Als oldtimer hobbyist zul je vaker in de verleiding komen om elke klassieker die je tegenkomt, over te nemen en daar heel veel tijd en geld in te steken, alleen maar om het in zijn oude glorie te herstellen. Voor bepaalde auto’s moet dat zeker wel, weer andere zijn het niet waard. Belangrijk is dat je dit onderscheid kan maken, omdat je anders onnodig tijd en geld verliest. Maar hoe weet je nu welke klassieker het restaureren waard is, waarop moet er gelet worden?

De waarde van de oldtimer

Het eerste dat gedaan moet worden voordat je aan restauratie begint, is te bepalen hoeveel de oldtimer daarna waard zal zijn. Dit is zeker nodig, omdat het niet de bedoeling is dat je heel veel tijd, moeite en geld in zoiets steekt, om daarna met een oldtimer te zitten, die niet eens veel waarde heeft. Probeer dus met research en eventueel een deskundige na te gaan, welke waarde de oldtimer in gerestaureerde staat heeft.

De huidige staat

Minstens even belangrijk als de waarde van de oldtimer, is de huidige staat waarin het verkeert. Met andere woorden, wat is er nog intact, welke onderdelen moeten vervangen worden en hoe staat het met de body en het frame. Voor zulke zaken kan jet het best een deskundige restaurateur of taxateur laten halen, ze hebben er meer verstand van en zullen je een exact overzicht kunnen geven, zonder belangrijke zaken over het hoofd te zien. Door dit allemaal op een rij te zetten, kan je een indicatie van de totale restauratiekosten krijgen. Vergelijk dit met de waarde van de oldtimer na restauratie en dan weet je gelijk of je aan de restauratie moet beginnen of niet.

Onderdelen en arbeidskosten

Wanneer er een lijst van nodige onderdelen wordt gemaakt, moet gelijk worden nagegaan of deze onderdelen wel verkocht worden en waar ze precies te vinden zijn. Het komt vaak voor dat onderdelen van bepaalde modellen niet meer worden gemaakt of moeilijk te vinden zijn. Dit zorgt ervoor dat ze erg duur zijn. Behalve dat je de onderdelen moet kopen, zul je ook het restauratiebedrijf moeten betalen voor hun diensten. Afhankelijk van de werkzaamheden kan dit ook flink oplopen.

Tot slot

Dat je een oldtimer weer in zijn oude staat wilt herstellen, is natuurlijk prachtig maar voor je aan zoiets begint, is het belangrijk na te gaan of het je tijd, moeite en geld waard is. Gebruik daarbij onze tips. Wil je weten hoe het is in een oldtimer te rijden, maar heb je de tijd en het geld voor een eigen model nog niet? Huur er dan 1 voor een dag.