Als het aankomt op de remmen van een auto wordt er geen moeite gespaard door de fabrikant om ervoor te zorgen dat die het altijd en onder alle omstandigheden zullen blijven doen. Met een motor die afslaat of een verwarming die het plots niet meer doet, is het altijd nog mogelijk veilig aan de kant te gaan en te kijken wat er nou aan de hand is. Indien de remmen het echter laten afweten zullen de gevolgen echter niet te overzien zijn. Het laatste wat je dan kunt doen om de vaart te verminderen is om in combinatie met de handrem en het afremmen op de motor te proberen langzaam te verminderen, maar is dit niet een veilige manier om de auto tot stilstand te brengen. Het vereist trouwens ook heel wat vaardigheden en een koel hoofd om dit in een noodsituatie klaar te spelen.

Abs lampje

Het remsysteem van elke auto is daarom heel rigoureus uitgevoerd en zullen defecten aan het systeem ook gelijk en ruim van te voren op diverse manieren aan de bestuurder kenbaar worden gemaakt. Bij een dalend remolie niveau zal het waarschuwingslampje van de remmen beginnen te branden. Ook aan het remgedrag (pompend moet remmen) zal het duidelijk zijn dat er wat mankeert en dien je gelijk de remmen door een garage te laten nakijken. Een lampje waar men vaker ook nog van schrikt is het ABS lampje omdat die immers ook te maken heeft met het remsysteem. Het ABS is echter bedoeld om ervoor te zorgen dat er geen slip zal optreden bij het volledig indrukken van de remmen.

Wanneer dit bijvoorbeeld bij een noodstop gebeurd zouden de wielen namelijk helemaal blokkeren als gevolg van de grote uitgeoefende remkracht via de schijven en trommels. Blokkerende wielen zijn echter het laatste wat je kunt gebruiken in zo een noodsituatie omdat het de mogelijkheid om de auto te blijven besturen sterk beperkt. De kans is dus dat je de controle over het stuur zult verliezen met alle nare gevolgen van dien. Het effect van blokkerende wielen wordt versterkt op een glad wegdek. Om te voorkomen dat er dus zo een gevaarlijke slip optreedt, is het nu nagenoeg standaard dat er een Antilock Braking System ABS) wordt geïnstalleerd op niet alleen auto’s, maar zelf ook op motoren.

Het systeem zit relatief eenvoudig in elkaar en zorgen sensoren bij de wielen ervoor dat er gelijk aan betreffende computer doorgegeven wordt wanneer er sprake is van wielen die blokkeren. De regelunit welke door de computer wordt gestuurd zal onmiddellijk de remkracht welke naar betreffende wielen gaat verminderen totdat die niet meer zullen blokkeren. Dit is duidelijk merkbaar aan het pedaal die enigszins lichtjes op een neer zal gaan en natuurlijk het krakend geluid. Menig bestuurder die voor het eerst de werking van het systeem meemaakt zal wellicht in paniek raken door de vreemde reactie van het rempedaal en het bijhorend geluid.

Gelukkig hebben de fabrikanten daarop ingespeeld en gaat er op het instrumentenpaneel een waarschuwingslampje branden. Op dit lampje staat ook de tekst “ABS” afgebeeld en weet je dus gelijk dat het systeem in werking is gebracht. Nadat de noodsituatie al voorbij is en het systeem niet meer in werking is, zal het lampje echter uit moeten gaan. Wanneer het lampje blijft branden is er sprake van een defect en laat je die natuurlijk zo gauw als mogelijk nakijken.

Een brandend ABS lampje is nog geen reden voor paniek

In tegenstelling tot een brandend remlampje, hoeft dat met een ABS lampje niet. De werking van de remmen wordt door een niet functionerende ABS systeem namelijk niet beïnvloedt en zal de afwezigheid van het systeem alleen te merken zijn in noodsituaties. Je kunt dus nog wel even doorrijden naar een garage om een controle te laten uitvoeren. Wacht echter niet te lang ermee omdat het juist in noodgevallen een groot verschil uitmaakt. Het is zeker niet zonder reden dat de fabrikant dit veiligheidssysteem in de auto heeft geplaatst en komt het niet alleen jouw veiligheid ten goede, maar ook die van de overige inzittenden en weggebruikers. Denk ook de schade die de auto allemaal kan oplopen wanneer het onbestuurbaar wordt en het ergens tegenaan botst.

Eenmaal bij de garage wordt de auto meestal eerst aan de afleescomputer gekoppeld om te kijken welke foutencodes er door het systeem zijn geregistreerd. Elke wiel beschikt over een sensor en kan een defect aan een van ze al het lampje doen laten branden. De sensoren zijn op zich heel robuust uitgevoerd, maar is het vaker de bekabeling die het af laat weten. Vocht kan bijvoorbeeld voor oxidatie in de contactpunten zorgen waardoor de regelunit betreffende sensor niet meer kan bereiken. Omdat de auto in een gevaarlijke slip kan belanden vanwege de niet meer optimaal functionerende anti-blokkering regeling, zal het lampje dus gelijk beginnen te branden.

Wat als het abs en handrem lampje blijft branden?

In dit geval dien je de auto zo snel als mogelijk op een veilige plek te parkeren en is het aangeraden niet ermee door te rijden naar een garage. Je weet immers nooit wat er aan de hand is. Een brandend handrem lampje is een indicatie dat er wat mis is met de remmen (remolie lek bijvoorbeeld) en kan dit de normale werking van de remmen wel degelijk beïnvloeden.

Een abs lampje dat gaat branden tijdens het remmen is op zich dus geen reden tot paniek en zal het wel duidelijk in het rempedaal voelbaar zijn dat het systeem in werking is. Wanneer het lampje echter door blijft branden dien je wel daarvoor naar een garage te gaan. Blijf wel niet te lang rondrijden met zo een brandend lampje omdat het systeem dan niet meer naar behoren functioneert en de kans op blokkerende wielen bij een noodstop groot is.