Doordat er in Nederland en omstreken miljoenen auto’s rondrijden, wordt de business van parkeren ook steeds groter. Dit merk je vooral op bij de airports, waar veel mensen er nu voor kiezen om op eigen vervoer naar de luchthaven te gaan. Afhankelijk van hoe groot deze airports zijn, krijg je behoorlijk wat lange rijen bij het in en uitrijden van de verschillende parkeerterreinen. Om dit wat te verminderen en parkeren iets minder stressvol te maken, kennen een aantal airports nu het systeem van kenteken parkeren. Wat dit precies inhoudt en welke voordelen je als reiziger hieraan hebt, vertellen we in dit artikel.

Wat is kenteken parkeren?

Kenteken parkeren wordt ook wel slim parkeren genoemd en kan het best beschreven worden als een parkeersysteem, waarbij de meeste dingen digitaal worden geregeld. Wanneer je online een parkeerplek reserveert en kiest voor kenteken parkeren of inrijden op kentekennummer, dan vraagt men eerst naar je kentekennummer. Rijd je het parkeerterrein binnen, dan hoef je nergens uit te stappen of te betalen of een kaartje te pakken, het systeem scant je kenteken en bij herkenning rijd je naar binnen. Bij de meeste parkings krijg je na het binnenrijden een token, waarmee je het parkeerterrein weer kan uitrijden.

De voordelen van kenteken parkeren

Het allereerste voordeel aan kenteken parkeren is, dat parkeerders veel sneller de parking binnenrijden. Dit is zowel voor reizigers als voor de airport een heel goede ontwikkeling. Behalve dat je minder tijd kwijt bent aan parkeren, ontstaan er ook minder lange wachtrijen en zijn er binnen een bepaalde tijd veel meer mensen geholpen.

Ook is kenteken parkeren erg efficient. Als alle binnenrijdende voertuigen gescand worden, is er weinig tot geen kans dat er personen binnenrijden die daar niet thuishoren. Dit is een pluspunt met betrekking tot de veiligheid op de parking. De airports profiteren hier ook van, omdat ze dan geen parkeerinkomsten mislopen, door parkeerders die niet hebben gereserveerd en niet betalen.

Kijken we nog wat verder, dan heeft kenteken parkeren zelfs lange termijn voordelen. In de eerste plaats heb je met het kentekenregistratie systeem veel meer bruikbare data over een langere periode beschikbaar. Dat kan handig zijn bij onderzoek over verschillende parkeerproblemen. Daarnaast heb je met dit systeem weinig tot geen behoefte meer aan het uitprinten aan parkeertickets, wat natuurlijk erg goed is voor het milieu. Wat ook bijdraagt aan een schoner milieu is, dat parkeerders nu minder lang in de rij zullen staan, waardoor er minder uitstoot van CO2 plaatsvindt.

Tot slot

Parkeren op de airport wordt heel vaak beschreven als stressvol en vermoeiend, maar met kentekenparkeren hoeft dat helemaal niet meer zo te zijn. Airport parkeren kan je nu dus met een gerust hart doen. Wil je weten wat je opties zijn voor airportparkeren in Nederland en waar kentekenparkeren al wordt gebruikt?