In België rijden tegenwoordig enkele duizenden auto’s rond met een gepersonaliseerd kenteken op hun auto. Voor 1000 koop je de kentekenplaat die je zelf wilt. Je eigen naam, die van je geliefde? Het kan allemaal. Maar er zijn er ook die zich laten inspireren door rolmodellen uit de media of de sport. Te mooi om waar te zijn dacht je.

Maak je droom waar met een Formule 1 kentekenplaat

Wat zou je ervan denken om met de auto rond te toeren met het kenteken ‘Max Rules’? Een ultiem eerbetoon aan Max Verstappen, onze drievoudige wereldkampioen Formule 1. Je zou ook een kentekenplaat kunnen aanvragen met RB 19. De bolide waarmee Red Bull tijdens het seizoen 2023 alle records aan diggelen rijdt. Met deze nu al legendarische Red Bull had het team vlak na winterstop alle concurrentie ver achter zich gelaten. Gedoodverfde rivaal Mercedes stond op de tweede plaats met slechts de helft van het aantal behaalde punten.

Er zijn zelfs gedoodverfde F1-fans die zouden kunnen kiezen voor ‘Qatar 2023’. Dat omdat Verstappen daar op nog vijf wedstrijden van het einde zichzelf voor de derde keer kampioen mocht kronen. Sportliefhebbers die wedden op formule 1, kennen al die feiten. Dankzij hun interesse hebben ze all nieuwtjes en events over deze sport bij de bookmakers kunnen volgen. De analisten bij die bookmakers zijn niet van de miste, en voorzien alle live wedstrijden van het gepaste commentaar.

Kun je in Nederland voor een gepersonaliseerd kenteken gaan?

Spijtig, maar hier moeten we wellicht veel dromen stukmaken. In Nederland laat de wet het niet toe om een kentekenplaat met ‘Pitstop’ of ‘Red Bull’ aan te vragen. Het is al verschillende keren op tafel gekomen bij de onderhandelingen in Den Haag, maar uiteindelijk werd het idee telkens weer afgevoerd. Toch wel een beetje een spijtige zaak. Gezien de populariteit van deze platen in de landen waar het wel kan.

Weetjes over gepersonaliseerde kentekenplaten in het buitenland

Bij onze Zuiderburen rijden momenteel bijna 60.000 auto’s met een persoonlijk kentekennummer. Dat heeft de Belgische staat toch al een slordige € 60 miljoen opgebracht. De duurste nummerplaat ooit werd geveild in Abu Dhabi. Voor niet minder dan € 13.6 miljoen werd het kenteken ‘P7’ geveild. Maar er zijn nog opmerkelijke feiten.

  • In België reed Elise Maenhoudt met een Jaguar rond met het kenteken ‘KUT-WIJF’. Er wordt beweerd dat het over een venijnig afscheidsgeschenk gaat na een echtscheiding. De nummerplaat werd ondertussen vervangen.
  • In Australië gaat men sinds 2019 nog een stapje verder in het personaliseren van kentekenplaten. Je mag je eigen boodschap nu ook nog extra kleur bijzetten met een emoji.
  • Ook in België was een kroegbaas zo gek van de wielerlegende Eddy Merckx, dat hij er € 1000 voor veil had om zijn auto te voorzien van het kenteken ‘MERCKX’. De auto zelf is de originele Molteni volgwagen die de renners volgde tijdens de wedstrijden.
  • In Engeland hebben een aantal autoliefhebbers met een goed gevulde beurs hun droom waargemaakt. Hier rijden auto’s met kentekenplaat ‘SF21’, de naam van de bolide van Ferrari. Of ‘MCL35’, de nieuwste Formule 1 auto van McLaren, een andere legendarische F1 constructeur. De echte tijdloze fan van deze autosport kon het kenteken ‘F1’ kopen. Die laatste werd door vliegtuigbouwer en Formule 1 freak Afzal Kahn overgekocht voor 500.000 pond (ongeveer € 580.000).

En wat belooft de toekomst voor Nederland?

Eerlijk gezegd denken we niet dat er in de nabije toekomst veel verandering komt. Twee keer werd er in de aanloop naar de verkiezingen met dit onderwerp geflirt. Maar iedere keer werd het afgevoerd. Het is dus nog niet voor morgen dat je buurman plots ‘FASTEST LAP’ als kenteken op zijn auto heeft hangen.

Zelf vinden we het een gemiste kans. Tenslotte fleuren die soms grappige kentekenplaten het straatbeeld op. Zo rijdt er in België een ‘ZORRO’ een ‘SMURF’ en zelfs een ‘TRUT’ rond. En voor de staatskas zou het ook een welkome aanvulling kunnen betekenen.