Ben je zelfstandig ondernemer en heb je een auto van de zaak? Dan zul je die auto moeten verzekeren. Het is in ons land immers verplicht om een auto verzekerd te hebben voordat je ermee op de openbare weg mag rijden. Maar over de manier van verzekeren bestaan nogal eens misverstanden. Het gaat dan met name om de vraag of je een auto van de zaak als particulier mag verzekeren. Dit lijkt een slimme optie te zijn, vanwege de lagere premie. Helaas geldt in bijna alle gevallen dat dit niet is toegestaan. Bovendien valt het onder de streep wel mee met het verschil in kosten. Hoe dat precies zit, lees je hieronder.

Uitzonderingen

Een auto van de zaak mag je dus in principe niet privé verzekeren. Je moet er een zakelijke autoverzekering voor afsluiten en eigenlijk is dat ook best logisch. Als ondernemer gebruik je de auto doorgaans vaker dan in je vrije tijd. Bovendien is de kans groot dat je zelf niet de enige bestuurder van het voertuig bent, maar dat ook personeelsleden de auto regelmatig gebruiken. Dit alles leidt tot hogere risico’s en daarom ook een hogere premie voor de autoverzekering. Toch zijn er ondernemers die hun auto wel privé verzekeren, maar dat zijn de bekende uitzonderingen op de regel. We hebben het dan over zelfstandig ondernemers zonder personeel. Een belangrijke vraag hierbij is of de auto privé of zakelijk is aangeschaft. Je kunt er namelijk voor kiezen om een auto privé te kopen en jezelf een reiskostenvergoeding vanuit je bedrijf uit te keren. Dan is wel van belang dat je exact bijhoudt welke ritten je gereden hebt en hoelang die waren. Bovendien hanteren verzekeraars meestal een maximum aantal kilometers per jaar dat je dan zakelijk mag rijden, Kom je daarboven, dan zul je alsnog een zakelijke autoverzekering moeten afsluiten.

Aftrekpost

Als leidraad kun je aanhouden dat je een auto zakelijk moet verzekeren als de aanschaf van de auto terug te vinden is in de boekhouding van het bedrijf. Maar juist dat laatste biedt ook wat fiscale voordelen. Je mag namelijk allerlei kosten, die samenhangen met het gebruik van de auto, opvoeren als aftrekpost bij de belastingaangifte. Dat betreft niet alleen de kosten voor de aanschaf van het voertuig, maar ook de brandstof, het onderhoud, eventuele parkeerkosten en de verzekeringspremie. Een zakelijke autoverzekering mag dan in beginsel duurder lijken dan een particuliere verzekering, het verschil in premie wordt door dit belastingvoordeel gecompenseerd.

Bedrijfswagen

Een auto van de zaak is nog geen bedrijfswagen, maar een bedrijfswagen is meestal wel een auto van de zaak. Met een bedrijfswagen wordt meestal een bestelbus of bestelwagen bedoeld. Veelal wordt zo’n auto gekocht op basis van een grijs kenteken. Nu denk je misschien: we hebben toch geen grijze kentekenplaten in ons land? Dat klopt, maar ooit waren de kentekenbewijzen van bedrijfswagens wel grijs. Daar refereert de term grijs kenteken nog steeds aan. Het gaat om bestelbussen en bestelwagens die door de Belastingdienst zijn aangemerkt als bedrijfswagen, bedoeld om goederen mee te vervoeren. Voor dit type auto bestaat een aparte bedrijfswagenverzekering, ook wel bestelautoverzekering genoemd. Voor dit type verzekering geldt, evenals voor de gewone zakelijke autoverzekering, dat je ook tijdens een privérit verzekerd bent.

Type dekking

Bij het afsluiten van een zakelijke autoverzekering bepaal je zelf het gewenste type dekking. Je zult tenminste (verplicht) een WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid) moeten afsluiten. Daarmee ben je verzekerd voor schade die jij veroorzaakt bij derden. Schade aan het eigen voertuig is dan echter niet verzekerd. Wil je een betere dekking, dan kies je voor een cascoverzekering of een verzekering beperkt casco.