Het weer kan in Nederland ieder moment veranderen: het ene moment komt er een enorme plensbui naar beneden, terwijl het andere moment een tropisch temperatuurtje ontstaat. Als je veel onderweg bent in de auto, moet je je continu op de weersomstandigheden aanpassen om veilig de weg op te kunnen. Tips die je kunnen helpen hoe je kunt rijden in extreme weersomstandigheden, zetten we hieronder voor je op een rij.

Tip 1: Bereid de auto én jezelf voor op het aankomende seizoen

Voor ieder seizoen kun je je auto voorbereiden op het weer. Zo kun je bijvoorbeeld de zomerbanden onder de auto zetten als het mooie weer eraan begint te komen, en kun je deze in de winter weer vervangen door winterbanden. Daarnaast is het ook belangrijk om jouw auto te voorzien van goedwerkende ruitenwissers, en een airco die lekker koel wordt in de zomer is ook geen overbodige luxe. Zorg er ook voor dat de verlichting van de auto werkt en dat je altijd een setje reservelampen bij je hebt.

Ook niet onbelangrijk: bereid jezelf ook voor, door bijvoorbeeld de weersomstandigheden in de gaten te houden en probeer ook rustig te blijven als het weer verandert wanneer je op de weg zit. Het kan ook prettig zijn om in tijden van extreme weersomstandigheden in een comfortabele auto te zitten; een auto waarop je kunt vertrouwen. Als je op zoek bent naar een andere auto, kun je een auto leasen. Voor de zakelijke rijder is financial lease populair, aangezien je bij deze leasevorm kunt profiteren van veel fiscale voordelen.

Tip 2: Weet hoe je moet omgaan met een gladde weg

In de winter kunnen de wegen weleens glad worden. Het is belangrijk dat je weet hoe je hiermee om moet gaan. Zo moet je bijvoorbeeld niet keihard op de rem trappen, want dan is de kans groot dat de banden gaan slippen. Het is juist belangrijk om rustig te rijden, goed om je heen te kijken en op de situaties om je heen in te spelen, door bijvoorbeeld het gas op tijd los te laten. Zorg er ook voor dat je vanuit stilstand weer rustig optrekt.

Tip 3: Rijd rustiger, maar belemmer het verkeer niet

Als het sneeuwt, mistig is of als het regent, kan het soms gevaarlijk zijn op de weg. Zo kun je bijvoorbeeld weinig zien of heb je minder grip op de weg. Het is in deze gevallen belangrijk om rustiger te rijden dan normaal, maar zorg er wel voor dat je het verkeer om je heen hierdoor niet belemmert. Zorg er daarom voor dat je genoeg afstand houdt tussen de auto’s voor en achter je en rijdt deze auto’s niet in de weg.