een dynamo in plaats van een dynamo, omdat de dynamo meer elektriciteit produceert en beter oplaadt bij lage motortoerentallen

Het antwoord in al deze gevallen is regelmatig testen met een hydrometer om te zien hoeveel capaciteit er nog in de accu zit, en het gebruik van een acculader om de accu zo nodig bij te vullen.

Soorten auto-acculader

Een eenvoudige acculader voor thuisgebruik bevat een transformator en gelijkrichter om de 110/220 volt wisselstroom te veranderen in 12 volt gelijkstroom, en zorgt ervoor dat de netvoeding een laadstroom levert met een snelheid die wordt bepaald door de toestand van de batterij.

In het geval van een accu in goede staat, kan de laadsnelheid ongeveer 3 tot 6 ampère zijn met een normale thuislader. Een batterij aan het einde van zijn nuttige levensduur kan mogelijk niet meer worden opgeladen en kan in geen geval worden opgeladen.