Auto-accessoires verhogen het rijgemak en geven je auto een persoonlijk accent. De variatie is groot en er is ook steeds meer verkrijgbaar. Veel toebehoren, zoals bijvoorbeeld stoelhoezen en automatten verfraaien en beschermen het interieur. Lange ritten worden aanzienlijk aangenamer met armsteunen en autokussens. De verzorging van de auto wordt gefaciliteerd door wasborstels, speciale microvezeldoekjes en reinigingsmiddelen die speciaal zijn toegesneden op de bescherming van de laklaag.

Autoaccessoires Afbeelding gemaakt door AUTODOC

 

 

Navigatie

De markt speelt echter ook op een snel veranderende wereld in. Tal van accessoires maken de auto geschikt voor mobiele communicatie en navigatie. Dit wordt ook steeds vanzelfsprekender. Wanneer je auto niet reeds werd geleverd met ingebouwde infotainment of navigatie is het mogelijk, met behulp van aansluitingen op het aanstekercontact en handige telefoonhouders voor het dashboard of het ventilatierooster, je mobiele telefoon als navigator in te zetten.

Veiligheid

Accessoires kunnen vaak worden beschouwd als toegevoegde luxe. Zo creëert eengeurboompje een aangename atmosfeer. Andere spullen zijn gewoon leuke hebbedingetjes, zoals een knikkende teckel op de hoedenplank. Bepaalde uitrusting is uit hoofde van veiligheid verplicht geworden, zoals het kinderzitje en de maxicosy. De uniformiteit van de bevestiging van deze stoeltjes met het ISOFIX-systeem heeft hun gebruik aanzienlijk vereenvoudigd. Ook het vervoer van huisdieren is met hondenbenches en autohangmatten voor de achterbank aanzienlijk geoptimaliseerd.

Verplicht

Met bepaalde accessoires ga je goed voorbereid de weg op. Zo wordt DIY-onderhoud en reparatie makkelijker met een bandenreparatieset. Het hebben van een krik in de auto is niet verplicht, maar maakt de noodzaak om bij een lekke band de Wegenwacht te bellen wat minder urgent. Dit geldt tevens voor starthulp. Jumpstarters en startboosters zijn tegenwoordig compact en eenvoudig mee te nemen. Het bij je hebben van bepaalde accessoires is een kwestie van gezond verstand. Een goed uitgeruste verbanddoos en een gevarendriehoek zijn vanzelfsprekende uitrusting voor de verantwoordelijke autobestuurder. In Nederland zijn deze niet verplicht, in andere landen echter wel. Bovendien moet je overal zichtbaar zijn wanneer je met panne aan de kant staat. Dan kun je ook maar beter veiligheidshesjes bij je hebben. Driehoeken en hesjes worden overigens als set aangeboden. Daarmee kun je veilig de grens over. En zeg nou eerlijk: een brandblusser heb je gewoon altijd bij je.

Tuning

Tuners hebben altijd een oogje open voor accessoires. Sierlijsten zijn behalve verfraaiend ook functioneel. Ze beschermen de laklaag van de auto tegen beschadiging en verdoezelen kleine gebreken. Ook op de uitlaat laten tuningfans hun fantasie graag los. Met een roestvrij stalen uitlaatsierstuk verleen je de auto extra glans, of pas je de uitlaat aan het uiterlijk van de auto aan. Met een dubbel eindstuk ziet je auto er een stuk sportiever uit. Sommige exemplaren laten hem ook nog eens sportief klinken.