Net als bij het kopen van bijvoorbeeld een nieuwe computer is het kopen van een volledig nieuwe auto als particulier niet altijd de slimste keuze. De waarde van de nieuwe auto keldert immers vrijwel direct na aankoop. Handiger is het om een auto te kopen die al wat kilometers heeft gemaakt. Zo kun je kiezen voor een weinig gebruikte auto met een leeftijd tot bijvoorbeeld een jaar of vijf. Afhankelijk van het gebruik van de auto en de staat waarin de auto verkeert, kun je een dergelijke auto voordelig kopen. Maar hoe weet je wat jouw tweedehands auto heeft meegemaakt? Is er ooit een schade gemeld, of is de auto ooit betrokken geweest bij een schadegeval die bij een reisverzekering is gemeld?

Meer ontdekken over het verleden van een auto

Hoewel een auto vaak van eigenaar kan wijzigen door de jaren heen, blijft het kenteken van het voertuig hetzelfde. Aan de hand van een check op het kenteken kun je meer te weten komen over het schadeverleden van de auto, over de kilometerstand die geregistreerd is bij de verschillende apk-controles en veel meer. Ook het bekijken van de huidige dagwaarde van de auto is mogelijk op basis van het voertuig. Zo heb je een beter beeld van de auto en kun je een keuze maken voor het voertuig op basis van feiten.

Waar koop je betrouwbaar een tweedehands auto?

Natuurlijk kun je op Marktplaats kijken naar auto’s die te koop staan in jouw omgeving, of in heel Nederland. Zoek op een bepaald type, of op een bepaalde prijsklasse of merk. Maak altijd een proefrit en vraag naar het laatste keuringsrapport van de recentste apk. Zo kun je zien of er aandachtspunten werden geconstateerd bij de keuring. Het moeten vervangen van de banden schept al snel flinke extra kosten, bijvoorbeeld.

Het onderhoudsverleden van de auto

Ook is het goed om te informeren naar het laatste moment waarop bijvoorbeeld de distributieriem van het voertuig werd vervangen. Doorgaans wordt dit na zo’n 20.000 km rijden gedaan. Uiteraard is het ook handig om te kijken bij garages, bijvoorbeeld de garages aangesloten bij de BOVAG in de buurt. Bekijk de occasions, maak een proefrit en vraag naar de mogelijkheden wat betreft het inruilen van je huidige auto en eventuele extra servicekosten. Zo heb je een duidelijk beeld van de totale kosten bij de aanschaf van je nieuwe voertuig. Sluit een voordelige, maar goede autoverzekering af en bekijk of je bij jouw reisverzekering ook een dekking hebt wat betreft de spullen in jouw auto in binnen- en buitenland.

Goed onderhoud voor lang rijplezier

Tijdig onderhoud en een perfecte zorg voor jouw auto zijn een must wanneer je voor een flink aantal jaren zorgeloos wilt kunnen rijden. Controleer geregeld zaken als het oliepeil en de bandenspanning.