Om aan te kunnen tonen dat je eigenaar bent van je auto, heb je een kentekenbewijs nodig. Bij een routinecontrole kan de politie om dit bewijs vragen, het is dus belangrijk dit altijd bij je te hebben als je op pad gaat met de auto. Tot 2014 was dit bewijs een papieren document, na die tijd is de overstap gemaakt naar een kentekencard. Het doel van deze kaart is niet anders dan het originele, papieren bewijs, maar de kaart is flink minder fraudegevoelig.
Bij de aanschaf van een nieuwe auto of occasion moet je het kenteken laten overschrijven op jouw naam. Dit kan via een kentekenloket of online, vaak helpt de dealer je hier direct mee. De aanpassing in de tenaamstelling van de auto brengt kosten met zich mee, je bent als koper verantwoordelijk voor deze kosten. Van het RDW krijg je een nieuwe kentekencard thuisgestuurd, samen met een tenaamstellingscode.
Bewaren
Omdat je altijd de kentekencard bij je moet dragen, bewaren veel mensen deze in de auto. Een handige oplossing, helemaal als je de auto deelt met bijvoorbeeld je partner, toch is dit niet aan te raden. Als er iets met je auto gebeurt, grote schade bijvoorbeeld of diefstal, dien je je bij je autoverzekering te melden met de gegevens van je kentekencard. Dit maakt de afhandeling van je melding een stuk eenvoudiger. Bovendien betalen sommige verzekeraars een lagere vergoeding uit, wanneer je geen kentekenbewijs kunt overleggen.
Je kentekencard is ook een gewilde kaart om fraude mee te plegen. Met deze zogeheten kentekenfraude is het voor criminelen mogelijk om met jouw kentekencard en bijbehorende kentekenplaten een auto in te zetten voor criminele activiteiten. Een zoektocht naar de eigenaar van dat kenteken leidt dan tot jou, degene die zijn of haar kentekencard kwijt was. Ook snelheidsovertredingen die worden gemaakt met valse kentekenplaten die op jouw naam geregistreerd staan, komen bij jou terecht.
Nieuwe kaart aanvragen
Heb je niet scherp waar je kentekencard is? Dan adviseren we je om, na een zoektocht, direct naar de website van het RDW te gaan om een nieuwe aan te vragen. Dit kost eenmalig €37,90, je ontvangt dan binnen enkele werkdagen een nieuwe kentekencard en een nieuwe tenaamstelling thuisgestuurd.
Heb je een serieus vermoeden van misbruik? Dan is het wijs om direct een melding te maken bij de politie. Je voorkomt dan dat eventuele boetes in jouw deurmat vallen. Ben je enkel de tenaamstellingscode kwijt die bij je kentekencard hoort? Dit kan ook los aangevraagd worden bij de RDW.
Voor het aanvragen van een nieuw kentekenbewijs dien je de meldcode door te geven bij de RDW. Dit zijn de laatste vier cijfers van het chassisnummer van de betreffende auto. Dit nummer wordt in elke auto gegraveerd in het chassis, maar ook is het vaak te vinden in het dashboard van de auto aan de bestuurderskant en in de deurpost aan de bijrijderskant van de auto. De kosten voor het nieuwe bewijs betaal je direct via iDeal, de nieuwe kaart wordt automatisch verstuurd naar het adres van de geregistreerde eigenaar.
Toch gevonden
Soms vind je de oude kaart zodra de nieuwe is aangevraagd. Helaas is het niet mogelijk om het aanvraagtraject van de nieuwe kaart stop te zetten. De oude kaart mag dan worden vernietigd en de nieuwe gaat gelden. Wel is het wijs deze dan te bewaren op een plek waar je het van weet, anders is het toch zonde.