U bent op weg naar een belangrijk evenement en gewoon uit het niets stopt uw auto midden op de weg, wat doet u nu? U heeft autopech langs de weg, de startaccu voor de auto doet het niet meer. Dit kon voorkomen worden. De meeste autoaccu’s vallen uit omdat ze niet de kans krijgen om goed op te laden. U kunt de levensduur van de batterij halveren door deze niet regelmatig volledig op te laden. Dit kost u geld en riskeert dat uw autopech krijgt.

De verschillende oorzaken voor een defecte auto

Er zijn een aantal oorzaken die kunnen leiden tot een startaccu auto pech, zoals het ongebruikt laten staan van de auto voor een tijdje. De auto wordt alleen gebruikt voor korte of stop-startritten, u heeft de lichten aangelaten, er is een defect onderdeel of er is een probleem met het laadsysteem van de auto. Het kan ook aan een storing met de batterij zelf liggen.

Batterijen kunnen om andere redenen defect raken, zoals te veel trillingen van de motor, overladen, corrosie en extreme temperaturen. Lege batterijen zijn de meest voorkomende reden waarom auto’s in de winter niet starten.

Bovendien hebben moderne auto’s veel meer energie-intensieve elektronica dan vroeger. Denk aan ingebouwde navigatiesystemen, infotainmentsystemen, stoelverwarming en USB-stekkers. Ze belasten allemaal de batterij.

Kan het ook voorkomen worden?

Er zijn een paar manieren waarop u kunt voorkomen dat u een lege batterij krijgt en ervoor zorgt dat de batterij van uw auto langer meegaat, ga voor gewone ritten 30 minuten of langer zal de batterij helpen opladen. Investeer in een intelligente oplader, als u de auto niet veel gebruikt, kunt u deze langdurig aangesloten laten zonder de accu te beschadigen.

Probeer een zonnelader, het laadt geen lege batterij op, maar het helpt wel om de batterij opgeladen te houden in een voertuig dat u niet veel gebruikt. Schakel alle elektriciteit uit, zorg ervoor dat alle elektrische apparaten zoals kachels, ruitenwissers en stereo zijn uitgeschakeld wanneer u de auto parkeert of start. Trap de clutch in, schakel het clutchpedaal in bij schakelauto’s als u de auto start om de startmotor en de accu wat te ontlasten.