Je rijbewijs halen kan vanaf dat je 16,5 jaar bent, maar lang niet iedereen gaat er gelijk mee aan de slag. Dit is ook helemaal niet nodig, want je hebt geen leeftijdsrestrictie aan het halen van je rijbewijs. Wel kan het beginnen van rijlessen overkomen als een grote stap. Je hebt een rijschool nodig, je moet lessen en ook nog theorie leren. Het is dus niet niks om deel te gaan nemen aan het verkeer in de auto. Hieronder zijn wat dingen voor je opgeschreven die je kan verwachten bij het halen van je rijbewijs.

Zoeken van een rijschool

Misschien wel het belangrijkste van je rijbewijs avontuur is het vinden van een gepaste rijschool. Er zijn er erg veel en rijles volg je één op één. Het is dus goed om van tevoren met de persoon die jou les gaat geven een keer te bellen of te praten. Dit kan je helpen bepalen of je het ziet zitten veel met deze persoon in de auto te zitten. Daarnaast is het belangrijk dat je je instructeur vertrouwt. Autorijden is iets nieuws en zeker niet niks. Je bent in het begin volledig op de persoon naast je aangewezen en je wilt deze persoon dus vertrouwen. Je kan hier en daar wat rondvragen aan vrienden en familie welke autorijschool zij hebben gehad.

Andere blik op het verkeer

Het leren autorijden zal je een andere blik geven op het verkeer. Waar je eerst zonder licht de weg op ging in het donker, zal je dit na wat donkere rijlessen minder snel doen. Het zal je ook ineens opvallen dat het voornamelijk in steden erg druk is op de weg. Je zit opeens aan de andere kant en zal dus ook met een andere blik naar het verkeer gaan kijken. Fietsers die hun hand niet uitsteken of hun licht niet aan hebben, zullen opeens een punt van ergernis zijn. Dit reflecteert weer positief op je eigen fiets- en wandel gedrag.

‘s Avonds les nemen 

Jaargetijden en overdag of ‘s nachts maakt ook erg uit tijdens autorijden. In de winter is het eerder donker. Probeer dan bijvoorbeeld ook een keer ‘s avonds les te nemen, zodat je ziet wat voor effect dit heeft op jouw rijvaardigheden. Het is niet gek dit aan te geven bij je instructeur, het toont juist motivatie om beter te worden, ook in lastige situaties. Net zoals licht is sneeuw of regen ook een bijzondere situatie, mocht dit tijdens je les gebeuren, is het niet erg om wat rustiger aan te doen. Alles samen zul je dus veel leren van autorijden en het is de moeite waard. Begin met een proefles en op deze manier ook aan jouw avontuur naar een rijbewijs!